Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Jag hade cancer"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Snart bioaktuell. I filmen "Jag är min egen Dolly Parton" medverkar förutom Nina Persson Cecilia Nordlund, Lotta Wenglén, Jessica Nettelbladt och Gudrun Hauksdottir.
Foto: Christer Wahlgren

MALMÖ. Hon tog en timeout från Cardigans för att bli mamma. Men barnet lät vänta på sig. Nu berättar Nina Persson för första gången om orsaken och hur hon drabbades av cancer. - Jag fick opereras, säger Nina Persson i en ny film.

Nina Persson håller en låg profil och talar sällan om sitt privatliv. Bara ett fåtal personer kände till den sorg hon bar på och det lidande hon tvingades gå igenom. 

 Fram till nu när hon tar bladet från mun och berättar om skräckbeskedet hon fick.

 - Gynekologen ringde och ville att jag skulle komma in, säger hon själv.

Väntade på resultatet

 Hon anade oråd. Hon hade genomgått en fertilitetskontroll. Och väntade på resultet från testerna. Men hade inte räknat med att gynekologen skulle vilja prata med henne igen.

 - De berättade att jag hade cancer som hade spridit sig upp över kanterna på livmodern.

 Läget var allvarligt och bara en operation skulle kunna rädda livmodern och öka hennes chanser att få barn. 

 Nina sövdes ner, vilket hon upplevde som mycket obehagligt, och ingreppet genomfördes.

 - När jag vaknade ville jag vet om de tagit bort allt men livmodern var kvar.

 Men hon var så omtöcknad av narkosen att hon inte riktigt förstod att operationen gått bra.

 - Jag tuppade säkert av fem gånger innan jag fattade, berättar hon,

 Det är i den snart bioaktuella filmen "Jag är min egen Dolly Parton" som hon öppenhjärtigt berättar om livmoderhalscancern som drabbade henne.

Inte tid för barn

 När hon tillfrisknat så väntade nya jobb. Tillsammans med maken Nathan Larson och bandet A Camp. Hon hade helt enkelt inte tid att försöka bli med barn.

 - Barn fick vänta. Det var för nära det som hänt.

 Samtidigt sökte hon professionell hjälp för att bearbeta de traumatiska händelserna.

 - Jag gick tillbaka i terapi och deltog i cancersupportmöten.

Fick en son

 Och så småningom kände hon sig mogen. Och hon lyckades. Den 30 september fick hon och maken Nathan sonen Nils.

 Nina hade velat bli mamma tidigare. Hon skördade framgångar världen över med succébandet Cardigans. Men bakom den glättade fasaden fanns en djupt olycklig person. Hon mådde inte bra. Och det märktes.

 - Jag uppfattades som en otrevlig typ. Och jag var också full av hat.

 Hon berättar att hon tyckte det var obehagligt att till och med bli fotograferad.

 - Det kändes som att jag förlorade en bit av min själ.

Tog timeout

 Hon tog en timeout från bandet. Den pågår fortfarande. Sonen Nils är än så länge inte ett halvår ens.

 - Men jag funderar på hur man ska ta med sig barn in i studion och ut på tuné.

FAKTA

I Europa är livmoderhals-cancer den näst vanligaste cancerformen bland kvinnor mellan 15 och 44 år. I Sverige får cirka 450 kvinnor livmoderhalscancer varje år. Ungefär 150 kvinnor dör årligen i sjukdomen. Livmoderhalscancer orsakas av ett virus som sprids sexuellt. I ett tidigt stadium av sjukdomen märker kvinnan oftast ingenting. Senare är symptomen blödningar och smärtor i underlivet. Det finns ett vaccin som - om det tas före sexdebuten - skyddar mot de vanligaste virustyperna som orsakar sjukdomen. Livmoderhalscancer upptäcks ofta tidigt tack vare de gynekologiska cellprovskontroller som erbjuds alla kvinnor mellan 23 och 60 år. Livmoderhalscancer utvecklas ofta långsamt och det kan ta mellan 10 och 20 år till en fullt utvecklad cancersjukdom. Vanligast är sjukdomen hos kvinnor i åldrarna 35 till 45 år och över 70 år. Genom att använda kondom minskar man risken för att drabbas av livmoderhalscancer. Andra som drabbats av livmoderhalscancer Viveka Seldal, dog 2001 efter en längre tids sjukdom. Jade Goody, brittiska dockusåpakändis. Avled i sjukdomen 2009.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.