Så räddades "Tjuren Ferdinand" kvar i rutan

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Ett av de populäraste inslagen i Kalle Anka var tjuren Ferdinand, en kortfilm med ett pacifistiskt innehåll som belönades med en Oscar 1938.
Foto: SVT

Tjuren var fridfull. Men den var definitivt inte fridlyst.

I alla fall inte för SVT som bestämde sig för att sparka Tjuren Ferdinand ur Kalle Anka på julafton 1982. Men då reagerade svenska folket på ett sätt ingen kunnat ana.

– Tjuren Ferdinand är lika viktig som julgranen, sa en av tusentals upprörda läsare.

– Min lillebror gråter, sa en annan.

”Tjuren Ferdinand har fått sparken från jul-tv”, skrev Expressen och startade en läsarstorm som höll i sig fram till julafton klockan 16. Den handlade om en åtta minuter lång tecknad film om en tjur som bara ville lukta på blommor.


För dig som loggar in på Expressen – här hittar du fler artiklar.


När filmen togs bort var det som om folk gick man ur huse för att kräva tv-chefens avgång och att tjuren skulle komma tillbaka.

Så vad var grejen?

För att förstå varför så många människor reagerade så starkt på en åtta minuter lång tecknad film från 1938 måste vi se hur tv-Sverige såg ut 1982.

Tjuren Ferdinand.
Foto: Pressbild från SVT

Vi hade ett statligt reglerat tv-företag som sände program i två kanaler. Ingen annan fick sända tv i Sverige. Moralen var hög i tv-borgen i Stockholm och de visade hellre program som var nyttiga för tittarna än bara underhållande.

Till SVT:s försvar var att kvaliteten på programmen var genomgående höga.

Inte utan poäng kallade Filip och Fredrik den här eran för DDR-Sverige, efter det kommunistiskt styrda DDR, Östtyskland.

Det är möjligt att vår bedömning är helt fel. Nu har vi spikat det, och då skulle det vara ovanligt fånigt att ändra sig.

Bara i vissa undantag visades amerikansk tecknad film i tv.

Ett av dessa tillfällen var på julafton, då det var fritt fram att dels äta onyttigt godis, dels titta på Walt Disneys glittriga julprogram. En tradition som levt kvar sedan 1960.

Beskedet: Ferdinand får sparken.

Att programmet var och är populärt visar tittarsiffrorna som ligger stadigt runt 3,5 miljoner. Det är bara melodifestivalen som har kunnat konkurrera med Kalle Anka de senaste tio åren, visar statistik från MMS, Mediamätning i Skandinavien.

Därför bänkar sig var tredje person över 40 år klockan 15 varje julafton. Detta klockslag är heligare än något annat klockslag på året. Tolvslaget på nyår undantaget.

Snällast i världen

Ett av de populäraste inslagen i Kalle Anka var tjuren Ferdinand, en kortfilm med ett pacifistiskt innehåll som belönades med en Oscar 1938.

Här kommer en spoiler alert: Tjuren Ferdinand är snällast i världen, men råkar sätta sig på en humla när tjurfäktningsmännen passerar förbi. De tar med honom till arenan, men måste skicka tillbaka honom igen, för att han inte vill slåss mot matadoren.

Slut på spoiler alert.

Filmen var baserad på barnboken ”The Story of Ferdinand” från 1936 av den amerikanske författaren Munro Leaf och utnämndes två år senare av Life Magazine till den bästa barnboken sedan Nalle Puh. Boken såldes i kopiösa mängder och under ett tag sålde den till och med bättre än ”Borta med vinden”.

Boken kom nio månader innan spanska inbördeskriget bröt ut och förbjöds i många länder, inklusive Spanien och Nazityskland, där Hitler beordrade att boken skulle brännas.

När andra världskriget tog slut, trycktes det upp 30 000 exemplar av boken för att dela ut gratis till alla överlevande barn i Tyskland för att uppmuntra dem till fred.

I Spanien kom den först efter diktatorn Francos död, 1975.

Den som tycker att Ferdinand är lite kort kommer att bli glad. För till nästa jul kommer den animerade långfilmen ”Ferdinand” att ha premiär i USA.

Telefonväxeln brakade nästan samman

Så ni förstår varför ingen kan bråka med Ferdinand.

