Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jakob Eklund om sitt förhållande till alkoholen

Johan Falk-stjärnan om mörka uppväxten: ”kanyler och tjosan”.
Jakob Eklund, känd för svenska folket från filmserien om polisen Johan Falk.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Skådespelaren Jakob Eklund berättar om sitt förhållande till alkohol i ”Nemo möter en vän”.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

”Johan Falk”-stjärnan Jakob Eklund, 58, förlorade både sin pappa och syster till alkohol och tabletter.

I podcasten ”Nemo möter en vän” berättar skådespelaren om sitt komplicerade förhållande till alkohol.

– Det är förknippat med lust och olust, säger han.

Folkkäre Jakob Eklund har tidigare berättat i podden om hur han tog droger i tonåren och drogs in i kriminalitet.

– I tonåren var det allt. Då var det med kanyler och tjosan, det var så intensivt för mig. Men då levde jag ju på droger i några år, från att jag var 14 till att jag var 16 kanske, och alla andra typer av brott och kriminalitet som hängde ihop med det, sa han då.

En av anledningarna till att han slutade var att han blev pappa tidigt i livet, vid 18 års ålder.

Numera berusar han sig enbart med alkohol. Han dricker i dag mindre än tidigare men har inte slutat att dricka helt och hållet.

– Det är en av de mest komplicerade sakerna i mitt liv. Det har det varit ända sedan jag var liten och är det fortfarande, säger han i ”Nemo möter en vän”.

”Det tog död på honom”

Jakob Eklund förklarar att han länge haft och fortfarande har i viss mån en ”sorts alkoholromantik”.

– Särskilt vår generation hade det så jäkla mycket, och särskilt runt skapande. Men i och med att jag har en pappa som söp ihjäl sig, eller knarkade och söp ihjäl sig. Det tog död på honom. Hela familjen var påverkad av detta. Och en storasyster som också gick samma väg, säger han i ”Nemo möter en vän” och fortsätter:

– Det är så otroligt många i min bransch. Alkoholen är förödande. Men samtidigt, det är ungefär som när jag varit ledig nu. Det är så lätt. Nu behöver jag hårda regler kring det, för lusten finns där hela tiden, ”varför inte”.

Förknippat med skuld

Jakob Eklund säger att det, när han var yngre, kunde vara okej att komma bakis till jobbet. Det var okej att vara en ”strulpetter” och många var det. Men det har inte funkat i arbetet som skådespelare.

– På något sätt höll yrket mig i schack, säger han i ”Nemo möter en vän”.

Nu har han regler, som att inte dricka före klockan fem, om det inte är semester.

– För min del är det nödvändigt eftersom jag mår så himla dåligt efteråt. Inte bara att man mår dåligt av det fysiska utan också att det är förknippat med så mycket skuld. Jag är 58, snart 59. Det är ingen som tycker det är charmigt med en bakfull 59-åring. Det går inte fnissa bort.

Expressen har sökt Jakob Eklund.

Elins förtydligande om förhållandet med Paolo.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.