Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jan Emanuels bakslag: Kursgården nedbrunnen

Jan Emanuel Johansson köpte 2014 en 74 000 kvadratmeter stor sjötomt vid Rösjön i Täby i syfte att uppföra ett nytt bostadsområde.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Den nu nedbrunna kursgården.

2014 köpte Jan Emanuel Johansson en sjötomt i Täby – då med ambitionen att förvandla området till en plats där unga och gamla kunde mötas i ett bostadsområde.

Sedan dess har planerna kantats av flera motgångar.

I måndags brann ett av husen ner till grunden.

– Det är en sorgesam historia, vi har lagt ner en väldig massa jobb på att renovera, berättar profilen.

Entreprenören, ex-politikern och ”Robinson”-vinnaren Jan Emanuel har länge drömt om att bygga ett samhälle där unga och gamla möts. För åtta år sedan tog han sig ett steg närmare förverkligandet när han köpte en 74 000 kvadratmeter stor sjötomt vid Rösjön i Täby.

– Jag vill att det blir förskola, LSS-verksamhet, äldreboende och 4-H gård i området. Jag vill att det ska finnas lokaler som WWF och Djurens rätt kan använda samt ett kafé. Jag vill även att det finns ett flertal radhus på tomten, sa Jan-Emanuel Johansson i en intervju med Mitti 2018.

Men sedan dess har profilen stött på flera problem.

Boenden i området har inte delat samma entusiasm kring planerna och en namninsamling startades 2016 där över 1 000 personer skrev under i en manifestation mot planerna, som de menar riskerar att förstöra naturen och påverka en så kallad biologisk korridor.

Jan Emanuel Johansson har därutöver polisanmälts misstänkt för olovlig trädfällning på den aktuella tomten, men utredningen las ner, skriver Mitti.

Hus brann ner: ”Väldigt sorgligt”

Sedan ett par år tillbaka har det dock varit tyst. Projektet har hamnat i stå efter att ha stött på byråkratiska bekymmer.

På de 74 000 kvadratmetrarna står dock redan ett antal hus och i stället för att bygga nytt har profilen med sitt bolag fokuserat på att rusta upp befintliga lokaler och byggnader.

I måndags kom nästa motgång när flera medier, däribland Mitti, rapporterade om att en scoutstuga vid Rösjön stod i brand. Ingen person skadades men när räddningstjänsten kom till platsen gjordes bedömningen att huset inte gick att rädda.

En fastighet som stod på den aktuella tomten som Jan Emanuel äger.

– Det är en kursgård som vi renoverade och nu hade vi personal där för att torka ur och göra fint. Det var omgjort helt enkelt, och sen fick jag rapporter om att det brann, säger han.

– Jag har inget affektionsvärde till gården, men det är en sorgesam historia och vi har lagt ner en väldig massa jobb på att renovera den på ett schyst sätt och utöka verksamheten. Man kunde ju fått det roligare.

Polisen har inte upprättat en anmälan med anledning av branden.

Jan Emanuel menar att det i första hand inte är han själv som drabbas. Däremot den hyresgäst som planerat att bedriva en verksamhet i huset.

– Prio ett är att lösa det för den här stackars hyresgästen, som skulle flyttat in i dag, så att han har någonstans och vara. Sedan får man ta det steg för steg för hur man ska återuppbygga det hela.

– Det är väldigt sorgligt, säger han.

Jan Emanuel: ”Planerna är intakta”

Trots gruset i maskineriet ligger visionen om att bygga och förändra området fast.

– Alla de här husen där kursgården är, ligger inom strandskyddet och det som vi vill bebygga ligger bakom. Planerna är intakta, vi ser över hur vi ska gå vidare och vilka samarbetspartner vi ska ha.

Branden ska inte påverka planerna för området i stort – eller för den sakens skull – underlätta planerna, berättar han.

– Det som gick åt pipsvängen, det som brann, det är ändå såna delar som vi inte hade kunnat bygga något på höjden på i alla fall.

Jan Emanuels dyra present till sonen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.