Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Schlagerdrottningens liv: Sjuk och isolerad

I dag har Anita Lindblom dragit sig tillbaka.Foto: SUVAD MRKONJIC
Anita Lindblom med maken Bo Högberg 1966.Foto: IBL

Det har ofta stormat kring schlagersångerskan Anita Lindblom.

Men det har knappast hindrat henne från att bli en av våra mest populära artister. Idag lever Anita sedan länge ett stillsamt liv i ensamhet, inte långt från Cannes i Sydfrankrike.

– Du ska få “the whole picture”, säger Anita Lindblom när Expressen träffar henne i entrén till hennes lilla hus i byn Théoule-sur-Mer.

Redan från unga år visste Anita vad hon ville syssla med och tio år gammal debuterade hon som balettdansös på Barnens dag. Hon lämnade hembyn Hille som tonåring för att söka lyckan på Stockholms scener. Som 17-åring blev Anita mamma till sonen Jörgen. Pappa var norrmannen Sven Lykke som hon gifte sig med. Anita hann med klassiska Stockholmsscener som Södran, Folkan och China. Många skulle fångas av den djupa, lite förföriska rösten.

Där finns starka spår i rösten av den legendariska stämma som så många har hyllat och som i dag lever kvar i hennes inspelningar. Men det är också en röst som försvann hastigt från scenen i och med att Anita Lindbloms händelserika liv tog en ny vändning.

Men tystnat har den inte gjort.

– Det kan vara bra att Anita Lindblom får sin röst hörd, säger den forna schlagerdrottningen.

Jag vill inte vara skrytsam

Hur hade det sett ut om Anita Lindblom haft sin karriär 20 år senare? Förmodligen hade hon varit lika mycket före sin tid och lika uppkäftig. Att hon nyligen fyllde 80 år hindrar inte svordomarna eller för den delen misstankarna från att fara genom rummet.

Men att föreviga detta energiknippe på bild går inte alls, Anita är nämligen redan tillräckligt fotograferad, om man ska tro henne själv. Inte bara av otaliga fotografer utan även av ett skivbolag.

– Warner Music har köpt upp alla mina gamla inspelningar. Inte inspelningarna av Universal Music men de andra. Jag har hört att bara 30 procent av all musik lever kvar, men nu finns jag i arkiven för framtida generationer. Jag vill inte vara skrytsam. Man ska vara tacksam och glad över att de anser att mina gamla inspelningar har så högt värde. Jag finns kvar och kommer finnas kvar i all evighet, berättar Anita med en imponerande självsäkerhet. Men där finns även spår av ödmjukhet och eftertanke.

Anita Lindblom 1962.Foto: IBL

Köksbordet är överfullt av minnen

Det råder ingen tvekan om att Anita placerar sig högt upp på den svenska artistkartan. Köksbordet är överfullt av minnen.

– Se här, ett diplom jag fick för filmen “En kärlekshistoria”, Roy Anderssons film. Sedan gjorde jag ju till exempel "No more", som jag tycker är lika bra som Elvis Presleys inspelning. Jag har varit med i så många sammanhang, det här är när jag spelade Carmen i "Blåjackor" och stod och kysste Dirch Passer i åtta timmar, berättar Anita.

Hur var det?

– Jorå, men det var varmt, skrattar Anita med sitt karaktäristiska leende.

Jag ÄR den stora schlagerstjärnan

Anita Lindblom verkar ha varit orädd för nya utmaningar. Hur vågade hon åka till Frankrike och ge sig på att sjunga Édith Piaf?

– Det vet inte jag, vi jobbade ju bara. Det har väl ingen betydelse om man kommer från Sverige. Jag kanske är född sån, begåvad.

Hur ofta tänker du tillbaka på tiden när du var den stora schlagerstjärnan?

– Jag ÄR den stora schlagerstjärnan, svarar Anita kvickt. 

Anita och Bo Högberg 1968.Foto: JAN WIRÉN

Kämpade med motgångar

Mitt under brinnande karriär kämpade Anita med motgångar. Även när det begav sig under 1960-talet gick inte allt som på en räls.

– När jag sjöng 1957 "När den den svenska flickan kysser, kysser hon med öppen mun", blev den dödskallemärkt av Sveriges Radio och de bojkottade mig.

Jag var inte den där lilla snälla rara flickan

Varför det?

– Ja, men det var ju så på den tiden. Jag var inte den där lilla snälla rara flickan. Det var sensationellt. Du har Anita Björk, du har Anita Ekberg och så har du Anita Lindblom.

Expressens nöjesreporter Alf Montan skrev att hon var ”ärtig på scen. Sug i framförandet och genomslagskraft och en bra pipa. Visorna är heller inte dumma”.

– Ytliga revyvisor har jag fått nog av. Jag vill sjunga visor, som det är någon mening med, sa Anita då.

”Jag ÄR den stora schlagerstjärnan”, säger Anita Lindblom. Foto: IBL

Nya detaljer om "Sånt är livet"

1961 fick Anita Linblom en monsterhit med låten "Sånt är livet" med text skriven av Stikkan Andersson. När vi ses avslöjar hon detaljer kring inspelningen.

– Curre P som gjorde "Sånt är livet" med mig gjorde bakgrunderna i Sverige. Han tog flygplanet till Paris där vi gick in i studio och där la jag på sången till bakgrunderna. Det satt direkt. De var utomordentligt trevliga mot mig och sa, nu kommer flickan med rösten.

– Det här skrevs det inte om för det var det ingen som visste om.

Vad tänker du på i dag när man nämner "Sånt är livet"?

– Men det var väl underbart. Det är väl ingenting att ångra. "Sånt är livet" är en förbaskat bra inspelning och den tog ju bara två och en halv minut att göra. Det berodde på att jag hade Sture "Stubben" Kallin på trummor och jag hade en jättefin bakgrund. Det var väl inget märkvärdigt att slänga in den.

De sa, nu kommer flickan med rösten

Är det din största hit?

– Jag är väl ingen skivartist. Jag började ju som dansös, jag är ju balettjej. Baletten tar priset på Scala och så fick jag så småningom den här låten När den den svenska flickan kysser, kysser hon med öppen mun. Det var revy, det var frågan om revy. Har du inte hört den tidigare ska du göra det. Det är fenomenalt bra skriven text.

När Sveriges Radios lyssnare långt senare skulle utse den bästa schlagerlåten genom tiderna knep Anita Lindblom förstaplatsen med just "Sånt är livet".

Skivan hade hunnit bli både guld- och silverplattor i de skandinaviska länderna samt i Tyskland. För pengarna köpte hon en stor drömvilla på Lidingö. I flera artiklar kallades Anita Lindblom för ”sexbrud”. Hon tog beskrivningen med jämnmod. Det blev ramaskri efter att Anita poserat med bar överkropp på omslaget till tidningen SE. ”Kan Brigitte Bardot, så kan jag”, förklarade sångerskan på mittuppslaget som hade en liknande avklädd bild.

Anita Lindblom och Bo Högberg 1966.Foto: IBL

Maken Bosse Högberg dömdes till fängelse

Det har skrivits en del om Anitas olika relationer och män. I början av februari 1966 hade hon gjort slut med sin dåvarande västtyske fästman. Förhållandet var ingen dans på rosor. Anita talade om en ”mardröm” och ett ”oupphörligt tillstånd av skräck”. 

– Jag har hotats till livet med rakblad och fått mina armar vridna och min kropp svårt slagen, sa hon till Aftonbladet.

– Jag är inte den enda som råkat illa ut därför att vi har en bristande lagstiftning då det gäller kvinnomisshandel.

Om någon kunde ge henne beskydd så borde det ha varit den nye fästmannen, Europamästaren i boxning Bosse Högberg. I april 1966 var de nyförlovade. Innan sommaren var över hade de hunnit både gifta sig och vara ute på bröllopsresa.  Äktenskapet skulle bli en berg- och dalbana. Det tog inte lång tid förrän Bosse Högberg stod inför rätta misstänkt för försök till försäkringsbedrägeri. 1968 dömdes han till åtta månaders fängelse.

Jag har hotats till livet med rakblad

Anita Lindblom stod vid sin makes sida och gav honom stöd. Men uppmärksamheten kring Bosse och paret började ta ut sin rätt. Pressen ökade på Anita och hon erkände att nerverna sviktade emellanåt. Ett och annat uppträdande fick också ställas in. I april 1969 begärdes Anita i personlig konkurs. Arvoden och andra inkomster hade flutit in. Paret flydde Sverige och bosatte sig i Paris. Under tiden Anita och Bosse bodde i Paris försökte Anita begå självmord genom att ta sömnpiller. 

– Läkarna på amerikanska sjukhuset i Paris sa till mig “Why don’t you divorce that guy” och syftade på Bosse Högberg.

Äktenskapet mellan Anita och Bosse kollapsade 1970.

Nu började irritationen kring Sverige och allt svenskt bli henne övermäktigt. De närmaste åren kom att präglas av historier om nya karlar, skattetrubbel och kritik mot Sverige.

På sjuttiotalet levde Anita en period med skådespelaren och regissören Gunnar Hellström och hon gjorde även en bejublad comeback på den svenska musikscenen.

Det blev ramaskri när Anita Lindblom poserade med bar överkropp på omslaget till tidningen SE.

Drömmen om USA

Karriären har också sträckt sig över Atlanten.

– Jag var i Los Angeles med den svenska producenten Claes of Geijerstam, “Clabbe” kallar de honom för.  Vi stod i en studio och jobbade med Sid Sharps och Frank Sinatras stråkar. I studion bredvid stod Olivia Newton John och sjöng in låtarna till "Grease".

1985 bestämde sig Anita för att emigrera till USA för att starta en ny karriär. Men hennes dröm uppfylldes aldrig då hennes möbler skadades i flytten. Anita valde i stället att bo kvar i Frankrike och påbörjade en utdragen tvist mot flyttfirman.

