RING, KLOCKA, RING! På nyårsafton läser Jan Malmsjö dikten "Nyårsklockan" på Skansen för 12:e gången. "Det är inte jag som bestämmer hur länge jag ska fortsätta, det är tv och Skansen som gör. Jag har sagt att jag vill läsa till jag dör", säger den 80-årige skådespelaren. Foto: Lasse Sandström
RING, KLOCKA, RING! På nyårsafton läser Jan Malmsjö dikten "Nyårsklockan" på Skansen för 12:e gången. "Det är inte jag som bestämmer hur länge jag ska fortsätta, det är tv och Skansen som gör. Jag har sagt att jag vill läsa till jag dör", säger den 80-årige skådespelaren.  Foto: Lasse Sandström

Jan Malmsjö: Det är en ära att stå där och läsa

Publicerad

På måndagen reciterar Jan Malmsjö, traditionsenligt, "Nyårsklockan" på Skansen i Stockholm.

Skådespelaren har gjort sig känd för att ändra i Alfred Tennysons dikt - men nu vill han även justera "Du gamla, du fria".

Och berättar samtidigt om tacksamheten över att få vara med om ännu ett år.

- Döden går vid min sida hela tiden. Jag är glad över att leva, säger han.

På nyårsafton, när år 2012 går mot sitt slut, läser Jan Malmsjö, 80, som vanligt "Nyårsklockan" från Skansens scen.

Den klassiska Alfred Tennyson-dikten kan han i huvudet sedan många år tillbaka - Jan debuterade i sammanhanget 2001 efter att skådespelar­kollegan Marga­retha Krook gått bort.

- Innan jag började med det här firade jag och Marie (Göranzon) nyårsafton ensamma. Släckte alla elektriska ljus och tända bara levande. Det är en stund för eftertänksamhet. Jag går aldrig på nyårsfest.

Ändrar i dikten

Sedan dess har han efter eget huvud, som bekant, ändrat i dikten. Men det säger han sig skämtsamt inte känna till.

- Jag har gjort ändringen från "diktens gatularm" till "gatuvåldets larm", säger han och insisterar på att fler ändringar inte gjorts.

Däremot finns det en annan sak Jan vill ändra på - den svenska nationalsången.

- "Du gamla du fria" vill jag ändra till "O Sverige, du fria". Vad fan! Sverige är det enda land som i sin nationalsång inte har sitt namn. Vad fan, vad är "gamla" för någonting, säger han.

Skanderna är ganska gamla. Det är gammal grund vi står på, så att säga?

- Haha. Ja, men "Deutschland, Deutschland über alles". Alla länder har sitt namn med i sina sånger, utom Spanien kanske, som inte har någon text alls.

- Det är bara en önskan jag har, att ändra.

Stolt över uppdraget

Jan känner stolthet över att få vara med på Skansen och hoppas få vara med så länge han lever - även om han är osäker på hur länge SVT och Skansen låter honom hållas.

Det enda han är säker på är att han, i år, läser "Nyårsklockan". Sedan vet han inte.

- Jag ska läsa i år i alla fall. Sen får vi se, säger han.

- Det är självklart en ära att stå där och läsa. Men det är inte jag som bestämmer hur länge jag ska fortsätta, det är tv och Skansen som gör. Jag har sagt att jag vill läsa till jag dör. Det gjorde Georg Rydeberg, det gjorde Jarl Kulle och det gjorde Margaretha Krook. Då byttes de ut.

- Döden går vid min sida hela tiden. Jag är glad över att leva.

Fortfarande på teatern

2012 var ett bra år för den folkkäre skådespelaren, säger han själv. Och Jan är särskilt lycklig över att som 80-åring stå på teaterscenen - sin första filmroll gjorde han 1946, i "Ebberöds bank".

- Det bästa med 2012 var att jag fick fortsätta spela teater. Att man får fortsätta vara med i det sociala sammanhanget, att teatern fortfarande har användning för en. Men när det är slut så är det slut, så är det bara, säger Jan.

- Jag är icke-kristen. En gudstroende agnostiker. Det har jag varit mycket, mycket länge.

Och av 2013 önskar han sig bara en sak:

- Jag hoppas att jag får fortsätta vara frisk. Och att mina barn och barnbarn ska vara friska, säger han.

- Har man levt så här jävla länge så är det inte ångest man känner, det är en glädje att få finnas till.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag