Jan Guillous fru sjuk – körde henne hem

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Jan Guillous hustru, förläggaren Ann-Marie Skarp, insjuknade i helgen med coronaliknande symtom.
Foto: OLLE SPORRONG
Nu är Ann-Marie Skarp orolig att Jan Guillou blivit smittad.
Foto: SVEN LINDWALL

Jan Guillous hustru, förläggaren Ann-Marie Skarp, insjuknade i helgen med coronaliknande symtom – han skjutsade då hem henne till Stockholm.

Paret har nu isolerat sig från varandra för att smittan inte ska föras vidare.

– Jan är ju några år äldre än jag och jag vill ju inte att han ska bli dålig. Inte en millimeter får han lida, säger Ann-Marie Skarp.

I fredags åkte Ann-Marie Skarp, 68, från Stockholm till Östhammar där maken Jan Guillou, 76, just nu bor i sin skrivarstuga.

Dagen efter började hon känna sig dålig.

– Hon blev så pass sjuk att hon måste transporteras till Stockholm, säger Jan Guillou, som fick skjutsa sin hustru då de inte fick tag i någon taxi.

Ann-Marie Skarp förklarar att paret var i kontakt med en läkare.

– Vi fick rådet att vi skulle hålla oss åtskilda. Det var ju smart men jag var ändå orolig att skadan var skedd eftersom jag hade åkt ut till Jan från stan, säger hon och berättar att hon tror att hon drabbats av coronaviruset.

”Feber och den där typiska hostan”

– Jag tror definitivt det, jag kan inte tänka mig något annat. Jag har inte haft feber på 18 år, jag har varit mycket lyckligt lottad, så jag tänker att när jag nu får feber och den där typiska hostan och lite andra saker som verkar höra till så måste det vara det. Vanlig influensa tar både Jan och jag spruta mot och förkylning är det ju inte. Jag är sjuk.

Lyckligtvis har hon inte varit så dålig att hon tvingats söka vård och hon berättar att måendet går upp och ner.

Jan Guillou känner sig än så länge frisk.

 – Jag har inga symtom och jag har ett ganska bra mått eftersom jag går till mitt gym varje dag och där kan man objektivt mäta kapaciteten i siffror. Jag har inte den minsta försvagning i kroppen och ingen tendens till feber, jag tolkar det som att jag är frisk, säger han. 

Oro för att ha smittat maken

Ann-Marie Skarp säger att hon är orolig för att hon ska ha smittat maken.

– Jag är väldigt tacksam för varje dag som går och han håller sig frisk. Nu läste jag precis i Expressen att snittiden är fem dagar från smitta till insjuknande, då är ju faran inte på något sätt över.

Då Jan Guillou är över 70 år tillhör han en riskgrupp för coronaviruset.

– Jag är ju i en riskgrupp i den bemärkelsen, det är fullt klart. Det vore ju väldigt förargligt att inte hinna klart den här sista romanen i en serie av tio, säger han om sin egen oro för att bli sjuk.

Samtidigt är han lyckligt lottad då han varje år isolerar sig i sin skrivarstuga under just den här tiden.

– Det är lyckligt på det sättet att det är den tiden av året då jag alltid, sedan 20 år tillbaka, sitter isolerad utan att träffa människor eftersom jag skriver årets roman. Så jag har ju inga bekymmer med vad jag ska göra nu, för det är precis samma arbetsrutiner som alltid, säger Jan Guillou.

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna. 


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.