Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Internationellt efterlyste skådespelaren Sebastian Ljungblad har gripits

Sebastian Ljungblad Foto: privat
Sebastian Ljungblad Foto: Imdb

Internationella efterlyste skådespelaren Sebastian Ljungblad, 23, har gripits.

”Goliat”-stjärnan misstänks ha lurat äldre på pengar.

– Jag står med min sekreterare som berättar att han blivit gripen. Jag fick reda på det här nu för 30 sekunder sedan, säger skådespelarens advokat Mikael Abrahamsson.

Skådespelaren häktades i sin frånvaro i januari, då han befann sig i Thailand.

Han misstänks för grovt bedrägeri och sju fall av försök till grovt bedrägeri. Sebastian Ljungblad anklagas för det som kallas ”vishing”, som innebär att han ska ringt upp äldre personer och lurat dem på pengar. 

Under sökandet efter skådespelaren, som efterlystes internationellt, ska polisen bland annat ha letat på festen vid Guldbaggegalan, där Ljungblad var nominerad i kategorin bästa manliga huvudroll för sin prestation i ”Goliat”.

Huvudmannen och fem andra har redan åtalats för bedrägerierna mot åldringarna. Tidigare har åklagare Helene Gestrin sagt att skådespelaren kan vänta att åtalas så fort han gripits.

Kommer begäras häktad i Sverige

Sebastian Ljungblad har redan suttit inlåst en period för de misstänkta brotten. Den 12 december 2018 greps han i Sverige och satt häktad fram till den 11 januari. Sen släpptes han av tingsrätten som hävde häktningsbeslutet.

Efter den ”omtumlande” tiden i häktet valde skådespelaren att lämna Sverige och ta sig till Thailand. Enligt åklagaren finns dock inget som bevisar att Ljungblad tog sig in i Thailand.

Nu har skådespelaren gripits i Sverige. Närmare bestämt i Norrköping, enligt Aftonbladet.

– Det enda jag vet är att det ska hållas häktningsförhandling i morgon och efterföljande förhör, mer än så vet jag inte, säger Sebastian Ljungblads försvarsadvokat Mikael Abrahamsson till Expressen.

– Jag kommer att prata med honom i kväll och träffa honom i morgon.

Sebastian Ljungblads attack mot åklagaren

I slutet av mars gav Sebastian Ljungblad sin syn på varför han inte ville samarbeta med åklagaren i fallet. Skådespelaren sa då att han inte fick skriva brev eller ha kontakt med sin mamma.

– Anledningen till att jag inte lämnat in mig är för att åklagaren har någonting emot mig. Hon stoppade breven som jag skulle skicka till min mamma. Det stod ingenting i dem som skulle kunna försvåra utredningen, sa skådespelaren i en video som han la upp på Facebook.

Sebastian Ljungblad fortsatte:

– Jag förstår att hon gör sitt jobb. Jag har inget emot henne men att hon gör den här utredningen till något personligt tar det till en helt annan nivå. 

”Aldrig att jag skulle sjunka så lågt”

Åklagaren i ärendet, Helene Gestrin, svarade på anklagelserna:

– En polisutredning är inte personlig för de åklagare och poliser som är inblandade i det. Men det kan däremot vara personligt för den som är föremål för en polisutredning.

Sebastian Ljungblad menar att anklagelserna är baserade på rykten. Tidigare har han sagt till Expressen:

– Aldrig att jag skulle sjunka så lågt och begå en sådant här brott.

– Jag kommer att frias från det här brottet, det är jag 110 procent säker på.

”Utöver att han greps i dag och ska höras av polisen så snart som möjligt så har vi i nuläget inga kommentarer”, skriver åklagaren Helene Gestrin till Expressen på torsdagen.