Insidan ut

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Det börjar med ett klick, när känslan Glädje kliver fram och trycker på en knapp.

Varde ljus och begynnelsen för ett nytt medvetande.

Den nyfödda gurgelskrattar mot sina föräldrar, ända tills nästa karaktär kliver in, nämligen Vemod.

”Insidan ut” utspelar sig till större delen i huvudet på den så småningom 11 år gamla Jenny. Vi möter inte bara Glädje och Vemod (med röst av en fantastisk Ulla Skoog), utan även Avsky, Ilska och Rädsla vid den Star Trek-liknande kommandobrygga som styr Jennys inre. Det är en fullkomligt vansinnig, men alldeles underbar Alice i Underlandet-upplevelse.


Pixar har redan hyllats för nästan allt de gjort tidigare, men detta är faktiskt kronan på verket: En historia om att växa upp, och gå från oskyldig glädje till total känslokollaps. För när Jenny tvingas lämna det snöigt gnistrande Minnesota för ett gråslitet San Francisco, då faller hennes inre landskap samman till stoft, på ett sätt som påminner starkt om hur Fantasien förintas för den jämnårige Bastian i Michael Endes ”Den oändliga historien”.

Med Jennys viktigaste livsögonblick i famnen, så kallade kärnminnen, kastas Glädje och Vemod ut i långtidsminnets korridorer, fast beslutna att ställa allt till rätta igen. Det blir en tankeomvälvande resa via fantasin, drömfabriken, abstrakta tankar och det undermedvetna (”dit man skickar alla bråkstakar”).


Och trots att allt är så overkligt, så känns det faktiskt som att det är precis så här det är inne i huvudet. Alla dessa gestaltade konflikter omges av igenkänningens sken, och för de vuxna finns det så mycket att le åt att jag är tveksam till om detta ens kan kategoriseras som en barnfilm.

Känslorna försöker snarare än att brottas, att komma överens med varandra, och ju äldre Jenny blir desto tydligare blir det att Glädje måste lämna plats för den alltmer sympatiska Vemod.

ANIMERAT

"INSIDAN UT"

USA.

Av: Pete Docter.

Med svenska röster av: Linda Olsson, Ulla Skoog, Per Andersson, Björn Granath, Cecilia Forss, Elin Klinga, Samuel Fröler.

Längd: 1:42.

Från: 7 år.

Pixars tidigare filmer

■ "Toy Story" (1995, Oscarsbelönad)
■ "Ett småkryps liv" (1998)
■ "Toy Story 2" (1999, Oscarsnomninerad)
■ "Monsters, Inc" (2001, Oscarsbelönad)
■ "Hitta Nemo" (2003; Oscarsbelönad)
■ "Superhjältarna" (2004, Oscarsbelönad)
■ "Bilar" (2006, Oscarsnominerad)
■ "Ratatouille" (2007, Oscarsbelönad)
■ "WALL-E" (2008, Oscarsbelönad)
■ "Upp" (2009, Oscarsbelönad)
■ "Toy Story 3" (2010, Oscarsbelönad)
■ "Bilar 2" (2011)
■ "Modig" (2012, Oscarsbelönad)
■ "Monsters University" (2013)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.