Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Anklagelserna mot Love – efter Cobains plötsliga självmord

Kurt Cobain och Courtney Love, som slog igenom samtidigt med banden Nirvana respektive Hole, fick dottern Francis Bean 1992. Hon var inte ens två år gammal när Cobain tog livet av sig.
Foto: PAUL HARRIS, PACIFICCOASTNEWS.CO / STELLA PICTURES PACIFIC COAST NEWS
Kurt Cobain var 27 år gammal när han tog sitt liv.
Foto: PER BROMAN
Kropp hittades i ett rum ovanför garaget i Cobains bostad i Seattle.
Foto: CELEBRITYHOMEPHOTOS / STELLA PICTURES CELEBRITYHOMEPHOTOS

Nirvana-sångaren Kurt Cobains självmord i april 1994 blev snabbt en världsnyhet. 

Trots att majoriteten av fansen kände till 27-åringens heroinmissbruk och psykiska ohälsa vägrade somliga acceptera att han valt att avsluta sitt liv och snart började olika teorier om att Cobain egentligen blivit mördad att spridas. 

Polisutredningen har blivit hårt kritiserad i flera filmer och böcker – där Cobains änka Courtney Love anklagas för att ligga bakom mordet. 

MÅR DU ELLER NÅGON I DIN NÄRHET DÅLIGT?

• Ta alltid självmordstankar eller planer på allvar. Bevara lugnet, men vidta åtgärder.

• Prata och våga lyssna. Uttryck din oro och ställ frågor. Visa empati och döm aldrig. 

• En självmordsnära person behöver träffa någon från psykiatrin på en gång. Ring 112 eller åk till en akutmottagning. Om möjligt – lämna inte personen ensam.

Hit kan du vända dig:

Självmordslinjen: 90101
• Bris: 116 111 / Vuxentelefon: 077-150 50 50 / bris.se
• Hjälplinjen: 0771-22 00 60.
• SPES (Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd): 08-34 58 73 / spes.se

Nyheten om Kurt Cobains död sände chockvågor över hela världen. 

Nirvana hade hyllats av såväl fans som kritiker sedan genombrottet i början av 1990-talet och Cobain, bandets sångare och låtskrivare, kallades ofta för ”ett språkrör för sin generation”. Många räknar fortfarande Nirvana som ett av de mest inflytelserika och viktiga alternativa banden någonsin.  

Även om det inte var någon hemlighet att Kurt Cobain kämpade med ett heroinmissbruk, plågades av depressioner och avskydde uppmärksamheten som följde med kändisskapet, blev många uppriktigt förvånade och djupt sorgsna när nyheten om 27-åringens självmord nådde allmänheten. 

Det var en elektriker som hittade kroppen på morgonen den 8 april 1994. Elektrikern, som kommit till Cobains bostad i Seattle för att installera ett larmsystem, trodde först att musikern sov. Men efter att ha sett blod i Cobains ansikte och ett gevär intill kroppen förstod han att 27-åringen faktiskt var död. 

Samma dag gjorde polisen i Seattle ett uttalande om händelsen. Man bekräftade det elektrikern sett – geväret och skottskadan i ansiktet – samt berättade att Cobain hade skrivit ett avskedsbrev. 


LÄS ÄVEN: Kurt Cobains dotters kamp - 24 år efter pappans död

Krävde att polisens bilder skulle offentliggöras  

Men långt ifrån alla accepterade den officiella förklaringen.

En man vid namn Richard Lee är den som först sågar polisens uppgifter om Kurt Cobains död. Bara dagar efter att kroppen hittats rapporterade Lee, en självutnämnd journalist som i dag betraktas som konspirationsteoretiker, att Cobain sannolikt blivit mördad. Lee hävdade att statstjänstemän mördat rockstjärnan – och propagerar för sin teori än i dag.  

År 2015 stämde Richard Lee staden och krävde att polisens bilder på Cobains kropp från bostaden skulle bli offentliga och så sent som i maj i år beslöt domstolen i Seattle att avslå hans begäran, rapporterar The Guardian.  

