Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Jag skäms jättemycket för sakerna jag gjort"

"Jag hade så mycket ilska." Hawa Ahmed berättar om hur hon lyckats ta sig bort från sin struliga bakgrund. Foto: Ulf Berglund
Berusad och rasande tog "Top model"-deltagaren Hawa Ahmed stryptag på den gravt synskadade mannen, tryckte upp honom mot busskuren och stal hans glasögon.
Sen misshandlade hon en 19-åring tills hon svimmade och slog henne med en flaska i huvudet.
- Jag har gjort så många idiotiska grejer, jag hade så mycket ilska som ville ut, säger hon till Expressen.
Hawa Ahmed, 18, är en av förhandsfavoriterna i TV3:s ”Top model”.
Men under den glamourösa ytan finns en annan mörkare värld hon precis tagit sig ifrån.
Hon vill berätta sin historia för att visa andra med strulig bakgrund att det går att starta om.
Hawa Ahmed har tidigare berättat i Expressen hur hon under hela uppväxten, från tolv års ålder fram till nu, flyttats mellan olika ungdomshem, fosterfamiljer och behandlingshem.

Fälld för mordbrand


2004 fälldes hon för mordbrand. Hon dömdes till ett halvårs omhändertagande enligt lagen om vård av unga, efter att ha satt eld på Brättegårdens skol- och behandlingshem i Vänersborg.
– Jag har gjort så många idiotiska grejer. Jag har ofta tänkt: Tänk om jag gjort det eller det annorlunda. Bara gått därifrån, liksom. Men jag var så jättearg på allt som hände i mitt liv, säger Hawa Ahmed.
– Det är bättre att jag säger som det är, domarna finns ju där. Annars blir det lätt så mycket spekulationer och skitsnack. Jag står för det som hänt och skäms jättemycket för saker jag gjort.

Strypgrepp på synskadad


Strax efter nyår i år gick allt överstyr för Hawa Ahmed.
2 januari tog hon stryptag på en gravt synskadad man som stod och väntade på bussen i centrala Borås. ”Top model”-deltagaren ska ha krävt att han skulle sätta sig ner och sagt: ”Stå inte där och låtsas att du är blind”. Sedan tryckte hon honom bakåt mot busskurens vägg. När han i ett senare skede försökte gå på bussen stal hon hans glasögon.
– Jag kommer faktiskt inte ihåg det där. Men jag pekades ju ut av en rad vittnen. Jag hade druckit, säger Hawa.
Senare samma dag anklagade Hawa Ahmed två tjejer för att ha stulit hennes handväska. I en lägenhet misshandlades de av ”Top model”-tävlanden och hennes kamrat.
I domen från Borås tingsrätt står det att Hawa Ahmed ska ha hållit sitt knä mot en 19-årig tjejs hals i tio minuter, till dess hon svimmade.
TV3-stjärnan ska i samband med det här även slagit 19-åringen upprepade gånger i huvudet med en flaska, förbjudit henne att lämna lägenheten, utdelat en rad knytnävsslag och hotat att döda henne med en gaffel om saken gick vidare till polisen.
– Alla hade blivit arga om de trott att någon tagit deras handväska. Men jag skulle inte startat det där bråket. Det var så tråkigt gjort. Flaskan låg där. Jag tappade allting. Det var så mycket som rörde sig i huvudet. Men jag stod inte där och bankade på henne, jag slog en gång, säger Hawa Ahmed.

”Jag har aldrig mått bra”


Domen blev skyddstillsyn i tre år. De sex punkterna var: misshandel, olaga frihetsberövande, ofredande, snatteri, övergrepp i rättssak och narkotikabrott.
Varför var du så arg?
– Det har varit struligt hela min uppväxt. Jag vill inte gå in så mycket på hur det var hemma i min familj, men det var jobbigt. Jag har väl egentligen aldrig mått särskilt bra. Jag har ju inte bott hemma sedan jag var tolv. Jag tror jag kände att jag inte hörde hemma någonstans, att jag stod utanför allt. Att jag aldrig fick samma chanser som alla andra. Till skola, vänner, föräldrar.
Hur har det påverkat dig tror du?
– Sammanlagt i mitt liv har jag bott på minst 20 olika ställen. Varje gång som det inte går bra blir man ledsnare och argare. Utan att egentligen förstå det söker man sig kanske till mindre bra situationer. Man blir ledsen i hjärtat och ingenting spelar någon roll liksom.

”Bra att komma bort”


Hawa Ahmed bor nu hos fosterföräldrar i Norrköping och går hos psykolog.
– Det var bra för mig att komma bort från det gamla mönstret. Domen gjorde att jag bröt det negativa. Jag kunde börja om på nytt. Nu har det varit stabilt i ett halvår. Jag är på rätt väg.
– Mina fosterföräldrar finns där som stöd. De är jättebra. Jag kan tänka framåt. Jag ser till att sysselsätta mig hela tiden så att jag inte hamnar i en dålig period igen. ”Top model” är en revansch, en dröm. Det privata livet är också en revansch. Jag är jätteglad att det går åt rätt håll. Så måste det fortsätta nu...
Annons:
Expressen Refunder Kalkylator

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!