Benny Fredriksson avgår som chef för Kulturhuset Stadsteatern efter kritikstormen. Foto: JAN DÜSING
Benny Fredriksson avgår som chef för Kulturhuset Stadsteatern efter kritikstormen. Foto: JAN DÜSING

Interna brevet visar – därför slutade han

Publicerad

Benny Fredriksson avgår som chef för Kulturhuset Stadsteatern efter kritikstormen.

Han förklarar i ett internt brev att han tagit beslutet eftersom verksamheten annars riskerar att skadas i grunden.

"Tonläget nått en punkt där kollega ställs mot kollega så att verksamheten hotas", skriver Benny Fredriksson bland annat i brevet. 

Benny Fredriksson avgår på torsdagen som vd för Kulturhuset Stadsteatern efter 16 år på posten.

58-åringen har de senaste dagarna blivit hårt kritiserad, bland annat i en artikel i Aftonbladet, där hans ledarskap vid teatern av anställda liknas vid ett "terrorvälde". 

Beslutet meddelas i ett pressmeddelande, där Benny Fredriksson kortfattat berättar att han slutar av "omsorg för Kulturhuset Stadsteaterns framtid". 

Förklarar i interna brevet 

Men i ett internt brev, som skickats till medarbetare, förklarar Benny Fredriksson hur han resonerar kring avhoppet. 

"Jag är stolt över det vi åstadkommit tillsammans under den tid jag varit er chef. Men nu har tonläget nått en punkt där kollega ställs mot kollega så att verksamheten hotas. Risken för skadlig splittring och att vår arbetsmiljö och kreativitet tar allvarlig skada är uppenbar", skriver Benny Fredriksson i det interna meddelandet, och fortsätter:

"Allt det vi byggt upp kan skadas i grunden. Det är bakgrunden till mitt beslut – ingen annan". 

Kallades "feodalherre" 

I brevet skriver Benny Fredriksson även att teaterns besökssiffror visar att institutionen är något som "stockholmarna har tagit till sitt hjärta". 

Redan 2011 kallades Benny Fredriksson "feodalherre" och anklagades för att ha gjort Stadsteatern en "tystnadens hus" i en artikel i Dagens Nyheter. Bakom orden stod skådespelaren Ulf Friberg.

Och han har nu, efter Aftonbladets avslöjande, fått medhåll i sin kritik. Skådespelaren Ulf Brunnberg, med 17 års erfarenhet från Stockholms stadsteater har sagt till Expressen:

– Benny Fredriksson är en manipulativ och demagogisk person. Han har inte den kultur som krävs för att driva sin teater. Han är dessutom konspiratorisk och feodal. Han har uppträtt respektlöst och oförskämt. Det finns en som är viktig – och det är han själv. Jag tycker att det är dags att sätta ner foten, har Brunnberg sagt till Expressen.

Efter beskedet om Fredrikssons avgång säger Brunnberg nu:

– Grattis till alla. Men jag är ilsken för jag tycker att styrelsen är minst lika skyldig som Benny. Kommunpolitikerna har inte koll på någonting. 

Under ett stormöte på torsdagen hyllade den nya tillförordnade chefen Lena Joelsson sin företrädare Benny Fredriksson, skriver TT. 

"Det är avskyvärt hur han behandlats i medier", sade hon enligt personer som deltog i mötet som TT har pratat med. 

 

Benny Fredrikssons interna brev i sin helhet

Kära kollegor,

Som ni alla vet har Stockholms Stadsteater varit mitt liv nu i snart sexton år. Tillsammans har vi byggt upp något unikt. En stadsteater som stockholmarna tagit till sitt hjärta – besökssiffrorna ger syn för sägen. En stadsteater av hög konstnärlig kvalitet. Vi har bevisat att kvalitet och popularitet inte står i motsättning till varandra. Vår resa har varit lång och framgångsrik.

Det är med sorg jag nu vill berätta för er att jag bett att bli entledigad från mitt jobb. Jag gör det med omsorg om Kulturhuset Stadsteaterns framtid.

Låt mig vara tydlig: jag lämnar med rent samvete. Jag är stolt över det vi åstadkommit tillsammans under den tid jag varit er chef. Men nu har tonläget nått en punkt där kollega ställs mot kollega så att verksamheten hotas. Risken för skadlig splittring och att vår arbetsmiljö och kreativitet tar allvarlig skada är uppenbar. Allt det vi byggt upp kan skadas i grunden. Det är bakgrunden till mitt beslut – ingen annan.

Jag önskar nu att ni tillsammans lägger de senaste dagarna bakom er. Ytterst är det kärleken till konsten som håller oss samman. Jag tror att denna kärlek är tillräckligt stark hos er alla för att Kulturhuset Stadsteatern ska fortsätta vara den fantastiska plats vi har skapat tillsammans.

Vänliga hälsningar

Benny

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag