Eva Dahlgren menar att den illegala fildelningen av upphovsrättsskyddat material måste stoppas även om det är svårt. Foto: Christian Örnberg
Eva Dahlgren menar att den illegala fildelningen av upphovsrättsskyddat material måste stoppas – även om det är svårt. Foto: Christian Örnberg

"Jag är stort fan av fildelning"

Publicerad
Uppdaterad
Eva Dahlgren i Aktuellt:
- Jag är ett stort fan av fildelning.
Trots det vill artisten få igenom en ny lag som gör att hon kan sätta dit - fildelarna.
Ett stort antal av Sveriges största artister tog i torsdagens DN Debatt ställning för den så kallade Ipred-lagen, som innebär att upphovsrättsinnehavare får möjlighet att spåra fildelares IP-adresser och personnummer.
Detta har tidigare varit förbehållet polis och rättsväsende.
På kvällen framträdde Eva Dahlgren – som är en av dem som ligger bakom debattartikel – i Aktuellt i SVT.
– Jag är ett stort fan av fildelning, men jag står också starkt och rakt för upphovsrätten, sade Eva Dahlgren i Aktuellt.
Eva Dahlgren har förståelse för de artister som tar ställning för fildelning:
– Jag står på upphovsrättens sidan, det är den som skapar verkat som måste få bestämma: ska jag slänga tavlan, sälja tavlan eller ge bort tavlan.
Eva Dahlgren menar att den illegala fildelningen av upphovsrättsskyddat material måste stoppas – även om det är svårt.
– Bara för att man har svårt att ta en tjuv ska man inte säga att okej du får stjäla.
Enligt Eva Dahlgren hotar fildelningen svenskt kulturliv:
– Jag är jätteorolig för den yngre generationen, jag vill också att de ska kunna leva på sin musik.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag