Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Intima hyllningen till Frank Andersson på begravningen

Frank Andersson. Foto: KARIN TÖRNBLOM
Frank Andersson. Foto: PELLE LUND / IBL/KAMERAREPORTAGE
Jessica Andersson. Foto: OLLE SPORRONG

Jessica Andersson kommer att hylla Frank Andersson under brottarens begravningsgudstjänst i Trollhättan. 

Sångerskan kommer att sjunga Frank Sinatras "My way". 

–  Jag är helt övertygad om, att om Frank är medveten om att jag är där och sjunger den låten för honom så är han så glad, säger hon.

Frank Andersson avled den 9 september på grund av komplikationer efter en hjärtoperation.

I nästa vecka kommer två begravningsceremonier att hållas för brottarikonen.

Efter ett samtal som Frank Andersson hade med sin bror Tommy på Karolinska Sjukhuset inför operationen, så beslutade Franks familj, i samråd med de närmaste, att en begravningsgudstjänst anordnas i hans födelsestad Trollhättan.

– Först ville han inte prata om vad vi skulle göra om operationen inte gick som vi tänkt oss, allt fokus låg på att träna och komma tillbaka, men kort innan operationen kallade han till sig mig och sa: ”Tommy, jag vill begravas bredvid dig om jag inte vaknar”, har Tommy Andersson tidigare berättat.
Begravningsgudstjänsten ska därför hållas den 19 oktober klockan 13 i Trollhättans stadskyrka.

Samtidigt har Frank Anderssons ex-hustru Jeanette Bouvin Nygren planerat för en borgerlig begravningsakt i Heliga korsets kapell på Skogskyrkogården i Stockholm, tre dagar tidigare, den 16 oktober.

 

LÄS MER: Franks sista vilja - efter familjens konflikt 

 

Det bär mig genom den här utmaningen

Nu är det klart att Jessica Andersson kommer att göra brottarens vän Dogge Doggelito sällskap och hylla Frank Andersson under begravningen i Trollhättan. Sångerskan kommer att hedra vännen med Frank Sinatras klassiker "My way". Det var ett självklart låtval för Andersson. 

–  Den passar honom som handen i handsken. Den texten är bara Frank. Han har alltid gjort det han har känt för och velat och varit med om oerhört många saker. Han har levt ett liv verkligen. Ibland har det säkert medfört konsekvenser, men han har alltid varit sin egen och därför passar den väldigt bra, säger Jessica Andersson.
Sångerskan, som sjöng på sin mammas begravning, är förberedd på att det kommer att bli känslosamt att hedra sin vän i Trollhättans stadskyrka.

– Jag kommer bli väldigt berörd så klart, säger hon.  
–  Men det här är något Franks familj vill att jag ska göra och jag är helt övertygad om, att om Frank är medveten om att jag är där och sjunger den låten för honom så är han så glad, säger hon. Det är väl det som bär mig genom den här utmaningen. Men är det någonstans man får lov att bära sina känslor utanför så är det ju i ett sådant här tillfälle, säger hon. 

Jessica Andersson och Frank Andersson blev nära vänner under inspelningen av "Let’s dance" 2011. Brottarens bror Tommy ringde och bad henne sjunga på begravningen.
– Det var inget svårt beslut att ta när Tommy ringde, säger hon. Jag tycker att det är så sorgligt att han är borta och för mig känns det självklart att på mitt sätt få vara med och hylla Frank.
– Han hade en ganska tuff hård bufflig yta, men ibland stöter jag på människor som Frank där jag känner att den människan egentligen är jävligt sårbar och jag ömmar för den typen av människor och han visade de sidorna för mig. Han hade också ett jättestort vackert hjärta. 

 

LÄS MER: Familjen berättar - Frank Anderssons dödsorsak

 

"Börjar nästan grina nu"

Sångerskan tror att många kommer att vilja hedra Frank Andersson i Trollhättan. 

– Folk här i Trollhättan är helt chockade, precis som jag, över hans bortgång, säger hon. Han är en av de där människorna som alltid funnits och som man tänker alltid kommer finnas där. Det är en otrolig tomhet och chock nu. Begravningen kommer bli välbesökt, och det hoppas jag för han bör få den hyllningen på sin sista resa.
Frank Andersson är född och uppvuxen i Trollhättan, men flyttade senare under karriären till Stockholm. Trollhättan fanns alltid i hans hjärta.
– Han var precis som jag så mallig över att det var två Trollhättanbor i finalen av "Let’s dance" och det pratade han om hela tiden, säger Jessica Andersson. Trollhättan betydde så oerhört mycket för Frank, även om han inte bott här på många år... usch jag börjar nästan grina nu när jag pratar om det. Han var så stolt. Varenda dag sa han: "Det är två Trollhättanbor i finalen!"

Frank Andersson kommer att kremeras efter begravningsgudstjänsten den 19 oktober.  I dödsannonsen har Tommy Anderssons dotter skrivit en dikt till sin farbror Frank.
"En krigare har fallit i strid. En stjärna med snabba fötter har släckts före sin tid. En själ med många rötter har äntligen funnit sin frid", skriver brorsdottern Helen.
– Den är så fin. Den är klockrent Frank, säger brottarens bror Tommy Andersson om dikten. 

 

LÄS MER: Därför begravs Frank Andersson två gånger 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!