Jan Malmsjö på Skansen, precis som alltid på nyårsafton sedan 2001. Foto: Bertil Ericson / Scanpix
Jan Malmsjö på Skansen, precis som alltid på nyårsafton sedan 2001. Foto: Bertil Ericson / Scanpix

Jan Malmsjö: Jag vill läsa Nyårsklockan tills jag dör

Publicerad
Uppdaterad
Ett nytt decennium stundar.
Men på Skansen är allt som vanligt - där står Jan Malmsjö och ringer in det nya året.
- Får jag själv välja så läser jag "Nyårsklockan" tills jag dör, säger Dramaten-legendaren.
I mer än 100 år har man hälsat det nya året på Skansen med de bevingade orden "ring, klocka ring".
Men sedan började Jan Malmsjö pilla i Alfred Tennysons klassiska text - och inget var sig likt längre.
Skådespelaren var inte riktigt nöjd med 1800-talsdikten. I synnerhet inte med raden "Ring ut till tystnad diktens gatularm".
- "Diktens gatularm", vad är det?, säger Malmsjö.

"Sista utposten"


Han justerade snabbt passagen till "Ring ut det meningslösa gatuvåldets larm".
Men tro inget annat än att Malmsjö är djupt hedrad över uppdraget att leda Sverige in i ett nytt år.
År efter år.
- Det är omöjligt att tacka nej, säger han.
Men du får betalt för det?
- Ja, men utan att jag bett om det. Jag skulle gärna göra det gratis för det är skönt att en gång om året få påminna folk om att man fortfarande finns till. Ungdomar i dag har ju ingen aning vad det är för en gammal gubbe som står där uppe på Skansen och läser nån dikt. Å andra sidan har många äldre hört av sig och sagt att de först nu förstår vad dikten handlar om.
Vad händer när du läst färdigt?
- Då samlas vi, ett 20-tal specialinbjudna vänner, i min loge på Skansen. Vi dricker champagne, äter snittar och önskar varandra ett gott nytt år.
- Sedan ansluter vi oss till nyårssupén på Solliden.
Och därefter?
- Då blir vi hemkörda för att sova ut. Sedan fortsätter repetionerna på Operan i Strauss-operetten "Läderlappen". Tänk att jag - 77 år - debuterar i en föreställning på Operan. Det ska bli kul. Operan är den sista utposten i min karriär, för någon gång måste den ju ta slut.
Men det har du ju sagt i tio år nu.
- Ja, men nu är det bara "Nyårsklockan" kvar. Tror jag...

VEM VÄLJER DU - JAN MALMSJÖ ELLER GRY FORSSELL? DISKUTERA HÄR!

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag