Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jan Johansen berättar om ingreppet – efter fyra år

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
När artisten Jan Johansen hade passerat 40 år började han märka att han fick allt tunnare hår och bestämde sig för att göra något åt det.
Foto: (C) PELLE T NILSSON / (C) PELLE T NILSSON/STELLA PICTU STELLA PICTURES
I ”Malou efter tio” berättar artisten om beslutet att ta hårsäckar från nacken för att få tjockare kalufs på huvudet.
Foto: TV4

När artisten Jan Johansen hade passerat 40 år började han märka att han fick allt tunnare hår och bestämde sig för att göra något åt det.

I ”Malou efter tio” berättar artisten om håravfallet och hur en transplantation 2015 blev vändningen för honom.

– Jag ville göra det. Man lever bara en gång, berättar han.

Jan Johansen, 53, gjorde valet att genomföra en hårtransplantation när han insåg att håret blev allt tunnare. I ”Malou efter tio” berättar artisten om beslutet att ta hårsäckar från nacken för att få tjockare kalufs på huvudet.

– Jag har inte haft någon noja för det. Men när det fanns möjlighet att göra något åt det så valde jag att göra det, berättar han för Malou von Sivers i ”Malou efter tio”.

– Man lever bara en gång, berättar han vidare.

Enligt artisten var håravfallet egentligen inget han led speciellt mycket över, men han tyckte ändå att det var värt att göra något åt det bland annat på grund av hans jobb som artist.

– Det är inte alla som bryr sig, det beror på vad man jobbar med och hur man är som person. Det var inte någon kris eller så, men jag gick och tränade och fixade lite och visste att det fanns saker att göra, berättar han.


Jan Johansen gjorde hårtransplantation 2015

Till slut bestämde han sig för att ingreppet skulle genomföras i oktober 2015. 

– Jag kunde inte göra det mitt under sommarturnén eller julturnén så jag bestämde mig för att göra det i januari eller februari, men så blev det i oktober 2015. 

– Jag hoppades att man skulle slippa raka hela huvudet men de valde att göra det ändå när den dagen kom, berättar han vidare.

Fyra dagar senare skulle han stå på scenen och Jan Johansen oroade sig lite för hur folk skulle reagera – men responsen var bara positiv.

– Jag var orolig att folk skulle reagera över att jag var rakad. Men det tyckte folk mest var coolt. Håravfallet och att vara rakad, det är mest en själv som tänker på det och tror att ”nu kommer alla peka på mig och skratta”, berättar han.


Hoppas kunna hjälpa andra

Anledningen till att han väljer att prata om det är att han hoppas att det kan hjälpa andra som lider av håravfall. Han jämför det med reaktionerna han fick då han berättade att han slutat med alkohol.

– Det är mest kolleger och andra i periferin som hör av sig och frågar. Det är inte alla som väljer att prata om det. Många gör det privat, men eftersom jag har berättat om alkoholen och att jag slutade med den och att det har hjälpt många människor, så tänker jag att pratar jag om det här kommer det också att hjälpa många människor. Det är därför jag gör det, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.