Jacob Schenström tar silver i trolleri-VM

Följ senaste nytt i Expressen TV.
Foto: OLAV HOLTEN

Magikern Jacob Schenström, 43, från Malmö tog en hedrande silvermedalj i kategorin mikromagi när VM i trolleri avgjordes i Quebec i Kanada i natt. Det är den bästa svenska placeringen sedan 2012.

Strax efter klockan fyra på morgonen svensk tid på söndagen stod det klart att Jacob Schenström vunnit silver i kategorin Close Up – Micro Magic, eller mikromagi på svenska, vid de pågående FISM Québec World Championship of Magic 2022, världens största och mest prestigefyllda magitävling. Totalt deltar 130 magiker från mer än 50 länder i olika kategorier, och över 2 500 magiker finns på plats för att följa tävlingarna. 

– Min akt är det klassiska bägarspelet, även känt som cups and balls, i en ny tappning, berättar Jacob. I originalet brukar det vara tre bägare och publiken ska hålla koll på bollarna, och i slutet kommer det kanske fram en frukt under bägaren. Jag gjorde i stället numret med bara en bägare och ett genomskinligt glas, vilket gör det mycket svårare för mig.

– Mikromagi innebär trolleri på nära håll. Och även om man i VM gör det för nästan tusen personer så sitter domarna nära.

Jacob Schenström hyllades på prisutdelningen i Quebec i natt.
Foto: Tom Stone

Flerfaldig svensk och nordisk mästare

Jacob är ingen nybörjare i trollkarlsbranschen. Han är flerfaldig svensk och nordisk mästare i mikromagi. Senast han vann SM var i år, och han var med och representerade Sverige redan i VM 2015. Den gången slutade han femma, och även då var det en version av bägarspelet som han tävlade med.

– Jag har gjort cups and balls ända sedan jag började trolla för 28 år sedan, berättar Jacob. Idén med det genomskinliga glaset fick jag för cirka tio år sedan, och det här är tredje versionen av det. Jag har lagt ner tusentals timmar på akten och försöker få det att se ut som en trickfilmning – fast på riktigt då.

Senaste gången en svensk tog medalj i trolleri-VM var 2015, då Håkan Berg tog brons i kategorin komisk magi. Senaste svenska silvermedaljen tog Johan Ståhl 2012. Charlie Caper och Brynolf & Ljung hör också till de fåtal svenskar som har tagit medaljer i VM – den finaste utmärkelsen som en magiker kan få.

– Jag är superglad och stolt över att allt arbete jag har lagt ner har gett betalt, säger Jacob. Nu blir det en sen natt här i Quebec då jag ska fira.

Ytterligare en svensk, Martin Hansson, tävlade i VM. Han placerade sig på 4:e plats i sin kategori, parlour magic eller salongsmagi.

Se något mer: 

Minst två skadade på pojkbandet Mirrors konsert.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.