Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fälld artikel: Interna raseriet mot SR efter Lotta Bromés avsked

Lotta Bromé berättade själv på Facebook om sitt beslut att sluta på SR.
Foto: SVEN LINDWALL
Flera medarbetare på SR är nu kritiska till hur man behandlat programledarens sorti.
Foto: HAMPUS HAGSTEDT

KLANDER FRÅN PON: Den här artikeln har klandrats av Pressens Opinionsnämnd (PON) för att ha brutit mot god publicistisk sed. Läs mer om beslutet här. 


Här kommenterar chefredaktör Thomas Mattsson PON:s beslut. 

Flera Sveriges Radio-anställda är djupt kritiska till hur SR hanterat Lotta Bromés sorti.

Kanalchefen Andreas Miller kallade det en ”stor förlust” – och på hennes forna redaktions Facebook-sida lyckönskade man henne. 

SR nämnde inte ett ord om den internutredning som Bromé varit föremål för – eller det faktum att flera av de utsatta är kvar på P4 Extra. 

– Det är ett hån, säger en SR-anställd. 


I tisdags meddelade P4 Extra-programledaren Lotta Bromé att hon slutar på Sveriges Radio. Bromé skrev ett långt Facebook-inlägg där hon uppgav att hon ville ”sluta på topp” och att programmet ska ”förnyas”. 

I inlägget bemötte hon inte de anklagelser om sexuella trakasserier och maktfullkomligt beteende som riktats mot henne respektive den internutredning som tvingade henne att sluta på P4 Extra. Sveriges Radio rapporterade kort därpå om Bromés sorti och hänvisade till Lotta Bromés Facebook-inlägg. 

SR har inte tagit upp det faktum att Lotta Bromé utretts för trakasserier – och vill heller inte kommentera det. I stället kallade kanalchefen Andreas Miller Lotta Bromés sorti för ”en stor förlust för Sveriges Radio” – i såväl P4-sändningar som till Expressen och SVT. 

Även på P4 Extra – redaktionen där medarbetare slagit larm om Bromés beteende – publicerade initialt lyckönskningar till Bromé på Facebook. Inlägget redigerades efter att flera lyssnare riktat kritik mot innehållet. 

P4 Extra redigerade sitt Facebook-inlägg efter kritik
Foto: SKÄRMDUMP

Expressen har talat med ett flertal SR-anställda som är djupt kritiska till att Sveriges Radio – till skillnad från systerbolaget SVT – inte rapporterar om internutredningen och trakasserianklagelserna. SR-medarbetare är särskilt kritiska mot att man dessutom lyckönskar Bromé och kallar det för en ”stor förlust”. 

– Det är ett hån mot de som utsatts, säger en SR-medarbetare. 

Facket: ”Behöver tänka mer”

Det har hållits flera extrainkallade möten med personal som varit arga på hur SR-ledningen hanterat Bromé. Ulrika Hyllert, ordförande för journalistklubben på Sveriges radio, bekräftar att flera fackmedlemmar är upprörda. 

– Jag kan bekräfta att jag pratat med personer som är upprörda. Jag skulle säga att det brukar bli så när ett företag är sparsamt med information och det är ganska väntat. 

Hyllert har tagit del av argumenten, men försvarar SR:s beslut om att inte berätta om orsaken till Bromés sorti. 

– När det gäller kommunikationen utåt så tycker jag att den hade kunnat vara lite mer nyanserad eller noga. Man behöver tänka mer kring vilka ord man väljer. Sedan tycker jag inte att Sveriges Radio ska gå in och kommentera enskilda personer eller varför de slutar. Jag tycker att de anställda ska veta att det finns en integritet och att arbetsgivaren aldrig ska lämna ut en anställd, oavsett hur man slutar. Det kan vara svårt att balansera kommunikationen när någon slutar och det finns ett stort externt intresse, säger hon.  


LÄS MER: Lotta Bromé slutar på Sveriges Radio


SR-anställd: ”Ett hån”

Kanalchef Andreas Miller har tagit del av kritiken men vidhåller att hans och SR:s inställning inte förändrats. 

– Som jag sa i tisdags så brukar vi inte kommentera att personer slutar på företaget, oavsett vem det är. Men eftersom många medier ringde och frågade och Lotta Bromé kommenterat via sin Facebooksida så berättade vi att den fanns där. Den kommentaren är Lotta Bromés, säger han. 

Miller vill inte kommentera sitt beslut att kalla Bromés sorti en ”stor förlust” för Sveriges Radio. 


LÄS MER: Lotta Bromés egna ord – slår tillbaka mot anklagelserna


Bromé slår ifrån sig

Expressen har även sökt SR:s styrelseordförande John Brattmyhr – som inte vill kommentera, men står fast vid att han har förtroende för hur SR-ledningen hanterat Lotta Bromé. 

Expressen har sökt Lotta Bromé utan resultat. Den före detta programledaren har själv twittrat om anklagelserna och dömer ut vittnesmålen som ”fake news”. 

”Trump har i alla fall fall rätt om en sak- det finns sånt som är Fake News. Men jag säger som Michelle Obama ’When They go low-we go high’”, skrev hon under onsdagskvällen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.