Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

James Bond - minns du de svenska Bondbrudarna?

Det har funnits många bondbrudar genom åren och bara från lilla Sverige har vi hela fem stycken!
Både Mary Stavin, Kristina Wayborn och Maud Adams medverkade i "Octopussy". Foto: Mattias Bardå

Britt Ekland mot Roger Moore i "Mannen med den gyllene pistolen"

Foto: 20th Century Fox

Izabella Scorupco gjorde stor succé som Natalya Simonova i "Goldeneye" mot Pierce Brosnan.

Den senaste bondfilmen "Spectre" har världspremiär den 26 oktober i London. I Sverige har den premiär i den 30 oktober.

Foto: Supplied By Lmkmedia
Samtliga sex Bondskådisar på Madame Tussauds vaxmuseum. Från vänster till höger: Roger Moore, Timothy Dalton, Daniel Craig, Sean Connery, George Lazenby och Pierce Brosnan.

James Bond gör comeback på vita duken den 26 oktober.

Allt om Mode firar med att samla våra svenska Bondbrudar som förgyllt agentens liv genom åren.

Vem minns exempelvis inte Britt Ekland som den förföriska Mary Goodnight eller Maud Adams i titelrollen som Octopussy?

Och tyvärr, Daniel Craig, om svenskorna får välja är det fortfarande Roger Moore som gäller.

Den 26 oktober har bondfilmen "Spectre" stor galapremiär i London.

Filmen blir den 24:e i ordningen och den sista med Daniel Craig i huvudrollen.

För att fira denna högtidsdag gör Allt om Mode en resa längs minnenas allé, bland snygga kostymer, bikinis och vackra klänningar.

I samarbete med Expressens kändismagasin EXTRA återpublicerar vi därför den här gamla godbiten där samtliga svenska Bondbrudar berättar om sin upplevelse av agent 007:s världsberömda universum.

 

Foto: Thomas Engstrom

BRITT EKLAND"Jag ville alltid bli en Bondbrud"

Till skillnad från de övriga svenska Bondbrudarna var Britt Ekland ett världskänt namn när hon knep rollen som bondbruden Mary Goodnight 1974. Vid 32 års ålder hade hon fött två barn med två olika män, påbörjat och avslutat ett stormigt äktenskap med Peter Sellers och medverkat i kultfilmer som "Dödlig skörd" och "Ta fast Carter".

– Jag var väl en av de få Bondbrudarna som hade en karriär före Bond, säger hon.

Därför hade Britt inga som helst skrupler när hon gick raka spåret upp till producenten Albert R Broccolis kontor och krävde en roll.

– Det var inga problem att få träffa honom för jag var ju redan känd, säger hon.

Roger Moore - den ultimata James Bond

I november 1973 drog inspelningen av "Mannen med den gyllene pistolen" i gång.

– Det var en av mina mest fantastiska upplevelser. Och Roger Moore - han är allt som jag tycker att en Bond ska vara. Rolig, vältalig, glimten i ögat. Och han ser ohyggligt bra ut, fortfarande, säger hon.

Britt var inte heller ensam svenska i Thailand, där stora delar av filmen spelades in.

Maud Adams, då relativt okänd, spelade en av skurken Scaramangas älskarinnor.

– Vi blev bästa vänner i hela världen och är det fortfarande än i dag, även om vi ibland inte träffas på ett år, säger Britt.

Kändismännen - Rod Stewart och Peter Sellers

Eklands kändisskap kan förstås inte bara krediteras till hennes skådistalanger. Det svenska stjärnskottet är minst lika berömd för sina uppmärksammade romanser med kända män. Hon har dejtat rockmusiker som Rod Stewart och Slim Jim Phantom och hennes äktenskap med ovannämnda Peter Sellers blev en följetong.

Paret träffades i februari 1964 och bara tio dagar senare stod de framför altaret. I april samma år drabbades Sellers av åtta hjärtattacker i följd efter att ha ätit amylnitrit inför ett samlag med planen att uppnå "den ultimata orgasmen". Skådespelaren överlevde och i januari 1965 fick paret dottern Victoria.

