Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Carina Bergfeldts ångest inför nya tv-satsningen

Nu är hon tillbaka i Sverige – fylld av prestationsångest inför sin nya talkshow.
Carina Bergfeldts talkshow heter ”Carina Bergfeldt” och har premiär 15 januari.
Foto: Kajsa Göransson / SVT

Carina Bergfeldt har charmat tittarna med sin bevakning av den amerikanska politiken.

Nu är hon tillbaka i Sverige – fylld av prestationsångest inför sin nya talkshow.

För att hinna med sitt tuffa schema har hon och maken skaffat barnpassning till sonen.

– Jag är lite speedad och trött, säger hon.

Direkt efter att Carina Bergfeldt, 40, landade i Sverige efter att ha bevakat USA-valet började arbetet med det nya programmet på SVT.

Premiär är på fredag på bästa möjliga sändningstid – klockan 21, där hon tar över Fredrik Skavlans tablåplats.

Carina Bergfeldt kom tillbaka från att ha varit föräldraledig med snart ettårige sonen Hamilton i oktober. Att vara småbarnsmamma samtidigt som programmet sjösätts tär på krafterna.

– Min son håller på att få tänder så han vaknar och gråter på nätterna och hans mor somnar inte om. Det är roligt med barn, det är inte roligt med tänder, säger hon.

Carina Bergfeldt

Carina Bergfeldt är född 1980 och uppvuxen i Götene i Västergötland. Hon är gift med den danske journalisten Jesper Zølck. Tillsammans har de sonen Hamilton som föddes i februari 2020.

Hon har en bakgrund som bland annat reporter på Aftonbladet och som USA-korrespondent på SVT.

2012 tilldelades hon Stora journalistpriset som ”Årets berättare” för reportaget ”Dagen vi aldrig glömmer” om terrordådet på Utøya.

2018 blev hon utsedd till filosofie hedersdoktor vid Umeå universitet.

2019 var hon med i dokumentären ”Min hemlige bror”, om hur hon genom ett dna-test fick veta att hon har en halvbror i USA.

”Borde skaffat nanny tidigare”

Hennes danske man Jesper Zølck, 42, är nyinflyttad till Sverige och får inte föräldrapenning. Så det är svårt att hinna med allt när båda föräldrarna måste arbeta.

– Det funkar inte så jättebra. Jag hade nog missbedömt vilket jobb det är att ha en talkshow. Men vi pusslar så gott det går. Och vi har faktiskt anställt en fantastisk nanny åt Hamilton, säger hon.

Tio program på lika många veckor är planerade.

– Det är fyra-fem gäster per vecka. Alltså 40-50 personer som vi först ska besluta oss kring och sedan övertyga att ställa upp och sedan läsa på om. De flesta har någon serie eller bok som man behöver läsa. Det är horribelt mycket jobb. Det är skitkul naturligtvis, det är inte meningen att låta gnällig, men jag hade verkligen inte fattat hur mycket jobb det är, säger Carina Bergfeldt och skrattar.

– Hade jag vetat det hade jag fortfarande tackat ja, men jag hade anlitat en Nanny tidigare.

Carina Bergfeldt med sonen Hamilton, snart ett år.
Foto: OLLE SPORRONG

Drömgästen: prins Daniel

Programmen spelas in på onsdagar och gästerna kommer att vara på plats i studion – specialbyggd med en ”gigantisk coronasäkrad soffa”. Det blir musik men ingen scen. I stället väntas avskalad underhållning med sång och akustiska ackompanjemang.

Namnet på showen är lika enkelt som självklart: ”Carina Bergfeldt”.

– Det känns bra. Och jag gillar loggan. Det känns också surrealistisk, säger Carina Bergfeldt.

Drömgästen är prins Daniel. Hon tycker att han är ett bra exempel på en man som ”låter kvinnor gå framför”.

– Sedan är det inte bara att ringa och boka prins Daniel. Det är en lång process. Men man får hålla drömmen vid liv och blir det en säsong två får man hålla drömmen vid liv då också.

En sak hon tagit med sig från sin USA-rapportering är att ha med bra okända gäster.

– Jag har märkt hur mycket folk berörs av det. Så jag vill ha med en så kallad ”vanlis” i varje program om det går. Jag hoppas vi ska ha så lite som möjligt av ”nu sitter jag här för att sälja min nya kokbok”, utan att man kommer för att man har något spännande att berätta om.

”Förväntan i kombination med dödsångest”

Mitt i alla förberedelser förklarar Carina Bergfeldt att hon är nervös för hur programmet kommer att landa hos tittarna. Prestationsångesten är enorm.

– Vi kommer direkt från ”På spåret” med typ 2,3 miljoner tittare. SVT:s förhoppning är att så många som möjligt ska stanna kvar. Allt under en och en halv miljon kommer jag se som ett personligt misslyckande. Det är förväntan i kombination med dödsångest, säger hon.

– SVT har ju valt mig för att de tror att jag kan locka folk att titta. Om folk inte vill det, tänker jag ju att det är mitt fel, förstås.

Under de tio veckor programmen spelas in kommer Carina Bergfeldt göra allt för att inte bli sjuk.

– Jag pajar ju hela produktionen om jag blir sjuk. Det är mitt eget ansvar att träffa så få personer som möjligt. Det är en superstress och en superpress, att jag verkligen verkligen inte får bli sjuk.

Dokumentär om Utøya

Senare i vår efter pratshowen kommer Carina Bergfeldt göra en dokumentär om terrordådet på Utøya, där 69 personer mördades den 22 juli 2011.

– Jag ser jättemycket fram emot det. Jag bevakade allting som hände där otroligt intensivt i ett år. I sommar har det gått tio år och då ska jag göra en dokumentär, som jag verkligen brinner för, inför det, säger hon.

– Jag kan åka vart som helst i världen, men en bit av hjärtat är alltid kvar på Utøya.

SVT:s tidigare USA-korrespondent känner stor press inför nya uppdraget.
Foto: Kajsa Göransson / SVT

Kommer sakna Trump

De senaste åren har Carina Bergfeldt bevakat amerikansk politik med Donald Trump i spetsen på plats i USA. Just nu är hon tillfreds med att vara tillbaka i Sverige och jobba med annat.

– Med barn har jag märkt hur skönt det är att ha en liten by av människor runtomkring. Hur mina vänner och min mamma finns för Hamilton. Det är värt så fruktansvärt mycket att ha deras hjälp. Jag kommer nog vilja vara i Sverige nu ett tag, för att det är så gött att ha familj och vänner nära.

Kommer du sakna politiken och Donald Trump något?

– Jag kommer nog att sakna Trump på mitt eget sätt. Vi har ändå haft en väldigt speciell relation. Lite dysfunktionell då, eftersom det bara är jag som bryr mig om honom, men ändå en intensiv relation i tre och ett halvt år. Man kan ju sakna någonting och samtidigt vara glad över att vara någon annanstans.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.