Programledaren som utretts internt misstänkt för trakasserier har stoppats från programmet hon brukar sända. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Programledaren som utretts internt misstänkt för trakasserier har stoppats från programmet hon brukar sända. Foto: ALEX LJUNGDAHL

Intern kritik mot hur SR hanterat programledaren

Publicerad

SR:s hantering av den trakasserianklagade kvinnliga programledaren känns inte seriös.

Det menar interna kritiker hos Sveriges Radio – som tycker att företaget borde skött situationen bättre.

– Många verkligt insatta inte ens har blivit tillfrågade, säger "Ring P1"-profilen Täppas Fogelberg.

En folkkär kvinnlig profil på Sveriges Radio har utretts internt för sextrakasserier. En utredning kopplades in för att se över fallet, där flera medarbetare har vittnat om trakasserier. Det handlar om sexuella trakasserier och olämpligt beteende under en längre tid.

Den utredda programledaren har stoppats från programmet hon brukar sända men är fortfarande kvar inom SR. Företaget har sagt att de vidtagit "ett antal åtgärder", men vill inte gå in på vad det innebär.

Nu riktas kritik mot företagets hantering av utredningen – från de egna medarbetarna. SR-profilen Täppas Fogelberg, 66, programledare i "Ring P1", är en av de interna kritikerna.

"Ring P1"-programledaren Täppas Fogelberg är kritisk mot SR:s hantering av utredningen om trakasserier.Foto: JOHAN JEPPSSON EXPRESSEN

SR-profilen: Ingen riktigt genomlysning

– Jag är kanske inte rätt person att uttala mig, men oavsett det så kunde det ha skötts bättre. Jag vet att många verkligt insatta inte ens har blivit tillfrågade. Det tycker inte jag tyder på någon riktig genomlysning, säger Fogelberg.

Efter att utredningen avslutats säger Fogelberg att han inte fått någon information om vad som händer med programledaren.

– Jag får min information genom informella källor, och på så vis har jag inte fått något.

Den utredda programledaren har ombetts att inte vistas i redaktionens lokaler, erfar Expressen.

"Man har glömt bort lyssnarna"

När Expressen kunde berätta om att den kvinnliga SR-profilen utreds hade företagets högsta ledning känt till anklagelserna i drygt tre veckor, enligt Björn Löfdahl, programdirektör på Sveriges Radio. Flera personer Expressen pratat med uppger dock att ledningen känt till profilens beteende långt längre.

Den utpekade SR-profilen har tidigare utretts av även SVT, där hon tidigare haft uppdrag.

SR-journalisten Thomas Nordegren, 64, säger att han tycker att lyssnarna har glömts bort.

– Man har glömt bort lyssnarna. Det är väldigt många lyssnare som undrar, varför programledaren inte är med, säger Nordegren.

Även SR-journalisten Thomas Nordegren riktar kritik mot företaget.Foto: SUVAD MRKONJIC

Kända problem i flera år

SR-medarbetare har ombetts att, när de är i kontakt med lyssnare, säga att programledaren är sjukskriven och att det är oklart när hon kan vara tillbaka och sända programmet.

– Jag vet inte vad man hade kunnat göra annorlunda, och jag är inte informerad om detaljerna, säger Nordegren vidare.

Samtidigt säger Nordegren att problemen på den anklagade programledarens redaktion varit kända i flera år.

– Det har varit allmänt känt att det har varit stora problem på den redaktionen under många år. Det borde naturligtvis ha gjorts någonting mycket tidigare, säger han.

– Det är en allmänt olustig stämning.

Expressen söker den utredda SR-profilen.

Relaterade ämnen
Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag