Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jan Johansens livsändring i pandemin – har bytt jobb

Jan Johansen: ”Det här var inte min låt”
När pandemin gjorde livet för långtråkigt hoppade Jan Johansen på ett vikariat som musiklärare.
Foto: OLLE SPORRONG
Under våren har han jobbat fem dagar i veckan på två olika skolor.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
1995 slog Johansen igenom stort med ”Se på mig”.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Han slog igenom stort med ”Se på mig” på 90-talet och skulle fira 25 år som artist när pandemin kom.

Nu har Jan Johansen, åtminstone tillfälligt bytt bana helt – och blivit musiklärare.

– Jag har aldrig varit lärare förut, så det blev en omställning. Från att sitta hemma och inte ha någonting att göra till full rulle med barn.

Jan Johansen, 55, hade jubileumsföreställningar på Vasateatern och en julshow med Tony Irving planerad när allt ställdes in förra året.

Plötsligt satt den tidigare Melodifestivalen-vinnaren mer eller mindre sysslolös hemma i bostaden i Uppsala.

– Efter ett tag kändes det som ”vad ska jag göra nu?”. Jag visste inte riktigt. Jag har inte jobbat med så mycket annat sedan 90-talet. Jag har varit underhållare, artist och musiker och producent. Det har gått riktigt bra, men sen så dog allting.

Har börjat jobba heltid

Via en studierektor som han träffat på sitt eget bröllop 2019 fick Jan Johansen nys om ett vikariat som lärarvikarie på två skolor i Järfälla utanför Stockholm, vilket tidningen Mitt i skrev om först.

– Jag tänkte inte så mycket, jag bara svarade på det direkt, säger artisten och berättar hur han strax innan jul förra året gjorde debut som lärare i låg- och mellanstadiet.

Under vårterminen har Johansen fortsatt med läraryrket – dessutom på två olika skolor, en i Järfälla och en strax utanför Uppsala. Det har blivit heltid, fem dagar i veckan.

– Jag vet ju mycket om musik men pedagogik har jag inte så mycket erfarenhet av. Det svåra är ju att lära en tioåring det jag kan och det jag tänker på. Man lägger sig på ett annat plan. Man sjunger och sen har man lite frågesport och quiz och så får man in lite kunskap den vägen.

Jan Johansen i Melodifestivalen 2020. Under sommaren börjar nya bokningar komma in igen, berättar han.
Foto: OLLE SPORRONG
Jan Johansen och hustrun Jenny.
Foto: OLLE SPORRONG

”I början ville de testa mig”

Samtidigt som artisten försöker lära eleverna om Abba, Beatles och Mozart uppstår vissa krockar i tycke och smak.

– I början ville det testa mig och vi skulle lyssna på rap. När jag lyssnade på den rapen som vissa av de här ungdomarna lyssnar på så blir man ju mörkrädd, säger han och förklarar att det är texterna i sig som han anser är problematiska.

– Den musiken kommer inte in i klassrummet alls.

Vad spelar ni för musik då?

– Vi sjunger Tusses ”Voices”. Vi spelar allting möjligt, ”Tutti frutti”, ”I do” med Arvingarna. Sen har jag fixat lite hälsningar från kolleger. De tycker det är kul. Då brukar man visa på skärmen när Hasse Andersson önskar god jul och så där.

Även om spelningar nu börjar trilla in inför sommaren hoppas Jan Johansen kunna fortsätta med läraryrket även framöver.

– Nu har jag kommit in i det här. Jag kommer nog jobba vidare i alla fall ett par dagar i veckan beroende på hur annat ser ut.


Jan Johansen: ”Jag satte mig ner och grät”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.