Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Jag har lärt mig leva med smärtan”

Kjell Wilhelmsen är en av deltagarna i årets ”Stjärnorna på slottet”.
Foto: Ulrika Malm / SVT
Skådespelaren ställde upp trots hälsoriskerna.
Foto: SVT.
”Nu i maj har det gått fem år sen sista behandlingen, men jag kommer nog att fortsätta med medicinerna ett tag till”, säger han.
Foto: SVT.

Kjell Wilhelmsen, 53, ställde upp i ”Stjärnorna på slottet” trots att hans sjukdomshistoria gör honom till riskgrupp. 

Än i dag tar han bromsmedicin efter att ha drabbats av bröstcancer. Men det är inte det enda hälsoproblemet som skådespelaren fått kämpa med på senare tid:

– Jag har inte haft en smärtfri dag sen 2013, men jag har lärt mig att leva med smärtan, säger han.

Först förstod Kjell Wilhelmsen inte vad han hade i ”Stjärnorna på slottet” att göra. Men efter betänketid insåg Wilhelmsen att nog ändå hade det som krävdes – en lång yrkeskarriär, men också en historia. 

Det har gått omkring fem år sen ”30 grader i februari”-skådespelaren blev sjuk. Han trodde då att cancer var lika med död, och valde att isolera sig. Idag tycker han det är viktigt att prata öppet om sjukdomen.

– Jag går fortfarande på bromsmedicin, på Tamoxifen, som är en hormonmedicin som ska mota Olle i grind. Nu i maj har det gått fem år sen sista behandlingen, men jag kommer nog att fortsätta med medicinerna ett tag till, vilket är jättejobbigt. Den tar ner mycket av kondition, och styrka, ger ledvärk och allt möjligt.

Hur tänkte du kring att vara med i ”Stjärnorna”?

– Vi var fem personer, och alla var testade innan. Hela personalen var testade, och alla gick med masker. Vi var som en isolerad klump. Fanns det något säkrare ställe att vara på egentligen?

Utöver cancern, så har WIlhelmsen även opererat nacken.

– Den kommer nog aldrig bli riktigt bra. Vi får se vad de kan göra åt det. Så länge de kan undvika en steloperation är det jättebra.

Vad beror det på?

– Jag åkte på allting 2013. Inte en operation, inte ett läkarbesök före 2013. Sen kom allt på en gång. Jag tog bort gallblåsan, jag fick gråstarr, jag fick cancer och nacken pajade ihop. Det är genetiskt säger de. Det är dåliga nackar och leder i vår familj helt enkelt.

Det här är bröstcancer

Symtom

I början ger bröstcancer oftast inga symtom. Efter en tid kan du få ett eller flera symtom.

Knöl i bröstet eller armhålan

En knöl i bröstet eller i armhålan kan vara bröstcancer. Det gäller särskilt om du är 40 år eller äldre och om knölen är ny och det har gått några veckor utan att den verkar vara på väg att försvinna. Knölar som försvinner efter en mensperiod är nästan aldrig cancer.

Det går inte att känna med fingrarna om en knöl är en cancertumör.

Ovanliga symtom

Bröstet kan ibland se annorlunda ut än det brukar göra. Huden eller bröstvårtan kan bli indragen. Ibland går det att känna en knöl under indragningen.

Bröstet kan bli ömt eller göra ont. Det är ibland ett symtom vid bröstcancer. Det är vanligare att det beror på något annat, till exempel att du snart ska ha mens. Då kan brösten kännas spända.

Ett sår på bröstet eller bröstvårtan som inte läker inom två till tre veckor kan bero på bröstcancer. Det är vanligare med andra orsaker.

Hur många får bröstcancer i Sverige varje år?

År 2016 upptäcktes 8 923 bröstcancerfall hos kvinnor och 63 hos män. Bröstcancer är kvinnans vanligaste cancersjukdom. Antalet fall ökar något varje år.

Källor: Vårdguiden och cancerfonden.se

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.