De ljög i Stockholms tingsrätt

– Jag kan bevisa att de ljög i Stockholms tingsrätt. Jag ger mig inte, jag ska ha ut mitt skadestånd anser jag, säger Anita som återkommer till konflikten med flyttfirman Kungsholms Express flera gånger. Det är uppenbart att den händelsen har påverkat henne genom åren och det verkar vara en strid som hon aldrig kommer att släppa.

– De hade sönder min fina flygel, den står fortfarande magasinerad i ett lager.

Anita Lindblom lever sedan många år tillbaka i Théoule-sur-Mer i Frankrike.Foto: SUVAD MRKONJIC

Anita Lindbloms hem är fyllt av brev från fans

Anitas hem är fyllt av brev från fans.

– En kille, en liten italienare, kommer från Napoli och har sänt mig italiensk choklad. 

– Vill du ha en sån här chokladbit, de är hemskt goda.

Anita bjuder ur chokladkartongen och tar en till bit själv. Ibland händer det även att fansen dyker upp utanför hennes hus.

Jag sa till honom att Anita Lindblom inte är hemma

– Det flesta känner inte till min adress, men den här lilla italienaren är specialist på att hitta kvinnor som han älskar och han dök upp här. Han har en Ferrari och gav sig inte förrän en dag då han stod här utanför på vägen med en bukett röda rosor och champagneflaskan som fortfarande står i hallen där, minns Anita och skrattar åt minnet.

– Jag sa till honom att Anita Lindblom inte är hemma, jag hade inte sminkat mig och såg ut ungefär som jag ser ut i dag. Ni kan ju ställa prylarna där tills hon kommer tillbaka, jag låtsades vara hembiträde. Han blev så förbannad och det kan man ju förstå. Men han lade ner de där röda rosorna och ställde ifrån sig champagneflaskan på terrassen och gud i himlen vad förbannad han var för att jag inte släppte in honom. Så det är inte alla som kommer in här må du tro, berättar Anita.

Samtidigt som Anita Lindblom sköter om sina rosor och tar hand om katter så följer hon världspolitiken.Foto: SUVAD MRKONJIC

Livet i dag

I dag lever Anita sedan många år i byn Théoule-sur-Mer på den Franska rivieran. Inte långt från jetsetlivet och filmpalatset i Cannes. Sedan ett par år så syns inte Anita längre lika ofta i byn. Hon förklarar att hon lider av bronkit, ögon som rinner och huvudvärk. Anita trivs bra här och har dragit sig tillbaka till det lilla huset med vacker utsikt över de berömda röda Esterelbergen.

Hon träffar sällan någon och har bara kontakt med sitt skivbolag och med enstaka fans. Och det finns inga planer på att återvända till Sverige.

– Jag ansågs ju, eftersom jag lämnade Sverige, som en stor gangster. Nu är jag här och tar hand om mina rosor. Vi steriliserar katter, vi tar inte livet av katterna. Jag samarbetar med en av kustens bästa veterinärer.

Nu är jag här och tar hand om mina rosor

Samtidigt som Anita sköter om sina rosor och tar hand om katter så följer hon världspolitiken hemifrån det lilla enrumshuset omgivet av växtlighet uppe på en kulle några kilometer från byns centrum. Framförallt är det miljöfrågan som intresserar henne, hur vi ska skydda planeten för framtida generationer. Anita Lindblom har hittat sin plats i världen.

– Jag ska bo kvar här, jag behöver ingen åttarumsvilla. Jag har min etta här som ska renoveras. Killarna har redan varit här och lagt om plattorna vid entrén, säger Anita som trivs i sin egen idyll långt bort från trafik och storstadsstress.

Debuterade som balettdansös

1937 Anita Lindblom föds i Gävle den 14 december.

1947 Debuterar som balettdansös på Barnens Dag.

1957 Anita Lindblom slår igenom med ”När den svenska flickan kysser, kysser hon med öppen mun” i Scalarevyn.

1961 Monsterhiten Sånt är livet spelas in.

1966 Anita träffar boxaren Bosse Högberg och de gifter sig samma år.

1969 Anita hamnar återigen på Svensktoppens förstaplats med låten ”Säg ja, Cherie”.

1970 ”En kärleks historia” har premiär.

1974 ”Rännstensungar” har premiär.

1975 Anita lever med skådespelaren och regissören Gunnar Hellström.

1976 återvänder Anita till den svenska musikscenen och gör en bejublad comeback. 1982 släpper Anita sin sista skiva ”Gospel på svenska”.

1983 kom hennes självbetitlade memoarer ”Anita”.

1985 bestämmer sig Anita för att emigrera till USA. Hennes möbler går sönder i flytten och en utdragen tvist påbörjas med flyttfirman Kungsholms Express. Anita drar sig tillbaka till den Franska rivieran.

2017 Anita bor alltjämt på Franska rivieran i byn Théoule-sur-Mer.