Ändå gjorde SVT detta i december 1982.

Expressen rapporterade i en artikel den 7 december att beslutet väckt protester i tv-huset. Men ledningen hade bestämt sig. Ferdinand skulle sparkas.

– Det är möjligt att vår bedömning är helt fel. Nu har vi spikat det, och då skulle det vara ovanligt fånigt att ändra sig, sa den ansvarige tv-chefen då till Expressen.

Var det svårt att ta det här beslutet, frågade Expressen.

– Ja, det är alltid svårt när man ska förändra fullvuxna människors vanor. Ungarna däremot tror jag tar det med en klackspark och tycker att det är ganska festligt att se något nytt.

"Jag är ensam pensionär som sitter ensam hela julen och jag blir verkligen ledsen om jag inte får se honom."

Bengt Feldreich hade lagt en skyddande hand över två inslag. Utan tomteverkstan och Snövit så skulle han inte skönsjunga ”Ser du stjärnan i det blå”.

Men Feldreich såg inga stora problem med att kicka Ferdinand:

– Jag tycker mycket om Tjuren Ferdinand, men måste man offra något, så okej.

Till artikeln fanns ett telefonnummer att ringa. Mellan klockan 18 och 20 tog Expressen emot läsarnas synpunkter.

Och de ringde. Telefonväxeln hos Expressen var nära att braka samman. Tusentals ringde och ville ventilera sina åsikter. De allra flesta var väldigt arga, ledsna och besvikna. Reaktionen kunde inte varit värre om man avskaffat midsommarafton, julen och nyår.

"Så mänsklig och fin"

– Jag är ensam pensionär som sitter ensam hela julen och jag blir verkligen ledsen om jag inte får se honom, sa Titti, besviken pensionär.

– Ferdinand är så mysig. Det här med att barn vill ha variation, det stämmer inte alls, röt Marie, 11 år.

– Han är så mänsklig och fin. Han vädjar till det mjuka i livet och det är bra för tv visar så mycket krig och elände annars, sa Jan, 38 år.

– Vad sjutton är det dom bestämmer på tv-huset? Att traditioner är något fult, vad är det för byråkratisnack, morrade en familj.

Det blir ingen jul utan Ferdinand. Där ser man att en tjurfäktning inte behöver vara blodig.

– Hela familjen vill ha kvar Ferdinand. Vi är sex stycken som sitter här och tycker det är jättetråkigt. Det blir ju ingen jul, vädjade en annan familj.

– Det är helt förskräckligt. Jag är förälskad i mamman = kon, alltså, sa Janne, 19.

– Tjuren Ferdinand är lika viktig som julgranen, sa Lasse, 35.

– Ferdinand är vår favorit. Min lillebror gråter, hävdade Sören, 12, med Sven, 5.

– Jag säger upp min tv-licens om de tar bort Ferdinand, hotade en läsare.

– Det blir ingen jul utan Ferdinand. Där ser man att en tjurfäktning inte behöver vara blodig, sa Gunnar, 53.

Men Karin, 10 tyckte något annat:

– Bra att de tar bort Ferdinand. Han är ju med varje år. Mer Kalle Anka i stället.

Så vitt vi vet sitter Ferdinand fortfarande under sin korkek och luktar på sina blommor… Och han är så lycklig.
Foto: SVT

SVT ändrade sig

Efter läsarstormen tog TV1 ett nytt beslut.

Programmet var spikat av Disney och det gick inte att klämma in Ferdinand i tablån. Men SVT löste problemet på ett smidigt sätt. För direkt efter Bengt Feldreichs sång, klockan 16.00, kom ett extrainsatt program på just sex minuter.

Och ni vet ju vad, eller hur?

De blev helt enkelt tvungna att visa Ferdinand. Och så vitt jag vet sitter han fortfarande under sin korkek och luktar på sina blommor… Och han är så lycklig.

Så många tittar på Kalle Anka på julafton

2004: 3 683 000 tittare

2005: 3 514 000

2006: 3 611 000

2007: 3 490 000

2008: 3 213 000

2009: 3 294 000

2010: 3 356 000

2011: 3 495 000

2012: 3 883 000

2013: 3 560 000

2014: 3 706 000

2015: 3 439 000