– Äktenskapet var mycket dåligt, han var fullständigt galen, har Britt berättat.

1968 fick hon nog och lämnade in en skilsmässoansökan.

Ångrar du något i livet?

– Det gör jag säkert. Men vill man leva som skådespelare är det bara att jobba vidare. Jag har gjort mycket taskiga grejer, men jag försörjer mig fortfarande, säger hon till Extra.

Foto: Thomas Engström

MAUD ADAMS"Visst har man tagit felbeslut"

Få svenskar förknippas med James Bond lika mycket som Maud Adams. Efter en mindre roll i "Mannen med den gyllene pistolen" 1973 erbjöds Maud titelrollen i "Octopussy" 1983 och dök även upp som statist i "Levande måltavla" 1985.

Vilken inspelning var roligast?

– Båda två var lika roliga att medverka i, fast min bestående vänskap med skådespelarna, framför allt med Britt, har nog bidragit till större uppskattning för "Mannen...", säger hon.

Har du någon kontakt med Roger Moore?

– Inte så ofta numera, men vi hade en trevlig lunch i London senast när Christopher Lee fick en utmärkelse från London Film Museum.

Finns det något du ångrar i karriären?

– Visst har man tagit felbeslut bland roller någon gång. Men jag har ingen ånger eftersom det nog varit till lärdom trots allt.

Foto: Cornelia Nordström

IZABELLA SCORUPCO"Det var overkligt"

Izabella Scorupco hade redan nått framgång i Sverige som modell och med huvudrollen i Staffan Hildebrands film "Ingen kan älska som vi". Men det stora genombrottet kom utan tvekan som den ryska programmeraren Natalya i "Goldeneye" 1995. Bondfilmen var Pierce Brosnans första och agent 007:s återkomst efter sex år.

– Det var overkligt. Jag jobbade med en svensk film på Gotland ("Petri tårar") som med svenska mått var en stor produktion, men i jämförelse var det här helt galet, säger Scorupco till Extra.

- Jag plockades upp av en Bentley på flygplatsen och röda mattor rullades ut, det var helt sjukt.

Hur upplevde du inspelningen?

– Kolossalt stor. Så mycket pengar i ruljans. Jag hade aldrig varit ett stort fan av Bond innan "Goldeneye" och inte ens sett alla filmer. Jag hade inte riktigt förstått hur stort det var.

Trots det enorma pådraget blev det aldrig någon större internationell filmkarriär att tala om. Efter "Goldeneye" tog Izabella ett kliv tillbaka och först 2000 gjorde hon "Vertical limit" och därefter "Drakarnas rike" 2002.

– Jag har väldigt svårt att få ihop kombinationen med barn, film och resor. Det känns jättesvårt. Hur ska man klara av att vara borta i tre-fyra månader från sin familj, säger hon.

Ångrar du det beslutet?

– Det finns en mening med allt man gör i livet. Om jag går tillbaka till känsloläget jag hade då så kan jag säga att jag inte hade kunnat göra på något annat sätt.

Foto: Mattias Bardå

KRISTINA WAYBORN"Det blev lite för mycket för mig"

Det har gått nästan 30 år sedan världen fick upp ögonen för Britt-Inger Johansson från lilla Nybro i Småland.

2012 firade James Bond 50 år på vita duken och Britt-Inger, numera Kristina Wayborn, kan inte förstå att så mycket tid har passerat sedan hon förförde den brittiske agenten i "Octopussy" 1983.

– Det känns konstigt att så mycket tid har gått. Det är otroligt. Livet går så fort när man har roligt. Och även när man inte har så roligt, säger hon.

Kristina är på ett strålande humör. Hon skrattar ofta och verkar tillfreds med livet på ett oerhört smittande sätt.

Men så det har inte alltid varit. Hollywood höll på att äta upp svenskan inifrån och till slut tvingades hon säga stopp.

