Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Jag har fått psykologhjälp"

Expressen har exklusivt träffat George Michael. Efter mängder av skandaler, tankar på att lägga artistlivet åt sidan och känslan av att hela tiden vara hatad är han tillbaka. Foto: Southan Morris/ALL OVER PRESS
LONDON. George Michael är tillbaka efter sexskandalen - lyckligare än någonsin.
Expressen har som enda svenska tidning hälsat på hemma hos popstjärnan som laddar inför sommarens konsert på Stockholms stadion - och samtidigt varit barnvakt åt Geri Halliwells dotter Bluebell Madonna som råkade vara på besök samtidigt i den exklusiva Londonvåningen.
- Jag har fått psykologhjälp sedan min partner dog, säger George Michael.

FAKTA

Dopnamn: Georgios Kyriacos Panayiotou
Ålder: 43
Bor: London och Dallas
Familj: Partnern Kenny Goss och tre hundar.
Bakgrund: Uppvuxen under enkla förhållanden i norra London. Slog igenom 1982 med popduon Wham!. Har sedan 1987 varit en av världens bäst säljande soloartister. Han har sålt över 85 miljoner singlar och album. George Michael har inte bara fått stor uppmärksamhet musiken, utan även för sina skandaler. Greps bland annat 1998 i Los Angeles efter att ha blottat sig för en civilklädd polis.
Aktuell: Med samlingsskivan ”Twentyfive” och konsert på Stockholms Stadion 29 juni.

George Michaels fyravåningshus har utsikt över London. Han har ett ”vintervardagsrum” och ett ”sommarvardagsrum”. Inte ens hans manager har vågat fråga vad som är skillnaden. Trädgården är i två etage, den lägre har en pool. Det är inrett som en Ralph Lauren-reklam, fast med en betydligt mer vågad konstsamling på väggarna.

"Jag kissar på mig"

Utanför ytterdörren står Spice Girls-sångerskan Geri Halliwell och stampar. Hon har dottern Bluebell Madonna med sig.
– Jag håller på att kissa på mig. Jag är bara här för att låna toaletten, säger Halliwell.
– Passa Bluebell Madonna under tiden jag går på toaletten!
”Ginger-Spice” rusar genom George Michaels kök.

Hela familjen närvarande

Hela George Michaels familj är samlad i dag: De två vita labradorerna, partnern Kenny Goss och så bästisen Geri Halliwell med barn.
– Jag slog George i alfapet i går, säger Geri och ler.
– Jag vann på ordet zen.
I den andra bostaden i Dallas finns en fårhund.
– Jag älskar våra hundar, säger George Michael.
– Hundarna är våra bebisar, säger Kenny.
George Michael har förändrat Kennys liv. De har pratat om äktenskap.
– Jag har blivit mer politisk sedan jag träffade George. Han brinner för så mycket.
– Jag kommer ju från Texas som är väldigt butch. Det är bara jakt och amerikansk fotboll som är viktigt. Det är en annan värld en jag lever i dag. Jag minns att min pappa tog med mig på rådjursjakt redan när jag var fyra år. Jag fick se när de sköt ett rådjur. Jag tror att det är då jag blev gay.

Tuff karriär

George Michael har haft ett tufft artistliv. Partnern Anselmo Feleppa dog av en hjärnblödning 1993. Och flera skandaler har stoppat upp hans karriär.
1988 greps han på en toalett i Los Angeles när han blottade sig för en polis.
Fem år senare förlorade han 40 miljoner kronor och domstolstvisten mot sina chefer på Sony. George Michael ansåg att han slogs för artisters konstnärliga frihet, men fick inget gehör från kollegor.
– Den enda artisten som stöttat mig är Courtney Love, men Gud välsigne henne, hon är ju helt borta för det mesta så det leder ju inte till något konstruktivt, säger George Michael.

Nära att lägga av

När han kritiserade Irak-kriget med låten ”Shoot the dog” så bojkottades hans musik av mediemagnaten Rupert Murdochs radiostationer. Singeln floppade.
– Jag var nära att lägga av då. Jag blev deprimerad. Desillusionerad. Jag ville göra något för mitt land, men attackerades.
När brittiska tidningar förra året publicerade bilder på ”George Michaels sexmöte med en lastbilschaufför” i en park i norra London, så befarade de flesta att popstjärnans karriär inte skulle överleva ytterligare en skandal. George Michael kunde ha gömt sig. I stället ställde han sig på scen, och vann tillbaka sina fans.
– Jag fortsatte kriga för det var livsviktigt att homosexuella ungdomar inte såg det som slutet på min karriär.
– Men mitt sexliv är vanligt som vanilj.

