Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Jag höll henne i mina armar medan hon dog”

Hör samtalet till SOS – efter skottet.
Minnesplats för Hutchins.
Foto: ANDRES LEIGHTON / AP TT NYHETSBYRÅN
Halyna Hutchins avled av sina skador från vådaskottet.
Foto: ANDRES LEIGHTON / AP TT NYHETSBYRÅN
Alex Baldwin utanför polisstationen efter olyckan.
Foto: JIM WEBER / AP TT NYHETSBYRÅN

Chefelektrikern Serge Svetnoy stod bredvid Halyna Hutchins, 42, när skottet av misstag gick av.

”Jag höll henne i mina armar medan hon dog”, skriver han på Facebook.

Samtidigt riktar han kritik mot produktionen – som han menar hade tummat på säkerheten för att spara pengar.

Alec Baldwin, 63, skulle testa att dra vapnet och rikta det in i kameran under repetitionen av ”Rust”. Plötsligt hördes en hög smäll. Av misstag hade skådespelaren träffat filmfotografen Halyna Hutchins, 42, och regissören Joel Souza, 48.

Halyna Hutchins avled av sina skador.

När skottet gick av stod chefelektrikern Svetnoy precis bredvid. I ett inlägg på Facebook berättar han nu om 42-åringens sista ögonblick.

Jag stod axel mot axel med Halyna när den här dödliga skjutningen tog hennes liv och skadade regissören Joel Souza. Jag höll henne i mina armar medan hon dog. Hennes blod var på mina händer”, skriver han.

Kritiken mot produktionen

Serge Svetnoy berättar att han hade känt Halyna Hutchins i många år. De arbetade tillsammans på nästan alla hennes filmer. 

Ibland delade vi mat och vatten. Vi har bränt oss i solen, frusit i snön på inspelningar. Vi tog hand om varandra. Ja, jag kan med 100 procents självförtroende säga att hon var min vän”.

Svetnoy tackar för stödet han fått efter tragedin. Samtidigt lyfter han kritik mot produktionen. Han menar att man, för att spara pengar, anställde en person att hantera vapnen som inte var tillräckligt kvalificerad.

Jag förstår att ni alltid kämpar för budgeten, men ni kan inte låta detta hända. Det borde alltid finnas minst en professionell person inom varje avdelning som kan jobbet. Det är ett absolut måste för att undvika tragedier, som tragedin med Halyna”.

Vapnet skulle vara ”kallt”

Polisen har pratat med flera personer inom produktionen under utredningen om händelsen. Flera ska ha uppgett att Baldwin var mycket försiktig med vapnen som användes, skriver CBS. 

Innan vådaskottet gick av ska en regiassistent också ha sagt till skådespelaren att vapnet var ”kallt”, vilket innebär att det inte är laddat och alltså säkert att använda.

Baldwin ska ha blivit hysterisk efter skottet.

Han har efter händelsen synts tillsammans med Halyna Hutchins man, Matthew, och deras 9-årige son Andros. En källa berättar för Daily Mail att Baldwin kommer att lägga alla andra projekt på is efter händelsen.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=7126585630700175&set=a.183493761676098&type=3

Se mer

Skådespelaren Alec Baldwin avlossade skotten som dödade filmfotografen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.