Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Jag kan inte ens tänka mig hur det har gått till”

Alec Baldwin kan åtalas för dödsskjutningen
Peter Stormare.
Foto: MEGA/IBL
Alec Baldwin.
Foto: GREG ALLEN / AP TT NYHETSBYRÅN

Alec Baldwin sköt av misstag ihjäl filmfotografen Halyna Hutchins under en filminspelning.

Nu uttalar sig Peter Stormare om den tragiska händelsen och menar att han inte kan förstå hur det kan ha gått till.

– Att ha skarpa skott... Jag fattar det inte alls, säger han till Moviezine.

I slutet av oktober sköts filmfotografen Halyna Hutchins, 42, ihjäl efter ett vådaskott under en inspelning av filmen ”Rust” i delstaten New Mexico i USA.

Skottet avlossades av skådespelaren Alec Baldwin, 63, och en utredning pågår om han kunde skjuta skarpt.

För sajten Moviezine berättar skådespelaren Peter Stormare, 68, som själv har spelat in flera filmer där han använt vapen, att han inte kan förstå hur något sådant här kan ha hänt.

– För mig är det helt ofattbart. Det finns gyllene regler. Jag har haft hundratals jävla vapen och skjutit och haft mig med. Ibland med lösa skott, men på senare år så använder man knappt ens det – utan det målas in efteråt i stället. Det är visserligen alltid bra att ha ett tungt vapen i handen, så det inte bara är en gummiattrapp liksom. För det syns ju också när det är närbilder att det är en riktig pistol, så just det får väl inte försvinna, säger Peter Stormare till Moviezine.

”Att han inte kollar sig egen revolver”

Skådespelaren utvecklar och förklarar att ”den gyllene regeln” innebär att man aldrig får sikta ett vapen mot en person, samma gäller om man använder en gummiattrapp.

Stormare säger även att han själv alltid brukar kolla så att det inte sitter något magasin i pistolen och ”knäpper några gånger vid sidan av”.

– Men man skjuter ju aldrig. Utan på en repetition så vill man kanske ha metallen för att se hur ljuset ska falla.

Vidare säger 68-åringen att när man ska skjuta med lös ammunition mot en kamera går det vanligtvis till som så att kameran och de som arbetar bakom kameran sitter bakom plexiglas fem meter bort samt att de kollar in i en monitor.

– Jag kan inte ens tänka mig hur det kan ha gått till. Det är väldigt tragiskt. Att ha skarpa skott... jag fattar det inte alls. Och att han inte kollar sin egen revolver. Jag kan inte snacka skit om honom. Men om jag var regissören och sade åt honom att ”rikta den där mot din egen tinning och tryck av”... då skulle han nog ha kollat den ganska noga. Det tror jag. Nej, för mig är det totalt... jag fattar ingenting.

Se mer:

Vännen om samtalet med Alec Baldwin: ”Han känner sig förfärad”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.