Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

TV4 river Martin Timells miljonkontrakt – polisanmäler inte

Åsa Sjöberg kritiseras efter Martin Timell-skandalen.
Foto: JULIA DANSARIE
Casten Almqvist, vd på TV4.
Foto: OLLE SPORRONG
Martin Timell.
Foto: MIKAEL SJÖBERG

Efter skandalen där Martin Timell anklagats för rasism, sexism, homofobi och sexuella övergrepp: TV4 avslutar samarbetet med programledaren.

TV4 avslutar även pågående produktion av "Äntligen hemma", stryker det ur tablån och river kontraktet med Timell.

TV4:s vd Casten Almqvist har känt till anklagelserna sen 2016, kallar Martin Timell för ett "enskilt rötägg" – och är kritisk till kanalens agerande.

– Det handlar om att man aktivt har blundat för saker av skäl som är ganska svåra att svara på, säger han.

Skandalen på TV4 eskalerar, och allt större kritik riktas mot TV4:s ledning, efter att det framkommit att de visste om vad som försiggick.

På måndagen hölls ett internt stormöte med personalen på TV4 med anledning av det inträffade. Efter det meddelades att TV4 avslutar samarbetet med Martin Timell.

Man avslutar pågående produktion av "Äntligen hemma”, stryker det ur tablån och avslutar samarbetet med Martin Timell, meddelar TV4 Nyheterna.

Kanal 5 agerar mot Martin Timell

Även Kanal 5 raderar Martin Timell. I sista avsnittet av kanalens program "Fiskefeber" skulle snickarprofilen medverka, men Kanal 5 har beslutat att avsnittet inte ska sändas.

– Av respekt för alla inblandade och framför allt för våra tittare så har vi tagit beslutet att avsnittet inte ska visas utan ersättas med en repris, säger Discovery Networks presschef, Dan Panas, till Aftonbladet.


LÄS MER: TV4-toppen: "Det är en gammal kultur"


TV4:s vd kallar Martin Timell för ett "enskilt rötägg"

TV4-ledningen säger att de önskar att de agerat tidigare, uppger TV4 Nyheterna. Man hoppas att Martin Timell är ett ”enskilt rötägg”, säger TV4:s vd Casten Almqvist.

– En skakad Casten Almqvist, får man nog säga, sa TV4 Nyheternas programledare Thomas Ritter i direktsändningen.

Därför polisanmäler TV4 inte badtunneincidenten

Casten Almqvist berättar också i TV4:s live-sändning att TV4 inte kommer att polisanmäla händelsen med Martin och kvinnan i badtunnan. Almqvist säger att det finns tre anledningar:

Det inträffade på privat mark på en fest som inte arrangerades av TV4.

Kvinnan som ska ha utsatts ville själv inte gå vidare med ärendet.

Dels för att det var länge sen: 2008.

Steffo Törnquist: "Alldeles utmärkt"

Enligt Casten Almqvist är också TV4:s kontrakt med Martin Timell nu uppsagt.

– Finns gör det, men det är uppsagt, säger Almqvist om kontraktet med Timell.

Det välkomnas av TV4:s programledare Steffo Törnquist.

– Det ska självklart råda nolltolerans mot sexuella eller andra övergrepp på TV4, och förstås på alla övriga arbetsplatser också för den delen. Så det är alldeles utmärkt att ledningen tar rejäla krafttag och tar bort det som är ruttet, säger han.

Casten Almqvist.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Cheferna kände till incident med Timell

I en intervju med Expressen bekräftar Casten Almqvist att tv-cheferna Åsa Sjöberg och Fredrik Arefalk kände till incidenten i badtunnan, där Martin Timell ska ha tagit på en kvinna på ett extremt kränkande sätt. Det ska ha hänt i en badtunna på en fest 2008.

Trots det har Casten Almqvist ett högt förtroende för Åsa Sjöberg och Fredrik Arefalk.

– Efter den här mycket turbulenta tiden är jag stolt att konstatera vilken självrannsakan och självkritik Åsa Sjöberg och Fredrik Arefalk har ägnat sig åt. De har tydligt konstaterat att de har gjort helt felaktiga bedömningar. Det handlar om att man aktivt har blundat för saker av skäl som är ganska svåra att svara på, säger han.

Casten Almqvist medger också att han själv kände till incidenten i badtunnan på frågan om även han blundat för uppgifterna om Martin Timell. Almqvist har känt till det sen våren 2016.

– Indirekt kan det nog vara så. Jag har inte varit så nära frågorna men jag fick den här specifika situationen presenterad för mig våren 2016. Det förslaget som lämnades då tyckte jag var bra och jag är delskyldig i och med att jag godkände det beslutet och rekommendationen (att tillsätta en utredning och låta Martin Timell fortsätta arbeta, reds anm.).

Varför fick Martin Timell fortsätta?

– Ledningens rekommendation var att fortsätta just för att man tyckte man hade kommit till bukt med de problem man såg.

De åtgärder TV4 nu vidtar innefattar bland annat att produktionen för nästa års säsong av "Äntligen hemma" nu avbryts.

TV4 avslutar allt samarbete med Martin Timell. Här ur kanalens egen sändning.
Foto: TV4

"Mest utsatta är vikarier"

Ann Johansson, klubbordförande journalistförbundet TV4, säger till TV4 Nyheterna att kanalen nu måste låta vikarier och anställda på produktionsbolag svara i personalundersökningar:

– Det är viktigt att inte bara de fasta medarbetarna får svara på enkäter om trivsel. Vi tycker att det är viktigt att även vikarier får vara med.

– De som kan vara mest utsatta är vikarier. Är man ung utan säker anställning är man också svag.

Martin Timell ska ha varit rasistisk och sexistisk

Martin Timell ska inte bara ha varit rasistisk och sexistisk, utan har också tafsat på kolleger som Lulu Carter och utsatt en assistent för sexuella övergrepp i en badtunna på en personalfest 2008.


LÄS MER: TV4-ledningens besked – efter interna kritiken


Efter Expressens granskningar har det framkommit att personer som Anna Rastner, programchef på TV4, och Åsa Sjöberg, innehållsdirektör på kanalen, visste om vad Martin Timell hade gjort - men valde att tysta ner det hela.

Åsa Sjöberg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.