Kurt Cobains närmast anhöriga – änkan Courtney Love, 54, och dottern Francis Bean Cobain, 25 – tog strid för att bilderna inte skulle tillgängliggöras för allmänheten. De har båda yttrat sig i målet. Love uppgav att makens självmord är det mest traumatiska som hänt henne. 

”Det gjorde mig fysiskt galen och än i dag lider jag känslomässigt av förlusten av min make”, skrev hon i sitt yttrande till domstolen enligt The Guardian. 

Kurt Cobain och Courtney Love fick dottern Francis Bean Cobain ihop 1992. Hon var inte ens två år gammal när Cobain tog livet av sig och har sagt att hon inte har några minnen av sin far.
Foto: PRESSENS BILD

Love pekas ut som mördare 

År 1998 ifrågasätts den officiella förklaringen om 27-åringens död i dokumentärfilmen ”Kurt & Courtney” av filmmakaren Nick Broomfield. Filmen tar upp olika omständigheter  som talar för att Cobain blivit mördad – och innehåller vittnesmål som pekar ut Courtney Love som anstiftare. 

I filmen påstår en musiker att Love erbjudit honom 50 000 dollar för att mörda Cobain. Vidare hävdar Courtney Loves far, Hank Harrison, att han tror att dottern kan vara inblandad i mordet på svärsonen. 

Även privatdetektiven Tom Grant – som Love anlitade för att söka efter Cobain sedan han rymt från en rehabiliteringsklinik strax innan självmordet – medverkar i filmen och anklagar henne för att ha beställt mordet på Nirvana-sångaren. 


LÄS MER: Sanningen om Kurt Cobains knasiga lapp 


”Kan bevisa hennes inblandning” 

Under 2000-talet verkar Courtney Loves far ha blivit än mer övertygad om dotterns skuld. För ett par år sedan kom Harrisons andra bok om Kurt Cobain och Courtney Love ut – där han hävdar han att han har bevis för Loves inblandning i mordet. 

Enligt Daily Mail påstår Harrison bland annat att det ”inte finns några tvivel om att hon var kapabel att göra det”. 

– Jag kan inte bevisa att hon avfyrade skottet, men jag kan bevisa hennes inblandning med stor säkerhet, säger han vidare enligt Daily Mail.  

I dokudramat ”Soaked in Bleach” (”Dränkt i blekmedel” på svenska, reds anm) från 2015 gestaltas tiden innan och efter Kurt Cobains död ur Tom Grants perspektiv. 

Privatdetektiven ifrågasätter där bland annat avskedsbrevets äkthet, samt menar att den stora mängd heroin som fanns i Cobains kropp borde ha gjort honom oförmögen att skjuta sig med geväret, enligt The Sun. Att Kurt Cobain uppges ha velat lämna Courtney Love hålls fram som ett tänkbart motiv. 

De etablerade journalisterna Ian Halperin and Max Wallace har skrivit två böcker om Kurt Cobains död, där de pekar på brister i polisutredningen och argumenterar för att Nirvana-sångaren sannolikt blev mördad. De för också fram uppgifter som talar för att Courtney Love kan ha beställt mordet på maken. 

Courtney Love, 54, livnär sig fortfarande på musiken. Hon har dock haft ett stökigt liv efter maken Kurt Cobains självmord och har bland annat dömts för flera narkotikarelaterade brott.
Foto: NICK UT / AP POOL AP

Love: ”Det är verkligen hemskt”  

När Courtney Love gästade radioprataren Howard Stern 1998, kort efter att filmen ”Kurt & Courtney” haft premiär, frågade han varför hon inte "stämt skiten" ur filmmakaren. 

– Först och främst är jag liksom ”bortom” det här med ärekränkning, svarade Love inledningsvis.  

Hon förklarade vidare att folk, efter alla negativa skriverier om parets destruktiva relation och leverne, verkade tro att det var fritt fram att påstå vad som helst om henne. 

– Det är verkligen hemskt. Det andra är... jag har inte sett filmen för jag vill inte göra det mot mig själv och, kom igen, det är en sexåring inblandad i det här, som inte har gjort något mot någon, fortsatte Courtney Love. 


LÄS MER: Kravet på Cobains dotter efter uppbrottet