CAROLA I COLOMBIA./ Det är lätt att man bara tänker på barnen. Men det gäller även att ge mammorna stöd. De har en mycket tuff situation, säger Carola inför den direktsända faddergalan i TV4 i morgon.
CAROLA I COLOMBIA./ Det är lätt att man bara tänker på barnen. Men det gäller även att ge mammorna stöd. De har en mycket tuff situation, säger Carola inför den direktsända faddergalan i TV4 i morgon.

"Jag känner igen mig i mammorna"

Publicerad
Uppdaterad
CARTAGENA. Carola träffar övergivna tonårsmammor i den colombianska slummen för att hjälpa dem.
Men hon är emot preventivmedel och motståndare till abort.
- Jag vill inte gå in på den frågan, säger stjärnan.
Carola Häggkvist, 40, sitter på knä framför ett antal unga tonårsmammor i den stekande hettan i kåkstaden "El Pozón" utanför den colombianska hamnstaden Cartagena. De flesta är kring femton år och har redan fött sitt första barn. De sitter fast i fattigdomen och behöver hjälp med att ta hand om sig själva och sina barn. - Det är lätt att man bara tänker på barnen. Men det gäller även att ge mammorna stöd. De har en mycket tuff situation, säger Carola till Expressen inför den direktsända Faddergala i TV4 i morgon.

Emot preventivmedel

För att komma tillrätta med de tidiga tonårsgraviditeterna i Colombia vill internationella bistånds- och fadderorganisationer undervisa i hur man använder preventivmedel. Trots att arbetet är en viktig del för att kunna ge de unga tjejerna en bättre start i livet är Carola emot preventivmedel. - Det finns andra sätt att skydda sig, anser hon. Carola skriver autografer på idolporträtt i slummen.

Hårda abortlagar

Inte heller är Carola emot den hårda colombianska abortlagstiftningen som varje år tvingar tusentals gravida colombianskor att uppsöka illegala abortkliniker, där de ofta riskerar sina liv. - Jag vill inte gå in på den frågan, försvarar sig Carola. Hon tycker det är viktigare att man har en tro på Gud. - Gud finns här. Jag känner det. Samma hälsning som jag fick en gång i tiden av Gud har de här mammorna också fått. Carola besöker ett projekt av den svenska biståndsorganisationen Plan som hjälper unga, ensamstående mammor i Colombia att ta hand om sina barn och stärka deras självförtroende.

Känner igen sig

Hon känner igen sig i de ensamstående mammorna. - Jag är också en ensamstående mamma. Det är inte lätt. Ändå känner jag så mycket kärlek här. Här finns ett enormt kollektivt stöd. Det har vi inte i Sverige längre. Vi har blivit så själviska.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag