Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hans föräldrars flykt en makalös berättelse

Jerzy Sarnecki.
Foto: YLWA YNGVESSON
Jerzy Sarnecki.
Foto: JUREK HOLZER / SVD / SCANPIX / SVENSKA DAGBLADET

Jag har öronen på helspänn för att inte missa ett ord Jerzy Sarnecki säger.

Konstigt nog slappnar jag av bara när han kommer in på ämnet han är expert i. Det är hans livsresa som fascinerar.

Kanske har jag tröttnat lite på professorn i kriminologi som ofta kommenterar brottslighet i medierna. Han har tung internationell kompetens, men man har hört det han säger förr.

Han fångade i stället mitt intresse när han berättade hur han föddes i ett Warszawa i ruiner 1947 och växte upp i en optimistisk tid som blickade framåt. 


Familjen utplånades i Förintelsen

Sen han som tioåring fick reda på "den stora svarta hemligheten", att större delen av släkten utplånades i Förintelsen, försökte han under ett halvt sekel pussla ihop vad som egentligen hände. Hans föräldrars flykt österut, och hur de mot alla odds överlevde i Sovjetunionen, är en makalös berättelse.

Den enligt egen utsago överbeskyddade sonen fick själv känna på livet som flykting som 21-åring, när polska judar förlorade sina medborgarskap och drevs på flykt som statslösa. 1969 kom familjen till Sverige. 


"Cool balans som tilltalade mig"

Som vuxen dyslektiker utan kunskaper i svenska språket lyckades Jerzy Sarnecki utbilda sig och starta en lysande karriär som forskare i det nya landet. 

Han kunde på ett unikt sätt sammanfatta varför Sverige är fantastiskt. Han kallade det förmågan att trots statsministermord, terror och flyktingvågor varje gång landa på fötterna och konstatera att det demokratiska samhället klarat krisen. 

Att varken förneka problem eller dras med i att överdriva dem – han höll en cool balans som tilltalade mig, och som, trots allt, kändes väldigt osvensk.

Jerzy Sarneckis sommarprat

INLEDNINGEN

Pratar passionerat om hur han fortfarande arbetar heltid, och är bättre på sitt jobb än någonsin tidigare. Kallar pensioneringen av människor ett fullständigt galet slöseri med resurser.


KÄNSLORNA

Säger att han är född i skuggan av ett brott, ett av de största i mänsklighetens historia. De känslor det gett upphov till hos de överlevande och deras barn är stora, omtumlande, livsavgörande.


SKRATTEN

Det bjuds inte på några roliga anekdoter, men under berättelsen om livet, motgångarna och det svenska samhället finns en humoristisk värme och självironi som väcker sympati.


MUSIKEN 

Det blir starkt när han träffar precis rätt, med klezmermusik, Vladimir Vysotskij i Fria Proteaterns tolkning och Wolf Biermanns text om att inte låta sig förskräckas i denna skräckens tid.


AVSLUTNINGEN

Med tunga erfarenheter i bagaget sammanfattar han att allt ordnar sig till slut. Lösningen är inte krig och politiska ytterligheter, utan den svenska demokratin som överlever mord och terror.


LÅTLISTAN

Uprising on Bach’s Toccata (92 Keys), Nocturne i C-sharp minor (Wladyslaw Szpilman), Chopin’s Freilach (Trio Galicyjskie), If it be your will (Leonard Cohen), Beds are burning (Midnight Oil), Paradise (Coldplay), Freak (Molly Sandén), Här är den sköna sommar (Sven-Bertil Taube), Balladen om barndomen (Tomas Bolme & Fria Proteatern), En apa som liknar dig (Olle Ljungström), Far from any road (The Handsome Family), Ermutigung (Wolf Biermann).


SOMMAR I P1, i morgon, kl 13.00: Kalle Lind

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.