Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jan Johansen bokad till SD-festival

Jan Johansen bokades till festivalen - men visste inte att SD var arrangör
Foto: Julia Dansarie
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson ska hålla sitt årliga tal i Sölvesborg, och SD har bland annat bokat in Jan Johansen som artist.
Foto: Ann Jonasson

Melodifestival-artisten Jan Johansen har bokats till en sommarfestival arrangerad av Sverigedemokraterna - men visste inte att partiet låg bakom festivalen.

Efter att ha fått reda på att Sverigedemokraterna var festivalens arrangör valde Jan Johansen att boka av spelningen.

– Jag är inte politisk, säger Jan Johansen.

Det är 26-27 augusti som Sverigedemokraterna arrangerar festivalen Sommarfestivalen i partiledaren Jimmie Åkessons hemstad Sölvesborg, som en utveckling av partiledarens årliga sommartal.

Bland artisterna som har bokats till festivalen finns Melodifestival-vinnaren Jan Johansen.

"Se på mig"-sångaren menar dock att han inte visste om att det var Sverigedemokraterna som arrangerade festivalen.

– Jag har spelat i Sölvesborg tidigare och var i kontakt med samma arrangör. Jag visste inte om Sverigedemokraterna, säger Jan Johansen.

Han säger att han blev uppringd av Rundella, som Sverigedemokraterna har valt för att distribuera festivalen, och att det inte gått via hans bokningsbolag Stockhouse. Företaget Rundella säger dock att de inte bokar några artister till festivalen, utan enbart har förmedlat kontakt mellan Sverigedemokraterna och Jan Johansen.

På frågan om han sympatiserar med partiet väljer sångaren att avböja kommentar.

– Inga kommentarer. Jag är inte politisk, säger Jan Johansen.

Senare valde Jan Johansen att boka av konserten.

– Jag bokade av det. När jag såg att det var Sverigedemokraterna som arrangerade så messade jag och sa att jag inte kommer, säger Jan Johansen.


LÄS MER: Jan Johansen singel efter fem månader


Black Jack ställer också in på "Sommarfestivalen"


Efter att Jan Johansen har ställt in sin spelning på Sommarfestivalen, följer nu andra artister.

Black Jack har svarat ett fan på sin Facebooksida, och säger att de också väljer att ställa in konserten.

"Vi hade ingen aning om att det hade en politisk koppling, spelningen är borttagen."

Bandet Black Ingvars, som också är bokade till Sommarfestivalen, har även de uttalat sig i frågan - men försvarar i stället varför de väljer att inte ställa in spelningen.

"Vi sympatiserar inte med SD. Ingen i bandet röstar på SD. Vår musik gillas av en väldigt bred publik som vi gärna spelar för. Vi har spelat för fackförbundet LO också. Vi är inte rasister." skriver bandet på sin Facebooksida.

Enligt festivalens musikansvarige Marcus Öhrn, anställd av Sverigedemokraterna, visste Jan Johansen visst om att Sverigedemokraterna arrangerar festivalen, och menar att det är synd att Johansen ställer in.

– Tanken är att musikområdet är helt opolitiskt, säger Öhrn.


LÄS MER: Jan Johansen om sin hårtransplantation


Till Blekinge länstidning säger Marcus Öhrn att artisterna som är bokade bara är en del av festivalartisterna.

Blekinge länstidning skriver att arrangemanget kan bero på att Jimmie Åkessons sommartal har blivit ett stort evenemang som lockar många lyssnare varje år. Partiet ska också ha fått kritik från sina sympatisörer för att det inte funnits tillräckligt med plats på den fest som brukar arrangeras efter talet.Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.