Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Isabella Löwengrips missbruk: ”Tabletter och alkohol”

Isabella Löwengrip berättar om sin psykiska ohälsa.
Foto: SVEN LINDWALL
Hon har vänt sig till bland annat sömntabletter för att dämpa sin ångest.
Foto: STELLA PICTURES / INSTAGRAM VIA STELLA PICTURES STELLA PICTURES

Isabella Löwengrip har varit öppen med att hon har mått psykiskt dåligt och lider av ångest.

Under en period gick det så långt att hon blev beroende av tabletter.

Nu berättar hon om sitt missbruk.

– Jag funderade på om jag ens ska leva, säger hon i podcasten ”Nemo möter en vän”. 

Isabella Löwengrip har tidigare berättat om den ekonomiska kris hon hamnade i under slutet av 2019 och början av 2020. Hon var bara någon månad från att gå i personlig konkurs innan hon räddades av försäljningen av sitt bolag Löwengrip Beauty.

I ”Nemo möter en vän” öppnar nu bloggaren och entreprenören upp sig om en annan typ av kris som hon tagit sig igenom.

– Jag hade ett halvår som jag funderade på om jag ens ska leva. Då var det mycket tabletter och alkohol, allt för att döva hela tiden och för att lyckas somna på kvällarna, säger Isabella Löwengrip till Nemo Hedén i podcasten.

Hon berättar att hon lider av ångestproblematik, och att hon växlar mellan ”extrema glädjefaser” och mörka perioder då hon mår dåligt och till och med ifrågasätter sin vilja att leva. Som en självmedicinering har hon då vänt sig till höga doser av sömntabletter och ångestdämpande medicin.

– Jag satt liksom och googlade på olika maxdoser, hur mycket man kan ta. Alkohol, ”benzo” och sömntabletter, det var min räddning då faktiskt. Men jag är glad att jag tog mig in till psykakuten när det var som värst, minns Isabella Löwengrip tillbaka. 

Tar fortfarande ångestdämpande

Hon var inlagd på psykiatrin i en hel månad, något hon säger att hon behövde och mådde bra av. Behandlingen hon fick där blev starten på hennes förbättring, och i dag är hon på god väg mot återställning, säger hon. Även om ångest fortfarande är något hon brottas med.

– Jag kanske tar ångestmedicin en gång i månaden och det är oftast när jag vet att jag ska vara ute bland folk. När man ska göra något event eller äta på restaurang till exempel. Då måste jag alltid förbereda mig med en ångesttablett. 

Isabella Löwengrip tillägger att hon ska börja gå i kognitiv beteendeterapi för social fobi, vilket hon hoppas ska hjälpa mot ångesten i sådana sammanhang. Hon berättar även att hon har börjat minska på sin receptbelagda medicin.

– Jag måste ta någon sådan här hästdos när jag ska sova för det går liksom inte annars. Men jag har tillsammans med min psykiater börjat gå ner i dos nu, och det går faktiskt bra tycker jag. 

HIT KAN DU VÄNDA DIG FÖR ATT FÅ HJÄLP

Ta alltid självmordstankar eller planer på allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder.

Prata och våga lyssna. Uttryck din oro och ställ frågor. Ge konkreta exempel på varför du tror att det finns en självmordsrisk. 

Visa empati och döm aldrig. Men vidhåll att alla har ett eget ansvar för sina handlingar.

En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång.

Ring 112 eller åk till en akutmottagning. 

Om möjligt – lämna inte personen ensam. Självmord är ofta impulshandlingar. Självmordsnära människor är ofta ambivalenta in i det sista. Det går att påverka dem. Betona att det går att få hjälp och att saker och ting kommer att bli bättre.

Bris: 116 111, bris.se.

Bris vuxentelefon: 077-150 50 50.

Jourhavande präst: Nås via 112.

Mind: chatt på mind.se 

Minds stödtelefon Självmordslinjen: 90101

Minds föräldratelefon: 020-85 20 00.

Röda Korset: redcross.se.

Jourhavande kompis: Chattjour finns på jourhavandekompis.se 

SPES (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): spes.nu.

Telefonjouren: 020 -18 18 00.

Källa: mind.se och www.spesistockholm.se 


Se också:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.