Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så mycket är dina Star wars-prylar värda

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
5,7 miljoner kronor. Okej, den här finns inte på någons vind. Den dyraste Star Wars-prylen som sålts var skaparen George Lucas Panavision PR 35 millimeters-filmkamera som användes i första filmen, rapporterade the Hollywood reporter.
Foto: AP

För länge sedan på en vind, långt, långt borta låg dina gamla Star Wars-leksaker och skräpade.

Men snart inte längre.

Läs vidare så får du veta exakt varför du ska leta fram dina gamla leksaker. Men ta inte figuren ut ur lådan. Det kan sänka värdet med 160 000 kronor.

I veckan har nya Star Wars biopremiär över hela världen.

Rogue One: A Star Wars Story, heter den nya fristående filmen. Intresset för filmen kan bara jämföras med suget efter Star Wars-prylar.


För dig som loggar in på Expressen – här hittar du fler artiklar.


Auktionsfirman Sotheby’s sålde en samling Star Wars-föremål häromåret och tipsade samtidigt vad du ska titta efter när du köper eller säljer.

298 000 kronor. Sju figurer som såldes exklusivt via Sears i Kanada 1980, med bland andra Boba Fett, Luke Skywalker och Han Solo. Skicket är fina C8 och blev dyrast på Sothebys Star Wars auktion 2015.
165 000 eller 6 000 kronor. Nej, det är inte Darth Vader eller Han Solo. Någon som minns Jawa från första filmen? Den kom först med en mantel av vinyl, men den blev för dyr, så de gjorde om figuren och gav den en tygmantel. Fick du den här i julklapp och tyckte att den var för trist att ens packa upp, ja då har du dyrgripen på din vind. Men har du en likadan Jawa, fast utan förpackning? Ja, då kan den kosta runt 6 000 kronor. Det kostade den på Bukowskis Market tidigare.
248 000 kronor. Den mystiske prisjägaren Boba Fett är en av de mest populära figurerna i serien. Enligt sajten therichest.com såldes den här figuren MOC för 27 000 dollar. En av anledningarna var att förpackningen var perfekt, där det utstansade hålet överst var kvar. En lös Boba Fett kostar inte lika mycket, men går enligt sajten att köpa för ett par tusenlappar.
230 000 kronor. Kraften är med honom. Och prislappen. Luke Skywalker-figuren med dubbel teleskop-ljussabel (dra ut den som en radioantenn) är mer ovanlig än man skulle tro. Det finns bara 20 bekräftade exemplar kvar och detta är en av de första som tillverkades. Skicket graderas till C7.
146 000 kronor. Det här var den dyraste Lego-byggsatsen hittills. Första upplagan av Millennium Falcon tillverkades 2007 och kostade då runt 4 000 kronor. Det är snudd på omöjligt att hitta orörda Lego-byggsatser i perfekt skick. Hittar du en så skaffa ett äkthetsintyg direkt, rekommenderar sajten gadgets.gunaxin.com.

Grundtanken är att betrakta föremålen för vad det är; konstföremål med högt värde som du ska hantera varsamt. Tack vare ett standardiserat graderingssystem blir värderingen enklare för alla.


LÄS MER: Så gick det sen för "Star wars"-stjärnorna.


Enligt Sotheby’s experter ska man främst titta efter skicket på förpackningen. Veck och revor sänker betyget och värdet. Även ljusskador gör priset lägre.

125 000 kronor. Första upplagan av första numret av serietidningen Star Wars från 1977. Marvel testade att höja priset från 30 till 35 cent i 1 500 exemplar. Detta fick till följd att du hittar 30 cents-tidninngen i fint skick för en tusenlapp, ungefär. 35 centsupplagan i det här snudd på perfekta skicket kostade mycket mer.
110 000 kronor. Läkar-droiden FX-7 var med i 20 sekunder i Rymdimperiet slår tillbaka. Värdet på leksaken tog ett gigantiskt skutt när en samlare i Storbritannien köpte den på auktion 2014 för 110 000 kronor.
69 000 kronor. Kopiorna från Irland. Heter ”Space Figures” och ser av en slump ut som Boba Fett, Weequay och FX-7. Nån som tror att de gjordes av en slump? Tillverkade 1984.
46 000 kronor. Chewbacca tillverkades som skyltmaterial till affärer i Kanada. Den här 106 centimeter höga modellen gjordes i ett mycket litet antal. Skicket är C9.
44 000 kronor. Darth Vaders ljussabel från 2003, en kopia från den som användes i Rymdimperiet slår tillbaka. Signerad av James Earl Jones och tillverkad i en numrerad upplaga av 500 exemplar. Sotheby’s sålde den här 2015.

