Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Isabella, 7, blev frisk från cancer – då kom nästa bakslag

Isabella Leo Leander drabbades av skleros efter sin stamcellsoperation. Foto: Kanal 5 / Dplay
Isabella Leo Leander innan hon diagnosticerades med leukemi. Här med lillasyster Julia. Foto: Kanal 5 / Dplay
Isabella Leo Leander tröstas av mamma Malin Leo Leander. Foto: Kanal 5 / Dplay
Malin Leo Leander, mamma till Isabella. Foto: Kanal 5 / Dplay
Kalle Leo Leander, Isabellas pappa. Foto: Kanal 5 / Dplay

Isabella Leo Leander, 7, genomförde en stamcellsoperation och friskförklarades från sin leukemi. 

Men till följd av stamcellsoperationen drabbades hon av skleros och svåra smärtor. 

– Det gör ont inombords att se hur dåligt hon mår, säger hennes pappa Kalle Leo Leander i ”Sofias änglar”. 

Isabella Leo Leander var fyra år gammal när hon diagnosticerades med den aggressivaste formen av leukemi. Hon fick gå igenom en lång och smärtsam process för att byta stamcellerna i benmärgen. Efter två år kunde äntligen läkarna ge beskedet att stamcellstransplantationen lyckats och att Isabella var frisk. 

Familjen trodde att de kunde pusta ut och Isabella började förskolan. Då kom nästa bakslag: till följd av transplantationen hade hon drabbats av skleros, en kronisk inflammation i kroppens muskelhinnor, och skapade stora smärtor för Isabella. 

Pappa Kalle: ”Det gör ont inombords”

Hon fick höga doser kortison för att få ner inflammationen. Sedan dess har hon behövt uppsöka sjukhus kontinuerligt för att få sprutor och tvingas dagligen äta stark medicin. På grund av de höga kortisondoserna har Isabella även svullnat upp och gått upp 13 kilo. 

Isabellas pappa Kalle Leo Leander säger att det blivit jobbigare mentalt för henne när hon nu blivit äldre och att hon tycker det är jobbigt när hennes kompisar springer ifrån henne. 

– Det gör ont inombords att se hur dåligt hon mår. Man ser hur hon försöker bita ihop, kämpar och sliter. Hon är så liten. Sju år, hon ska inte behöva göra sånt här, säger Isabellas pappa Kalle Leo Leander i Kanal 5-programmet ”Sofias änglar”. 

Isabella drömmer om ett eget rum

I dag är Isabella sju år gammal. I kanal 5-programmet ”Sofias änglar” säger Isabella att hon drömmer om ett eget rum. Familjen har inga ekonomiska förutsättningar för att köpa en större lägenhet. Därför blir de tacksamma när ”Sofias änglar”-teamet dyker upp för att bygga ut lägenheten.

Efter programmet känner Isabellas mamma, Malin Leo Leander, att familjen har kunnat släppa boendefrågan och all oro kring det. 

– Vi har kunnat fokusera helt på att bara vara tillsammans som familj när vi är med henne. Det är inte bara vårt hem som förändrats, utan i och med programmet fylldes vi med hopp och glädje, säger Malin Leo Leander. 

”Under en lång tid levde vi i ovisshet om hon skulle överleva” 

Isabella mår i dag bättre och blir starkare för varje dag. Hon lider fortfarande av dagliga smärtor, men kan mentalt hantera dem bättre än tidigare. 

Vad har varit jobbigast för familjen under tiden som Isabella varit sjuk?

– Det stod direkt vid Isabellas insjuknande i AML (Akut myeloisk leukemi reds anm.) klart att hon behövde en stamcellstransplantation för att överleva. Ovissheten om att hitta en matchande donator var nästan olidlig. När sedan transplantationen väl genomfördes har den kantats av komplikationer och under en lång tid levde vi i ovisshet om hon skulle överleva. 

”Sofias änglar” sänds onsdag 21.00 på Kanal 5 och Dplay.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.