Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jan Guillous angrepp på ”Vår tid är nu”: Historieförfalskning

Skådespelarna Julia Heveus och Oskar Laring om den tredje säsongen av ”Vår tid är nu”
Författaren och journalisten Jan Guillou riktar stark kritik mot tv-succén – och menar att den är historieförfalskande.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Karaktären Nina i ”Vår tid är nu”
Foto: SVT

”Vår tid är nu” är över för den här säsongen. 

Nu riktar författaren och journalisten Jan Guillou stark kritik mot tv-succén – och menar att den är historieförfalskande. 

– Det är historiskt befängt. Man kan antingen ha ett satiriskt eller ett illvilligt syfte att göra så, säger Guillou. 

SVT:s ”Vår tid är nu” är en av de största dramasuccéerna på över ett decennium och har setts av 2,5 miljoner tittare – och nu är serien slut för den här gången. 

Serien bygger på verkliga händelser och årets säsong tar sin början i 1968 och Nina Löwanders dotter Christina hamnar i dåligt sällskap av en sektliknande vänsterrörelse. Här bestraffas man om man innehar ”borgerlig litteratur” och barn beslagtas från mammorna om de visar ”borgerliga tendenser”. 

Nu går författaren Jan Guillou, 75, till angrepp mot succéserien – han menar att ”Vår tid är nu” är historieförfalskande. 

– Det är en jättebra serie som jag gillar väldigt mycket att se men de har fel i sin juridik och de har fel i sin nidbild av den vänster där jag själv ingick och inte var terrorist, säger författaren. 

Gullious hårda ord 

I ”Vår tid är nu” ingriper IB hjältemodigt när vänsterrörelsen – som han menar har inspirerats av Rebellrörelsen – är på väg att ta till vapen och övergå till terrorism. 

”Om denna historieskrivning kan man säga att den dels är grundfalsk, dels älskad av många och närmast officiell historia på Flashback och liknande SD-tillhåll på nätet”, skriver författaren i Folket i bild/Kulturfront. 

Guillou avslöjade IB – en dittills hemlig underrättelseorganisation som låg under Försvarsstaben – 1973.

Guillo skriver vidare i Folket i bild/Kulturfront att sanningen är den rakt omvända. Att IB-agenterna redan 1968 började provocera vänstern till våld. 

”IB utgjorde alltså, utan överdrift, ett dödligt hot mot vänsterrörelsen. Skulle IB ha lyckats som kollegerna i Västtyskland med att få fart på vänsterterrorismen hade också Sverige fått uppleva serier av dödsskjutningar och massfängslande av verkliga eller påstådda vänsterterrorister.”

– Det är historiskt befängt. Man kan antingen ha ett satiriskt eller ett illvilligt syfte att göra så, säger Guillou till Expressen.  

Tror du att det är ett satiriskt eller illvilligt syfte? 

– Nej jag vet inte. Det handlar kanske mer om okunnighet, alltså författarna är födda 68 och 72. De har inga personliga erfarenheter av saken och de har anammat den populära högerversionen av den galna vänstern, säger Jan Guillou. 

Jan Guillou riktar också kritik mot tidslinjen i ”Vår tid är nu”. Årets säsong tog alltså sin början 1968 och pågår till även 1971, enligt författaren.  

”Calle” i ”Vår tid är nu”.
Foto: SVT

”Ingen ursäkt”

Den riktiga Rebellrörelsen var enbart aktiv under sommaren 1968 innan de bröt samman såväl psykiskt som organisatoriskt, skriver Guillou. 

”Det är alltså illa nog att detta blir teveseriens historieskrivning om vänsterrörelsen vid den här tiden. Än mer förolämpande och historiefalsk blir ju dramaseriens framställning av hur dessa rebeller år 1971 (flera år efter att de verkliga rebellerna försvann) är på väg att ta till vapen och övergå till terrorism.”

Ulf Kvensler, upphovsman och huvudmanusförfattare för ”Vår tid är nu”, skriver i ett mejl till Expressen att det stämmer att de har inspirerats av Rebellerna. 

”Det stämmer att den varit en inspiration till den vänstergrupp som Christina hamnar i. Men det är inte den enda inspirationskällan, här finns också den danska Blekingegadeligan, som opererade under betydligt längre tid, också i Sverige. Båda dessa grupperingar urartade i vuxenmobbing och psykisk terror”, skriver han och fortsätter: 

”Liksom KPS, de så kallade 'albanerna', beskrivna i Magnus Utviks bok 'Med Stalin som Gud', ungefär 10 år senare. Tendenserna har funnits, i högre eller lägre grad, inom många vänstersekter. Sammantaget är det ganska många människor som har den typen av upplevelser. Till skillnad från Guillou tycker jag deras berättelser är värda att höras.”

Enligt Jan Gulliou har Blekingegadeligan ingenting med Sverige att göra. 

– Är en totalt okänd organisation i Sverige eftersom att den aldrig har varit verksam här och har ingenting med den svenska vänstern att göra. De var bankrånare och åkte fast på 90-talet och det finns ingen anknytning som helst mellan den svenska vänstern och Blekingegadeligan.

SVT:s svar till Guillou

Kvensler skriver också att han inte tycker att de ger en positiv övervägande bild av IB. 

”Uno, en av seriens hjältar, avbryter sitt samarbete med IB med orden 'jag tror inte på det här längre.' Faktum är att jag tror det gör mer skada än nytta”, förklarar han. 

Anna Croneman, dramachef på SVT, skriver i ett sms att de eftersträvar att alltid ha flera perspektiv i sina serier. 

”Då också i 'Vår tid är nu'. Där finns alltså flera representanter ur vänsterrörelsen som inte är på något vis extrema. Sen vet ju också Jan Guillou att det gäller att spetsa till dramatiken med de medel som står till buds.” 

Så blir nya säsongen av ”Vår tid är nu”

Så nu är alltså årets säsong av ”Vår tid är nu” slut – men den som gillar att följa Nina och Calle behöver ej frukta. 

Nästa år gör SVT nämligen en julspecial av programmet som utspelar sig mellan seriens första och andra säsong.

Expressen kan nu visa de första bilderna från de fyra avsnitten och berätta nya detaljer om handlingen. 

– Jag vill att tittarna ska se hela serien ”Vår tid är nu” som en sjurätters praktmeny, rik och varierad och mättande, och där julspecialen är den perfekta desserten, säger manusförfattaren Ulf Kvensler. 

Läs hela artikeln om hur den nya säsongen blir här. 

Hedda Stiernstedt och Charlie Gustafsson om relationen ”Börjar nästan gråta”

Vår tid är nu-skådisarna om relationen bakom kameran och framför

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.