Kommer till Stockholm

Den 29 juni kommer hans hyllade turné till Stockholms stadion.
– Jag kunde aldrig ana att det skulle vara så kul att stå på scen. Det var inte det senast jag turnerade, för 15 år sedan, säger George Michael.
Stämmer det att du har släppt ditt sista album?
– Ja, nu ska jag bara släppa musik på nätet, bara låtar. Inte konventionella album. Jag vill inte styras av att jakten på radiospelningar. Jag vill inte hamna i fällan så många andra artister ramlat ned in. Fällan av att fortfarande leta efter hits och uppmärksamhet när du är 60 år gammal. Jag behöver inte fortsätta be om bekräftelse från världen,
– Och vet du, jag är inte ens säker på att allt jag gör i framtiden kommer att vara musik. Jag vill se om jag kan skriva böcker.

Känner sig hatad

Trots konserter på fullsatta fotbollsarenor uppfattar George Michael det som att han är hatad.
– Jag är en person som gillar människor, som alltid haft lätt att komma överens med folk. Det är underligt att så många hatar mig, säger George Michael.
Avundsjuka?
– Ja, jag har tänkt mycket på det här. Jag tror att de som hatar mig tycker att jag är för lyckligt lottad. Flickor skriker efter mig. Jag är faktiskt en riktigt bra låtskrivare. Jag är inte ful. Jag har tjänat en massa pengar. Jag behöver inte längre göra kompromisser när jag gör musik, inte för någon. Dessutom lever jag fortfarande det sex, droger och rock’n’roll-liv som de flesta i min generation har tvingats ge upp.

”Många stör sig på mig”

– Jag tror att många heterosexuella män i min generation, speciellt i tidningsbranschen, stör sig på det: Jag har inga barn. Jag har enormt mycket pengar, eller hur. Jag kan säga vad jag vill om politik utan att förlora mitt jobb. Jag kan säga vad jag vill om min sexualitet. Jag har vad de betraktar som sex utanför äktenskapet, så sex, droger och rock’n’roll är min grej.
– Men de hatar mig säkert mer för att jag fortfarande har mitt hår än för att jag fortfarande har hits.
Hur hanterar du hatet?
– Jag blir ledsen. Men bara korta stunder. Sedan tittar jag på min bedårande partner. Och mitt bedårande hus. Och mina bedårande hundar. Och då känner jag mig bara så lycklig att jag själv aldrig hatat någon. Jag har aldrig känt hat. Jag skulle hellre få allt hat i världen riktad mot mig, vilket det känns som ibland, än att bara för en enda dag känna hat mot en annan människa.

Vågade inte komma ut

George Michael vågade aldrig komma ut som homosexuell i Wham på 80-talet.
När du i dag tänker tillbaka på personen du var i Wham, vad tänker du då?
– Ska jag vara riktigt ärlig så tycker jag lite synd om mig själv. Jag var inte redo känslomässigt för framgången.
– Om jag ändå hade vetat när jag var 18 år vad jag inte behövde oroa mig för.
Han tystnar.
– Jag blir aldrig nostalgisk. För då minns jag hur olycklig jag var. Jag hade väldiga problem som barn. Hela mitt liv har varit en återhämtning från det.
Har du fått psykologhjälp för det?
– Ja, jag har haft terapi sedan Anselmo, min första partner, var döende. Det hjälpte mig enormt. Och det hjälper mig enormt fortfarande.
Kommer Wham någonsin att återförenas?
– Sanningen är att Andrew (Ridgeley) inte vill återförenas. Och det vill inte jag heller. Engelska journalister skriver bara det emellanåt för att reta mig.
För att det ska verka som att din karriär behöver en återförening?
– Exakt! Wham handlade så mycket om vilka vi var som 18, 19 och 20-åringar. Om vi uppträdde i dag skulle vi se ut som Patsy och Edina i ”Absolutely Fabulous”.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!