Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jan Guillou: Sexskryt som är alldeles enormt

Foto: Sven Lindwall

Supersalamin.

Så beskriver Leif GW Persson sin kända karaktär Evert Bäckströms anatomi.

Nu anklagar Jan Guillou sin författarkollega för att köra med samma typ av sexskryt.

- Det som kännetecknar Bäckström är de förtjusande likheterna med dess skapare. Nämligen ett sexskryt som är alldeles enormt, säger Jan Guillou i Expressens "Primetime”.

Jan Guillou besökte på måndagskvällen Expressens Primetime för att prata om sin nya bok "Mellan rött och svart".

Samtalet glider in på Leif GW Persson och hans karaktär, polismannen Evert Bäckström. Tidigare har de varit på tal att böckerna om polismannen skulle bli serie i USA. Men enligt Dagens Industri har USA ratat tankarna på att göra tv-serien om Bäckström.

"Så är det jättekänsligt"

På frågan hur Guillou ser på det blir svaret:

- Jag kan inte se på det alls. Det som kännetecknar Bäckström är de förtjusande likheterna med dess skapare. Nämligen ett sexskryt som är alldeles enormt, det är det här med supersalamin, säger Jan Guillou.

Han fortsätter:

- Leif har stora likheter med Bäckström. Bäckström kan sägas representera Leifs mindre jämställda sidor. Supersalamin må vara kul för en manlig svensk publik men jag undrar vad en kvinnlig svensk publik tycker om det där. Men för en bigott amerikansk publik så är det där jättekänsligt.

"Skriver alltid hundra sidor för långt"

När Expressens Niklas Svensson frågar om vad Guillou tycker om GW som författare blir utlåtandet mildare.

- Jag tycker att han är underhållande men han skriver alltid hundra sidor för långt. Han kan onekligen det polisiära systemet bättre än någon annan författare.

Niklas Svensson: Vad säger du om antihjälten Bäckström, hur kommer det sig att han har blivit så läst?

- Det har han inte. Bäckström är nog Leifs största svaghet bland de här rollkaraktärerna, de här rejäla typerna. Polisen som kunde se runt ett hörn och var en rejäl norrländsk karl, de går hem mycket mer. Precis som den av Leif och mig skapade Anna Holt och de andra tjejerna. Alla de här karaktärerna i Leifs persongalleri tror jag går hem mycket bättre i läsarkretsen än just Bäckström.

"Inte något beslut fattat"

Guillou tror att Bäckström är anledningen till att det uppges ha gått dåligt för serieplanerna i Hollywood.

- Det är det som jag tror. Supersalamiproblemet.

Senare på måndagen hälsar Leif GW Persson via sin assistent Gabriella Moberg Piluso att Jan Guillous utspel "inte är något att kommentera".

Gabriella Moberg Piluso tillbakavisar också uppgifterna om att det inte blir någon Bäckström-serie i USA.

- Det är inte något beslut fattat om det än, säger hon.