"Inte mycket pengar kvar att testamentera"

Foto: / © STOCKHOLM-KÖPENHAMN / STOCKHOLM-KÖPENHAMN
Foto: SUVAD MRKONJIC / EXPRESSEN SUVAD MRKONJIC

För två år sedan gick Peter Harryson, 69, i pension.

Nu berättar han att han tillbringar mycket tid hemma i sin lägenhet på grund av smärtor, hur han gör för att få pensionspengarna att räcka – och tankarna på att han ska dö.

–  Det är oundvikligt. Tanken finns ju där nästan varje dag. På att man ska bort, att det tar slut. Min framtid är ganska klar, så att säga. Det blir mindre och mindre dagar kvar, säger han. 

För två år sedan försvann Peter Harryson från rampljuset. Då hade han precis avslutat Strindbergs klassiska pjäs Dödsdansen på en teaterscen i Göteborg.

Sedan dess har han inte setts till i offentlighetens ljus. 

– Jag är pensionär. Sen jobbar jag lite grann då och då. Jag gör lite reklamfilmsinspelningar, voiceovers och sånt där. 

Han berättar att han jobbar ungefär två dagar i månaden, dels för att det är kul men också för att få ihop det rent ekonomiskt.

– Det hakar sig fram. Jag har en pension som täcker de bästa av räkningarna. Sen får man jobba för att få någon grädde på moset.

"Jag har en urusel pension"

Samtidigt säger han att det inte är lätt att vara pensionär i dagens Sverige. 

– Jag har en urusel pension från svenska staten, för att jag har varit frilansare hela mitt liv. Så det är inga större summor man kan leka med inte. Jag har dåligt med tjänstepension, det finns ju ingenting. Och det är synd.

LÄS MER: Peter Harrysson om sitt nya liv: "Ganska skönt" 

Peter Harryson är djupt besviken på pensionärens situation i Sverige i dag – och politiken som förs.

– Den är ju usel. Jag förstår inte att vi ska beskattas flera gånger för våra inkomster. Först får man skatta innan man sätter in det på pensionsförsäkring och sen får man skatta igen. Nej, det är tufft och vara pensionär.

Peter Harryson bor i en lägenhet i centrala Göteborg tillsammans med sin fru. De gör mycket saker tillsammans, som att gå på konserter och föreställningar. Men Peter Harryson lider av knäproblem, vilket gör att han tillbringar mycket tid hemma i lägenheten.

LÄS MER: Harrysson om sorgen och tv-comebacken

Peter Harrysson: "Jag är mycket hemma"

När han går ut måste han ha käpp. 

– Jag är mycket hemma. Det är jag. Men jag försöker att gå ut, men det är inte alla dagar jag kommer ut utanför dörren. Jag kan inte röra på mig lika mycket som jag skulle vilja göra. Men det är ju jag, det är mina ben och knän som inte orkar. När man vaknar på morgonen känner man sig odödlig, men sen blir man ju påmind om att det inte går så fort längre. Men det är ingenting att klaga på, det är så som det är.

I april fyllde Peter Harryson 69 år. Nästa år fyller han 70.

Men han planerar inget stort firande.

– Jag hade planer, men de blir mindre och mindre. Jag tänker att jag skulle fira med mina vänner och mina barn. På något sätt ska vi väl hitta på någonting, men inget stort.

Peter Harrysson.
Foto: CHRISTER WAHLGREN

I stället är han nöjd med sitt stillsamma liv. 

– Livet är väldigt lugnt och skönt. Det tycker jag.

Den tidigare SVT-giganten, som har gjort klassiker som "Så ska det låta", vunnit "På spåret" två gånger, och medverkat i tv-serier som "Rederiet" och "Hedebyborna", samt en rad prestigefyllda teateruppsättningar, säger att han haft tankar på att skriva sitt testamente. 

– Jag har tänkt på det, men då blir det så väldigt påtagligt. Det är väl därför jag drar mig från att göra det, men tanken finns där ju. Det gör den. 

Peter Harrysson tänker på döden varje dag 

Samtidigt finns det inte så mycket att ge bort.

– Det finns inte mycket pengar kvar att testamentera. Jag har sagt till mina barn, det gjorde jag för många år sedan att vill ni ha något testamente, något efter er far, så får ni gå med mig på restaurang nu. Det är där jag lägger stålarna i så fall. 

Peter Harrysson får Edvardpriset 1997.
Foto: GUGGE ZELANDER

SVT-legendaren berättar också att han dagligen tänker på livets slutskede.

–  Det är oundvikligt. Tanken finns ju där nästan varje dag. På att man ska bort, att det tar slut. Min framtid är ganska klar, så att säga. Det blir mindre och mindre dagar kvar. 

LÄS MER: Peter Harrysson blir munk för en dag 

Känns det jobbigt?

– Nej, det tycker jag inte. Inte än i alla fall. Jag har haft ett fantastiskt liv med väldigt många olika uppdrag. Jag sitter ibland och tänker att fan vad mycket jag har hunnit med i mitt liv. Jag har ändå jobbat i 54, 55 år. Så det är bra, jag ångrar ingenting och det finns inget som jag skulle vilja ha ogjort. 

Peter Harrysons inkomst

Så här mycket tjänade Peter Harryson i inkomst av tjänst de senaste tre åren. 


2016

355 787 kronor


2015

274 233 kronor


2014

345 656 kronor 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.