Varning!

De höga priserna på många Star Wars-prylar har fått oärliga människor att tillverka kopior, kallade ”repro”. Det är oftast Star Wars-vapen som kopierats. För att se skillnad på ett original och en kopia behöver du oftast ett original att jämföra med. Men det finns vissa riktlinjer. Ett är att det inte finns metalldelar i originalen – men väl i ett antal kopior. Ett annat tips är att reprovapnen är gjorda i lite hårdare plast än originalen. De är ofta även blankare. 

Dessutom är enfärgade originalvapen gjutna i sin färg. Kopiorna är målade.

För den som vill veta mer finns flera Facebookgrupper för samlare, bland annat SSWC - Swedish Star Wars Collectors - Vintage (1977-1985) och Modernt (1986– idag). För att snabbt komma in i Star Wars-samlandet finns utmärkta sajten www.samlastarwars.se.

Om figuren är lös ur asken, gäller det att den hänger ihop och inte tappat färg.

Sällsynta figurer

En annan sak som driver upp värdet är om figuren är sällsynt. Som Luke Skywalker med dubbel teleskop-ljussabel.

Andra samlar på prototyper eller samtida kopior som fått andra namn, men där alla ser att det är Star Wars.

34 000 kronor. En polsk filmaffisch från första filmen ”A new hope”. Rolig och unik.
200 kronor. Star Wars på VHS i spelbart skick, i det gamla 4:3-formatet och PAL, kostar lite grann. Å andra sidan är det få VHS-band man man få 200 kronor för i dag.
50 kronor. En helt vanlig affisch från Star Wars. Du får den för runt 50-lappen om den inte är i original från 1977 eller ens i närheten av 70-talet. Roligare att köpa än sälja, alltså.
400 kronor. Star Wars kom på bio innan vhs slagit igenom. De som verkligen ville återuppleva scener ur filmsuccén kunde köpa 8 mm:s smalfilm med valda delar av filmen, med eller utan ljud. Värdet är kanske inte fantastiskt, men det beror till stora delar att man behöver en massa extrautrustning (projektor och duk) för att titta. Men de ser snygga ut i vitrinskåpet. Prisuppgift från försäljare på amazon.com
115 000 kronor. General Madine var en karaktär i ”Jedins återkomst” från 1983. Figuren kom 1984 och försvann fort från hyllorna. Eller kanske hyllan. Det finns nämligen bara tolv kända exemplar.

Skicket är allt

Helst ska du inte ha använt dina Star Wars-prylar alls. För att få högsta tänkbara pris ska de vara kvar i originalförpackningen, som ska vara oskadd. Att dessutom lägga hela paketet i en stötsäker plexiglasburk ökar värdet. Dyrgriparna kallas MOC, mint on card.

Men det finns naturligtvis intresse för använda prylar. Men de ska helst vara som nya. Man brukar kolla skicket genom att kolla leder på figurerna, så att de sitter ordentligt och inte glappar. Dessutom sjunker värdet om föremålet är trasigt.

Star Wars-figurerna graderas i en C-skala, där C10 är perfekt och C1 är sämst. Men allt måste ändå vara där, och figuren sitta kvar i kortet. De flesta samlare graderar sällan något över C8. Väldigt få föremål når upp till C10, ens när de lämnade fabriken.

Men allt är inte dyrt, även om det är skojigt att ha. Du kan hitta roliga grejer med anknytning till filmerna från ett par kronor upp till flera hundra tusen.

Kolla här om du kanske har en dyrgrip uppe på vinden någonstans, långt, långt borta.

Om du nu tänker dig att samla ska du absolut inte ta figuren ut ur förpackningen.

Ett exempel är figuren Jawa från första filmen. Den gjordes i en tidig upplaga med vinylmantel. Kvar i sin originalförpackning såldes den för 165 000 kronor. Lös, utan förpackning eller vapen såldes den tidigare i år för 5 500 kronor.