Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Interna brevet visar – därför slutade han

Benny Fredriksson avgår som chef för Kulturhuset Stadsteatern efter kritikstormen. Foto: JAN DÜSING

Benny Fredriksson avgår som chef för Kulturhuset Stadsteatern efter kritikstormen.

Han förklarar i ett internt brev att han tagit beslutet eftersom verksamheten annars riskerar att skadas i grunden.

"Tonläget nått en punkt där kollega ställs mot kollega så att verksamheten hotas", skriver Benny Fredriksson bland annat i brevet. 

Benny Fredriksson avgår på torsdagen som vd för Kulturhuset Stadsteatern efter 16 år på posten.

58-åringen har de senaste dagarna blivit hårt kritiserad, bland annat i en artikel i Aftonbladet, där hans ledarskap vid teatern av anställda liknas vid ett "terrorvälde". 

Beslutet meddelas i ett pressmeddelande, där Benny Fredriksson kortfattat berättar att han slutar av "omsorg för Kulturhuset Stadsteaterns framtid". 

Förklarar i interna brevet 

Men i ett internt brev, som skickats till medarbetare, förklarar Benny Fredriksson hur han resonerar kring avhoppet. 

"Jag är stolt över det vi åstadkommit tillsammans under den tid jag varit er chef. Men nu har tonläget nått en punkt där kollega ställs mot kollega så att verksamheten hotas. Risken för skadlig splittring och att vår arbetsmiljö och kreativitet tar allvarlig skada är uppenbar", skriver Benny Fredriksson i det interna meddelandet, och fortsätter:

"Allt det vi byggt upp kan skadas i grunden. Det är bakgrunden till mitt beslut – ingen annan". 

Kallades "feodalherre" 

I brevet skriver Benny Fredriksson även att teaterns besökssiffror visar att institutionen är något som "stockholmarna har tagit till sitt hjärta". 

Redan 2011 kallades Benny Fredriksson "feodalherre" och anklagades för att ha gjort Stadsteatern en "tystnadens hus" i en artikel i Dagens Nyheter. Bakom orden stod skådespelaren Ulf Friberg.

Och han har nu, efter Aftonbladets avslöjande, fått medhåll i sin kritik. Skådespelaren Ulf Brunnberg, med 17 års erfarenhet från Stockholms stadsteater har sagt till Expressen:

– Benny Fredriksson är en manipulativ och demagogisk person. Han har inte den kultur som krävs för att driva sin teater. Han är dessutom konspiratorisk och feodal. Han har uppträtt respektlöst och oförskämt. Det finns en som är viktig – och det är han själv. Jag tycker att det är dags att sätta ner foten, har Brunnberg sagt till Expressen.

Efter beskedet om Fredrikssons avgång säger Brunnberg nu:

– Grattis till alla. Men jag är ilsken för jag tycker att styrelsen är minst lika skyldig som Benny. Kommunpolitikerna har inte koll på någonting. 

Under ett stormöte på torsdagen hyllade den nya tillförordnade chefen Lena Joelsson sin företrädare Benny Fredriksson, skriver TT. 

"Det är avskyvärt hur han behandlats i medier", sade hon enligt personer som deltog i mötet som TT har pratat med. 

 

Benny Fredrikssons interna brev i sin helhet

Kära kollegor,

Som ni alla vet har Stockholms Stadsteater varit mitt liv nu i snart sexton år. Tillsammans har vi byggt upp något unikt. En stadsteater som stockholmarna tagit till sitt hjärta – besökssiffrorna ger syn för sägen. En stadsteater av hög konstnärlig kvalitet. Vi har bevisat att kvalitet och popularitet inte står i motsättning till varandra. Vår resa har varit lång och framgångsrik.

Det är med sorg jag nu vill berätta för er att jag bett att bli entledigad från mitt jobb. Jag gör det med omsorg om Kulturhuset Stadsteaterns framtid.

Låt mig vara tydlig: jag lämnar med rent samvete. Jag är stolt över det vi åstadkommit tillsammans under den tid jag varit er chef. Men nu har tonläget nått en punkt där kollega ställs mot kollega så att verksamheten hotas. Risken för skadlig splittring och att vår arbetsmiljö och kreativitet tar allvarlig skada är uppenbar. Allt det vi byggt upp kan skadas i grunden. Det är bakgrunden till mitt beslut – ingen annan.

Jag önskar nu att ni tillsammans lägger de senaste dagarna bakom er. Ytterst är det kärleken till konsten som håller oss samman. Jag tror att denna kärlek är tillräckligt stark hos er alla för att Kulturhuset Stadsteatern ska fortsätta vara den fantastiska plats vi har skapat tillsammans.

Vänliga hälsningar

Benny