– Jag kände mig aldrig riktigt bekväm i min egen hud. Det var alltid något som fattades, inget externt utan något inom mig, säger Kristina.

Ändå drömde hon tidigt om att stå på scen.

Som 20-åring valdes hon till Fröken Sverige och samma år gick hon till semifinal i Miss Universum.

Tackade först nej till James Bond

Men det var filmen som lockade mest och efter några modelljobb i USA fick James Bond-producenten Barbara Broccoli upp ögonen för svenskan.

Hon blev erbjuden en roll, men Kristina sa nej.

– Jag var inte så intresserad av kommersialism. Jag ville ju göra dramatiska filmer! Jag tänkte löjligt nog att jag inte ville fastna i ett fack, säger hon.

Efter att ha spelat Greta Garbo i en Hollywoodproducerad tv-film kom Kristina dock på andra tankar.

Spelade mot Maud Adams och Roger Moore

Tillsammans med svenskorna Maud Adams och Mary Stavin spelade hon in "Octopussy" som hade premiär 1983.

– Det var jätteroligt med tre svenskor. Vi kunde liksom prata om killarna bakom ryggen på dem! Haha. Det är roliga minnen, säger hon.

Kristina fortsatte jobba som skådespelerska, främst inom tv, och dök upp i bland annat, "MacGyver", "Dallas", "General hospital" och "Baywatch".

Men den glittriga världen i Los Angeles passade aldrig Kristina. Branschen var mer fokuserad på att känna rätt människor än att verkligen ha talang.

– Det blev lite för mycket för mig. Jag tänkte att det här verkar ju inte riktigt rätt, säger hon.

I början på 2000-talet fick Kristina slutligen nog. Hon lämnade Kalifornien och bestämde sig för att förändra sitt liv.

– Hälsan hade börjat svikta. Det var nog mest stress. Jag fick hjärtklappning, ångest och depression. Det var inte roligt.

Förlorade sin make

Då kom nästa chock. Maken insjuknade och dog.

– Det var jobbigt. Jag tog hand om honom och sedan sörjde jag länge, men det är ju något som vi alla måste gå igenom.

I dag är Kristina 65 år gammal och pensionerad. Hon gjorde visserligen en skräckfilm 2010, men då mest som en tjänst till en väninna. Hon lever ett lugnt liv och har bland annat bott på en hästfarm i Arizona.

Foto: Annchi Erikes

MARY STAVIN "Jag var så naiv"

En bättre start på karriären kan man inte önska sig. Mary Stavin från Örebro hade vunnit Miss World och börjat spela teater när hon plötsligt fick ett samtal från familjen Broccoli.

Hon blev erbjuden en roll i bondfilmen "Octopussy" och gjorde sin filmdebut i en av världens största filmserier.

Hur var inspelningen?

– Det kom ganska naturligt. Jag var så naiv och så var vi ju tre svenskor i filmen och hade mysiga Roger Moore som kom med kaffe på morgonen, säger hon till Extra.

Mary var inte främmande för att träffa berömda män. Under 80-talet hade hon ett förhållande med Manchester United-stjärnan George Best och paret släppte en träningsvideo tillsammans.

– Han målade och skrev poesi, han hade talanger som folk aldrig visste om. Men sedan kom alkoholen emellan, säger hon om Best som dog 2005.

Efter sin andra Bondfilm "Levande måltavla" från 1985 gick hon vidare i karriären. Men när hon blev gravid med affärsmannen Nicholas Wilcockson bestämde sig Mary för att skifta fokus.

– Jag ville inte åka världen runt, jag ville vara med mitt barn, säger Mary.

I dag bor 55-åringen i Beverly Hills. Hon gör fortfarande reklamjobb och voice-overs.

Saknar du de stora filmproduktionerna?

– Nej. Jag har aldrig gjort saker för fame and fortune, bara det är kul.

Vilken är din favorit bland de svenska Bondbrudarna?