Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Sommar med Ernst” – avhoppen och kärleken

Avhopp, kärlek och middagar. Mycket har hänt i "Sommar med Ernst" under åren.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Snickaren Magnus Liljeqvist fick inte förlängt. ”Pirre” Starrin och ”Mackan” Nylén hoppade av på grund av längtan till barnen. 

Tv-programmet ”Sommar med Ernst” har under åren kantats av avhopp, kärlek och fest. 

– Det är klart att man saknar det varje gång man ser det, men jag får ju vara med min son varje sommar och det vill jag inte byta mot någonting, säger ”Pirre” Starrin som hoppade av sommaren 2014.

Folkkäre programledaren Ernst Kirchsteiger är just nu aktuell i TV4 med programmet "Sommar med Ernst" där han renoverar ett hus vid Hjälmarens strand.

Sedan programstarten har fem olika snickare hjälp Ernst att renovera herrgårdar, orangerier och kraftstationer. Flera populära snickare har under åren bytts ut. 

Magnus Liljeqvist fick inte förlängt – Per "Pirre" Starrin och Marcus "Mackan" Nylén hoppade själva av produktionen. 

PIRRE. Valde att hoppa av "Sommar med Ernst" för att få mer tid till barnen.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Pirre: "man saknar det"

Det har blivit en del omsättning på hjälpredor i ”Sommar med Ernst”. Mellan 2009 fram till 2014 hjälpte "Pirre" Starrin och "Mackan" Nylén Ernst att renovera husen i programmet. 

Både valde sedan att hoppa av för att få mer tid med barnen. 

– Det är klart att man saknar det varje gång man ser det, men jag får ju vara med min son varje sommar och det vill jag inte byta mot någonting, säger Per ”Pirre” Starrin. 

”Pirre” var under två säsonger programledare i den nya ”Arga snickaren”. Han och ”Mackan” valde att tillsammans gå från TV4 till Kanal 5. 

– Man har småbarn och man ligger ute och vi fick erbjudande att göra nya ”Arga snickaren” och det passade oss perfekt som utveckling och gå vidare, berättade Marcus Nylén för Expressen förra året. 

Petades efter en säsong

”Mackan” och ”Pirre” hoppade av självmant. Men Magnus Liljeqvist, som var med 2015, blev petad efter säsongens slut. 

– Magnus var kontrakterad att göra en säsong, vilket han också gjorde. Vi är nöjda med hans insats, men den här säsongen valde vi ett annat spår och tog in en lärling, Theo i stället, berättade Clara Tengbom för Expressen då. 

Kärleken mellan Ernst Kirchsteiger och hans hustru Ulla har varit varaktig. I över 40 år har de hållit ihop. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Snickaren om deras kärlek: "det är stort"

Ernst Kirchsteiger har blivit heminredare med hela svenska folket. Men varje dag efter inspelningarna har han ett mål: att åka hem till sin fru och kärlek sedan gymnasietiden, Ulla. 

– Jag sover hemma. Jag kommer hem, äter kvällsmat, duschar och byter kalsonger precis som vem som helst. Man måste lösa det, berättade han för Expressen förra året.

Att logistiken ska fungera är något som TV4 tar i beaktning när de väljer vilka hus som renoveras. 

"Vi väljer alltid inspelningsplatser utifrån en rad olika parametrar. Logistik är inte en helt oviktig sådan", skrev Pelle Porseryd, programchef för TV4 i ett mejl till Expressen förra året.

Ernst Kirschsteiger träffade hustrun Ulla när han var 17 år. Sedan dess har de hunnit skaffa hus, barn och gift sig. 

"Han gillar ju vackra saker. Det måste jag säga, han är en god människa som värnar om sitt"

Snickaren och vännen Per ”Pirre” Starrin berömmer Ernst och Ullas långa förhållande. Han medger att Ernst är en romantiker. 

– Han gillar ju vackra saker. Det måste jag säga, han är en god människa som värnar om sitt, och att han hållit romantiken uppe med Ulla i 40 år – det är stort, säger Per ”Pirre” Starrin.

Avslutningsfesterna: "kall mat"

När inspelningarna av en ny säsong hade avslutats bjöd Ernst Kirschsteiger alla i produktionsteamet på middag. 

– Vi hade alltid som rutin att våra fruar och barn kom sista inspelningsdagen och sedan åkte vi på semester samma dag, säger Per ”Pirre” Starrin.

Middagen spelades in och sändes i säsongens sista program. 

– Ernst lagade någon god mat och det var många gäster där och det dokumenterades, och sedan åkte vi bokstavligen därifrån, säger Per ”Pirre” Starrin.

Trots den fina gesten fanns det detaljer i festligheterna som inte märktes bland tittarna – temperaturen på maten. 

– Ernst är ju grym på att laga mat. Jag har aldrig ätit något som smakat dåligt. Däremot kan det bli kall mat. Det tar tid när man fotar. Det ska vara snyggt och så. I och för sig får vi alltid provsmaka det goda och varma, men sedan är maten inte alltid supervarm. Men ändå så otroligt god, säger Per ”Pirre” Starrin.

SOMMAR. I sommar sänds åtta avsnitt av "Sommar med Ernst". Foto: JÖRGEN HILDEBRANDT