Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så gick det sen för kvinnorna i ”Varuhuset”

"Det var roligt att få spela en roll som är så olik de roller jag brukade förknippas med", säger Christina Schollin, som var med i samtliga 60 avsnitt.
Foto: /IBL / /IBL
Marika Lindström spelade försäljningschefen Karin Forss.
Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM
Lena Endre gick direkt från scenskolan till rollen som expediten Ingrid Persson i ”Varuhuset”.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB

Kärlek, intriger och maktkamp.

 ”Varuhuset” gjorde succé som Sveriges första tv-såpa för 30 år sedan.

Med etablerade storheter som Christina Schollin och nya stjärnskott som Sharon Dyall vann tv-serien en plats i folkets hjärta.

Tv-serien ”Varuhuset” blev genast en stor framgång när SVT började sända den 1987. Tittarna hade aldrig tidigare sett en svensk såpa – det här var innan TV3 och TV4 startade – och engagerade sig helhjärtat i dramatiken på Öhmans varuhus. 

– Det var en otrolig succé. Folk älskade serien och min roll, lite bitchig så där. Det var roligt att få spela en roll som är så olik de roller jag brukade förknippas med, säger Christina Schollin, som var med i samtliga 60 avsnitt. 

– Det var en mycket trevlig period i mitt liv. Vi var ett väldigt bra gäng. Vi blev som en stor familj och utvecklade en oerhört fin gemenskap, säger hon.

Christina Schollin spelar en huvudroll som Margareta Öhman, dotter till varuhusets ägare och självskriven efterträdare till honom. Men pappan förbigår henne och utser i stället försäljningschefen Karin Forss, spelad av Marika Lindström, till chef. 

”Det var där jag blev känd”

Det är starten på 60 avsnitt fyllda av känslor, action och maktspel. Fyra miljoner tittare följer 1987–1989 dramatiken och romantiken på alla köptemplets våningar. I direktionsrummen, på lagret, i charkdisken.

– Det var i början av min karriär. Det var där jag blev känd för den stora svenska publiken. Det var omtumlande och märkligt, säger Sharon Dyall, som spelade Tina i charken. 

– Jag var lite nybörjare så jag lärde mig yrket inför allas ögon. Det var pang på, bara att köra, men jag hade ett skönt gäng som stöttade. Jag lärde mig mycket av Inga Gill, hade kul med Lena Endre, säger hon.

Sharon Dyall säger att hon inte saknar det intensiva kändisskapet. Att bli igenkänd överallt, att inte få vara i fred någonstans. 

– En gång blev jag överfallen av en kvinna som slog mig med sitt paraply på Västerlånggatan. Hon tyckte att jag inte var tillräckligt snäll mot Rickard i charken. Hon kunde inte skilja på tv och verklighet, säger hon.

Blev upptäckt av Ingmar Bergman

Bland andra etablerade kvinnliga stjärnor som medverkade i ”Varuhuset” märks Inga Gill, Monica Nielsen, Fillie Lyckow och Margreth Weivers. Medan Bertil Norström, Heinz Hopf, Carl Billquist, Lars Lind, Stefan Ekman och Rico Rönnbäck är bland de manliga skådespelare som var med många säsonger.

Unga förmågor som Sharon Dyall och Görel Crona fick sina publika genombrott i serien och gjorde lysande karriärer. Lena Endre gick direkt från scenskolan till rollen som expediten Ingrid Persson i ”Varuhuset” – och blev där upptäckt av ingen mindre än Ingmar Bergman som gillade att titta på såpor. 

– När det började sändas slog det till som sjutton och det var ganska läskigt, att bli igenkänd på gatan var man inte van vid. Det kom som en chock. Rent arbetsmässigt var det jätteroligt, sade Lena Endre till Expressen häromåret. 

– Det var väldigt kul och lärorikt, det var som en skola på något sätt, sade hon.

Görel Crona, som medverkat i filmer som ”Änglagård”, ”Arn–Tempelriddaren” och ”Drottningoffret”, har sagt till Dagens Nyheter om ”Varuhuset”: 

– Jag minns hur vi i korridoren utanför inspelningsstudion mötte finkulturen som fnyste åt oss. De sa att vi aldrig skulle kunna göra något annat, att vi var stämplade som såpaskådisar. Men i dag vet jag flera från ”Varuhuset” som har haft och har strålande karriärer.

Uppmärksammad tvist med partner

Christina Schollin, 79, känd som underhållningsdynastin Wahlgrens kvinnliga överhuvud, blev storstjärna redan på 1960-talet då hon spelade mot Jarl Kulle i succéfilmer som ”Änglar finns dom?” och den på sin tid vågade ”Käre John”, som blev Oscarsnominerad. Hon spelade också i Ingmar Bergmans Oscarsvinnare ”Fanny och Alexander” (1982). Och har dessutom haft ledande roller på Dramaten och alla Stockholms privatteatrar.

I dag delar hon och maken Hans Wahlgren sitt liv mellan Sverige och Spanien. När vi talar med henne strax före jul är hon på väg hem till Sverige för att fira jul med barn och barnbarn. Samt för att fira två födelsedagar: dottern Pernilla Wahlgren fyller 50 på julafton och hon själv fyller 80 på annandagen.

– Det blir mycket att fira, säger Christina Schollin.

Hon säger att det senaste året har förmörkats av en uppmärksammad tvist med en affärspartner. Hon säger att hon har blivit ”frånlurad” sin affärslokal i Gamla stan i Stockholm där hon för 22 år sedan startade en presentbutik och under senare år har drivit en ”Må bra-oas”, där man kunde få massage, hudvård och information om hur man lever sunt.

– Det har begåtts en oförrätt mot mig, jag hade hoppats kunna avsluta butiksverksamheten på ett värdigt sätt. Men det är inget att göra åt det. Bara att ta nya tag, säger Christina Schollin. 

– Jag har i stället startat en Må bra-oas i Nerja i Spanien där vi bor halva året. Och så driver jag min verksamhet online med en webbshopp, säger hon. 

Intensiv arbetsperiod

Sharon Dyall, 54, arbetar som soul- och jazzsångerska och musikalartist. Hon har haft en lång rad ledande roller i musikaler som ”West Side Story”, ”A Chorus Line” och ”Chicago” samt medverkat i många populära tv-serier.

Hon berättar att hon befinner sig i en intensiv arbetsperiod just nu. 

Sharon Dyall repeterar kriminalkomedin ”Åtta kvinnor” på Stockholms Stadsteater tillsammans med bland andra Siw Malmkvist. Den har premiär i januari. Hon spelar in en julskiva med Nils Landgren, den sjätte i ordningen, och de åker på turné i Tyskland nästa år.

Och hon förbereder sig inför Berwaldhallens hyllningskonsert för Ella Fitzgerald tillsammans med Anders Berglund och Radiosymfonikerna. Hon är också logonom som utbildar människor i hur de ska använda rösten. 

Sharon Dyall lever med musikern Magnum Coltrane Price med vilken hon har dottern Niji, 13. Hon berättar att hon har två barnbarn – Gabriel, 2, och Maja, 1 – som är barn till hennes äldre dotter Disa. 

– Jag älskar att umgås med mina barnbarn när jag väl får komma loss. Det är hektiskt just nu, säger hon.

Så gick det sen för skådisarna i "Varuhuset"

Christina Schollin, 79

Christina Schollin.
Foto: /IBL / /IBL

Roll: Margareta Öhman. 

Övrigt: Gjorde sin första filmroll 1956 i ”Swing it, fröken”. Därefter en lång rad roller på film, teater och tv. Bor halva året i Spanien, har affärsverksamhet inom hälso- och kroppsvård.

Inga Gill, avled 2000 

Inga Gill.

Roll: Edith Persson.

Övrigt: Filmdebuterade 1947. Spelade i Ingmar Bergmanfilmer, i komedier, farser och revyer. Hennes sista roll var år 2000 i tv-serien ”Labyrinten”, baserad på Henning Mankells bok med samma namn.

Monica Nielsen, 80

Monica Nielsen.
Foto: YLWA YNGVESSON

Roll: Bodil Assarson Berggren. 

Övrigt: Har spelat teater sedan åtta års ålder och därefter gjort en lång rad roller på teater, film och tv.  Bland de senare märks rollen som Mrs Higgins i ”My Fair Lady” på Oscarsteatern 2008.

Sharon Dyall, 54

Sharon Dyall.
Foto: OLLE SPORRONG

Roll: Tina Martinsson.

Övrigt: Arbetar som soul- och jazzsångerska och musikalartist. Hon har haft en lång rad ledande roller i musikaler som ”West Side Story”, ”A Chorus Line” och ”Chicago” samt medverkat i många populära tv-serier.

Hon är också logonom som utbildar människor i hur de ska använda rösten.

Nina Gunke, 62

Nina Gunke.
Foto: /IBL / /IBL

Roll: Mona Törnqvist. 

Övrigt: Gjorde sin första filmroll år 1975 i ”Justine och Juliette”. Har medverkat i en lång rad roller på film och i tv. Bland de senare märks filmerna ”Bäst före” och ”Medicinen” samt tv-serien ”Innan vi dör”.

Görel Crona, 58

Görel Crona.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Roll: Ylva Jansson.

Övrigt: Har gjort uppmärksammade roller i tv-serier som ”Apelsinmannen”, ”Anna Holt” och ”Nya tider”. Debuterade som regissör 2011 med filmen ”Tysta leken”. Medverkade i tv-serien ”Springflode” 2016.

Fillie Lyckow, avliden 2015

Fillie Lyckow.
Foto: ROGER TILLBERG / STELLA PICTURES ROGER TILLBERG

Roll: Aina Lindgren. 

Övrigt: Debuterade på Dramaten 1962. Hade en lång rad roller på film och teater. Spelade i tv-serier som ”Svensson Svensson” och ”Nya Tider”. Bland senare framträdanden märks roller i ”Sound of Music” på Göta Lejon i Stockholm och julkalendern ”Barna Hedenhös uppfinner julen” 2013.

Margreth Weivers, 91

Margreth Weivers.
Foto: CHARLOTTE SIMONSSON / STELLA PICTURES CHARLOTTE SIMONSSON

Roll: Ruth Zetter.

Övrigt: Filmdebuterade 1943 i ”När ungdomen vaknar” och gjorde sin senaste filmroll 2012 i ”Isolerad”. Har medverkat i långt över 100 film-, teater- och tv-produktioner. Var gift med skådespelaren Bertil Norström som också han medverkade i ”Varuhuset”, där han spelade Bengt Persson, och som avled 2012.

Katja Sandberg, 44

Katja Sandberg.
Foto: HANNA TELEMAN

Roll: Sara Forss. 

Övrigt: Hette Katja Blomquist när hon fick rollen i ”Varuhuset”. Har slutat som skådespelare. I Svenska Dagbladet berättade hon hur det var att bli känd som trettonåring 

– Jag gick ju i skolan och var inte alls beredd på att det skulle ha så stort genomslag. Bitvis blev det ganska jobbigt, sade hon då.

Li Brådhe, 64

Li Brådhe
Foto: ULF RYD

Roll: Elisabeth Rudberg.

Övrigt: Tillhör Malmö stadsteaters fasta ensemble. Aktuell med tv-serien ”Ack Värmland”.

Marika Lindström, 71

Marika Lindström.
Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM

Roll: Karin Forss. 

Övrigt: Vid Stockholms stadsteater sedan 1975. Har också varit verksam vid Dramaten och TV-teatern. På tv och film har hon bland annat gjort ”Lösa förbindelser”, ”Den tatuerade änkan”, ”Kvinna med födelsemärke”, ”Tusenbröder”, ”Nionde kompaniet”, ”Sprängaren” och ”Torpederna”.

Lena Endre, 62

Lena Endre.
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB

Roll: Ingrid Persson.

Övrigt: Tillhör Dramatens fasta ensemble. Har gjort en stor mängd roller i film- och tv-produktioner som Wallanderfilmerna, ”Jerusalem”, ”Trolösa” och ”Flickan som lekte med elden”. Aktuell med sin tredje pjäs som regissör, ”The Nether” på Dramaten. Samt med en roll i filmen ”Kingsman: The Golden Circle”, en actionkomedi.