Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Anklagelsen: Jackson förgrep sig på Jimmy, 10

Stephanie Safechuck såg Michael Jackson som en extra familjemedlem – men i hemlighet misstänks världstjärnan ha förgripit sig på hennes 10-åriga son, James ”Jimmy” Safechuck. Foto: SVT/Leaving Neverland
Långsamt separerade han pojken från familjen, samtidigt som mamman fortsatte tro att allt stod rätt till. Foto: EUGENE ADEBARI / REX/IBL
Michael Jackson. Foto: CARLO ALLEGRI / AP TT NYHETSBYRÅN

Stephanie Safechuck såg Michael Jackson som en extra familjemedlem – men världsstjärnan misstänks för att i hemlighet ha förgripit sig på hennes 10-åriga son, James ”Jimmy” Safechuck.

Långsamt separerade han pojken från familjen, samtidigt som mamman fortsatte tro att allt stod rätt till.

– Samtidigt som det sexuella förhållandet utvecklades så jobbade han på att få mig att fjärma mig från mina föräldrar, säger Jimmy Safechuck i ”Leaving Neverland”. 

Stora delar av Michael Jacksons långa karriär kantades av envisa rykten om att han förgrep sig på unga pojkar. 2005 ställdes stjärnan till och med inför rätta men friades. 

James ”Jimmy” Safechuck är en av de som förknippades med Jackson som barn, och som länge dementerat att de utsatts för sexuella övergrepp. Men i den kontroversiella Michael Jackson-dokumentären ”Leaving Neverland”, vars första avsnitt visades på SVT1 på tisdagskvällen, träder han nu fram och berättar om sin relation till Jackson som barn.

Som 10-åring lyckades Safechuck få vad han ansåg vara drömrollen – han spelade mot Michael Jackson i en Pepsi-dokumentär. Under inspelningen blev stjärnan bekant med pojken och hans familj, och det tog inte lång tid innan han började komma på besök hemma hos familjen Safechuck.

– Michael gick igenom Jimmys garderober och våra saker. Han var som en liten pojke, alldeles fnissig, minns mamma Stephanie Safechuck om artistens första besök i deras hem.

Jackson tog med familjen på semester

Jimmy Safechuck och Michael Jackson började umgås intensivt, och han kom ofta hem till familjen för att umgås. När artisten var på turné ringde han till dem för att berätta hur mycket han saknade dem allihopa.

– Jag började se honom som en av mina söner. Jag älskade honom. Han var en son som jag började ta hand om. Han sov över, jag tvättade hans kläder, berättar Stephanie Safechuck i ”Leaving Neverland”.

Första gången Michael Jackson tog med hela familjen på en resa var till ett Pepsi-konvent på Hawaii. Även om Stephanie Safechuck tyckte om Michael Jackson så var hon noggrann med att sonen åt och sov med henne, i stället för med stjärnan.

– Jag tyckte inte det var passande att min son skulle sova tillsammans med honom. Det kändes inte rätt. Man sover inte ihop med någon man inte känner.

Kort därefter bjöds hela familjen med på turnén, och så fort Jimmy Safechuck fick sommarlov åkte de med världsstjärnan runt på turné. 10-åringen dansade med Jackson på scen på alla konserter, då sångaren alltid bjöd upp barn på scenen till en viss låt.

– Det var otroligt, vi levde som om vi var rika och berömda, säger Stephanie Safechuck, som beskriver hur de hämtades med limousine och bodde på lyxiga hotell.

Började sova i Michael Jacksons hotellrum 

Men turnén innebar inte bara lyxliv för familjen Safechuck – det var också början för Michael Jacksons misstänkta övergrepp på 10-åriga Jimmy, förklaras det i ”Leaving Neverland”. 

– I Paris visade han mig hur man onanerar. Det var så det började. Michael och jag var i hans rum, och han sa: ”Jag ska visa något som alla håller på med. Du kommer att tycka om det”.

Jimmy Safechuck började sova i Michael Jacksons hotellrum om nätterna.

– Det kändes naturligt. Jag och min man måste ha sagt: ”Visst, du kan sova hos Michael”, säger Stephanie Safechuck.

I dokumentären berättar Jimmy Safechuck om hur sexakterna utvecklades från onani till att innefatta oralsex och petting, och hur han själv inte förstod att det Michael Jackson fick honom att göra var övergrepp.

– Han sa att jag var hans första sexuella erfarenhet. Det sa han ofta. Jag hade ingen tanke på att det var fel. Han sa att det var ett accepterat sätt att visa sin kärlek, säger James Safechuck.

Samtidigt märkte Stephanie Safechuck att hon separerades allt mer från sin son, och att hennes hotellrum hamnade längre ifrån Michael Jacksons.

– Våra rum började hamna allt längre bort från Michaels. När jag frågade om det så bodde vi inte ens på samma våning. Det var i Paris. Då sa det att: ”Det fanns ingen svit i närheten av Michael. Det här är det trevligaste rummet vi kunde hitta”. Och jag köpte det.

”Om någon kom på oss så skulle våra liv vara förstörda”

Jimmy Safechuck berättar i ”Leaving Neverland” att artisten hela tiden förberedde honom på hur de skulle bete sig för att inte bli ertappade.

– Han sa till mig att om någon kom på oss så skulle våra liv vara förstörda. De sa han hela tiden.

Jimmy Safechuck förklarar hur artisten hela tiden försökte få honom att ta avstånd från sina föräldrar.

– Samtidigt som det sexuella förhållandet utvecklades så jobbade han på att få mig att fjärma mig från mina föräldrar, säger Jimmy Safechuck i ”Leaving Neverland”.

Men den bilden delas inte helt av mamma Stephanie Safechuck, som upplevde det som att Michael Jackson var en del av familjen.

– Han stod oss väldigt nära. Vi träffades varje dag. Han bodde hos oss. Vi var de första gästerna han tog till Neverland.

Den andra delen av ”Leaving Neverland” sänds torsdag 22.15 på SVT2.

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!