Andrea Gaytán Myrdal, 57, och Jan Myrdal, 90, har ansökt om skilsmässa. Foto: JACKELINE PEREZAndrea Gaytán Myrdal, 57, och Jan Myrdal, 90, har ansökt om skilsmässa. Foto: JACKELINE PEREZ
Andrea Gaytán Myrdal, 57, och Jan Myrdal, 90, har ansökt om skilsmässa. Foto: JACKELINE PEREZ
"Det har varit ett hyggligt äktenskap", säger Jan Myrdal. Foto: Niklas Henrikczon"Det har varit ett hyggligt äktenskap", säger Jan Myrdal. Foto: Niklas Henrikczon
"Det har varit ett hyggligt äktenskap", säger Jan Myrdal. Foto: Niklas Henrikczon

Jan Myrdal, 90, skiljer sig – från 34 år yngre hustrun

Publicerad

Författaren Jan Myrdal, 90, och hans 34 år yngre hustru Andrea Gaytán Myrdal skiljer sig.

– Det har varit ett hyggligt äktenskap, säger Jan.

– Vi har olika politiska ståndpunkter, säger Andrea.

För tio år sedan gifte sig författaren och debattören Jan Myrdal, som fyller 91 i sommar, för fjärde gången.

Nu har han och Andrea Gaytán Myrdal, 57, ansökt om skilsmässa. Ett beslut som togs gemensamt.

– Det är inte fråga om någon stor konflikt, utan är av naturliga skäl. Jag jobbar i mitt bibliotek i Varberg och hon har dels bott i Fagersta och dels jobbat i Stockholm. Vi har inte kunnat träffas så mycket de senaste åren, säger Jan Myrdal.

Olika politiska ståndpunkter

Samtidigt säger Andrea Gaytán Myrdal, som beskriver sig som en politisk engagerad socialdemokrat:

– Jag och Jan har olika politiska ståndpunkter, men skiljer oss som goda vänner.

 

LÄS MER: Jan Myrdal om Nordkorea: "

 

Att Jan Myrdal, som uppger sig vara en "partilös kommunist", skrivit i högerextrema Nya Tider är något som rönt uppmärksamhet, så väl inom det äktenskap som nu avslutas som bland allmänheten.

– Jag och Andrea har en olikartad syn på ... vad jag har sagt är mycket enkelt uttryckt att de som kallar sig vänster närmast är ett skikt för sig. Den är väldigt långt borta från arbetarklassen och lönearbetare, säger Jan Myrdal.

Makarna Myrdal i en bild från år 2008.Foto: DAN HANSSON/SVD/SCANPIX

"Ett hyggligt äktenskap"

Myrdal var gift två gånger innan han blev tillsammans med konstnären Gun Kessle – de var ett par i över 50 år innan han, efter hennes död, gifte om sig med Andrea Gaytán Myrdal.

 

LÄS MER: Hot mot Jan Myrdal: Flytta från Varberg!

 

En gång tidigare har de skickat in skilsmässopapprena, men då hittade de tillbaka till varandra. Nu verkar de däremot bestämt sig för att förhållandet är över.

– Vi har haft det rätt roligt och du ska veta att jag tycker att det varit ett hyggligt äktenskap. När du själv gifter dig kommer du upptäcka att det blir konflikter som man får hantera. Det blir kärlek och konflikter, men det går över, säger Jan Myrdal.

Jan Myrdal i sitt enorma bibliotek i huset i centrala Varberg.Foto: Niklas Henrikczon

Trots sin ålder är Jan Myrdal, som tycker sig ha haft ett "jävligt roligt liv", fortfarande aktiv och han skriver för fullt.

– När man blivit 90 år har man upplevt fysiologiska förändringar som man inte kan göra någonting åt. Jag hade inte kunnat fortsätta arbeta som takläggare, men jag kan sitta framför datorn och jobba, säger han.

Relaterade ämnen
Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag