Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Jag fick alla finnarna och han fick alla tjejerna"

Felix Herngren.
Cecilia Hagen möter komikern och regissören Felix Herngren - alias Dan Bäckman.

FAKTA

Felix Herngren
Ålder: 38 år.
Bor: I barndoms-hemmet vid Karla-plan och på Gotland.
Familj: Clara Byström, fästmö, hans barn Fanny, 14, Vera, 9, och Leo, 4, hennes barn Nils, 4.
Inkomst: En miljon ungefär.
Föräldrar: Pappa, läkare, mamma, jurist.
Syskon: Måns, äldre bror i samma bransch, Moa, yngre syster inom journa-listiken.
Mest känd som: Papi Raul eller Dan Bäck-man eller Tim Hibbins.
Yrke: Komiker och regissör.
Har: Agent.
Goda egenskaper: Påhittig och snäll.
Dåliga egenskaper: Otroligt glömsk.
Långsint.
Intressanta laster: Möjligen poker.

Felix 5 bästa komediserier
1) Little Britain.

2) Pang i bygget.

3) Percy tårar.

4) Ali G-show med Borat.
5) Bottom.

Brorsan Måns med flickvännen Kajsa Bergqvist.
Tv-serien "Ulveson och Herngren" har haft säsongsfinal och Felix Herngren kan hänge sig åt nationaldagsfirande. Eller inte. "Jag blir generad vid blotta tanken på att jag skulle vifta med flaggor eller brista ut i sång", säger han.
Cecilia Hagen.
Det var final för "Ulveson och Herngren" i går. Jag har sett cirka 6 av de 12 avsnitten och haft roligt nästan hela tiden. Men ni har haft förhållandevis få tittare. Är detta, som någon skrev, en förbisedd tv-pärla? – Jag tror att det var fel sändningstid. Lördagar klockan 22.00 får det inte var för krusidulligt. Den här serien var nog det, kräver lite, har en viss subtil humor. Du och Johan Ulveson gör två komiker, de heter Felix Herngren och Johan Ulveson, och de ska spela in en sketchserie. Men de har samarbetsproblem, är våldsamt konkurrensinriktade, bevakar svartsjukt att den andra inte får så mycket som en tårtsmula mer i något sammanhang. Var det lätt att identifiera sig med rollen? – Visst. Är man två komiker som ska jobba ihop på tv, då tänker man som de gjorde: vem är stjärnan här, vem får ta plats. Det är delikata problem. Och det är säkert likadant på en tidning: Var ligger min krönika? Är den nämnd på ettan? Varför fick hon så stor bildbyline och inte jag? Du, sånt där är jag förbi för längesen. Raskt tillbaka till dig. Ge mig sanna exempel på yrkesavundsjuka ur ditt verkliga liv. – Oj, det där är så känsligt. Men utan namns nämnande så skulle jag och en annan svensk komiker göra en sketch tillsammans och jag kände att han började sno mina poänger. Det var jag som hade de roliga replikerna men han liksom servade så att jag inte kunde smasha, om du förstår, och slog alltid en snygg boll efter. Såg till att mina punchlines blev kraftlösa och hittade på egna skojigheter så att sketchen blev hans i stället för min som det var tänkt. Sånt kan man bli jävligt sur på. Och det blev jag. Sa till regissören att jag ville göra en sketch till, utan honom, där jag fick vara den roliga.

Inte skrivit serien

Du har verkligen fått utlopp för de där känslorna nu. Kom idén till serien från den här episoden? – Nej, den kom ur en dröm jag hade. Jag slogs med en person och den personen förvandlades till Johan Ulveson som välte skåp över mig och jag försökte banka honom i huvudet med plankor. Som i Mad-serien Mr X och Mr Y. Men det var inte läskigt, bara roligt. Så började det. Men det är inte jag som skrivit den serie vi sen gjorde. Jag har bara spelat i den. Hur kommer det sig att du gick med på att serien fick heta "Ulveson och Herngren" när bokstavsordningen är "Herngren och Ulveson"? – Det var så att den serie vi i serien spelade att vi spelade in, den skulle heta "Herngren och Ulveson" och den verkliga serie detta skådespeleri skedde i, den fick då heta "Ulveson och Herngren" i stället. Förstår du? Nästan. Men vad blev resultatet? Att ni bägge blev missnöjda? – Jag tyckte ju först att "Herngren och Ulveson" var en lämpligare titel, men när författarna förklarade hur de tänkte tyckte jag att det var smart gjort även om det kanske blev för komplicerat. Men lite bitter är du väl? – Visst, visst, lite bitter är jag. (Garv, garv)

Felix: Brorsan är snyggare

Apropå svartsjuka: syskonsvartsjuka. Hur har det varit att ha Måns som storebror? – Han hjälpte mig in i tv-branschen från början. Sen har det förstås varit jobbigt att han jämt är bättre på precis allt. Och han är snyggare. Jag fick alla finnarna och han fick alla tjejerna. Han fick sommarprata jättetidigt, jag för bara något år sen, han har fått reklambranschens Guldägg, det har inte jag fått... Och jag intervjuade honom första gången när han var bara 22 år. Hur gammal sa du att du är? – 38. Så är det jämt. Men jag har lyckats göra 3 barn och han bara 2, så där ligger jag före honom. Han kan nog komma i kapp om Kajsa Bergqvist får ont i andra hälen också. Apropå Guldägg, du har ju fått mängder av reklamutmärkelser, du också, eller hur? – Jo, jag blev framröstad som bästa reklamregissör förra året. Och för typ fyra år sen blev jag rankad som femma i världen, de räknar alla ens priser och värderar dem, det var kul. Det var en engelsk reklamguru som låg bakom.

Historien om Dan Bäckman

I "Ulveson och Herngren" gör ni alltså två hyperkänsliga själar. Men det tycks som om i alla fall Herngren är det även i verkligheten. I vilket fall har du ett särskilt ont öga till tv-kritiker. Tv-Herngren hade hämndkissat i Johans Cronemans systers brevinkast i gårdagens slutavsnitt. Vilka förgripligheter har han skrivit i DN om dig eller er två? – Han har inte gjort oss något speciellt. Honom använde vi bara för att han är en tv-recensent som kan vara ganska hård, som sticker ut. Och för att folk nog känner igen hans namn. Men vad hade den förut okände Dan Backman i Svenskan gjort som ledde till din figur Dan Bäckman? – Backman skrev i en recension ungefär att jag, Felix Herngren, var obegåvad och klantig. Man kan tycka att filmen jag regisserat är dålig men man behöver inte racka ner på mig som människa. Ur detta föddes den pretentiösa, självuppblåsta Dan Bäckman, först på krogscenen, sen hos Luuk. Dan Backman ombads så småningom av sin tidning att intervjua mig om detta, att göra en "Backman möter Bäckman". Stämningen oss emellan var ganska kylig. Apropå långsinthet: tycker du att jag i din anda ska skriva en spalt under pseudonymen Fredrika Lindström? Jag skulle ha suttit mellan din vän Fredrik och hans bror på en förlagsmiddag i förra veckan. Ingen av dem kom. Ska jag ta det personligt? Eller är han ett fall för Magdalena Ribbing? Eller kan han skylla på att han är disträ? – Jag tror att han är disträ, faktiskt.

Johan Ulveson och Felix Herngren - fram till i går tv-aktuella i SVT på lördagarna.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!