Pia Degermark har funnit ro efter tuffa tiden

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
COMEBACK. Nästan på dagen 50 år efter de historiska framgångarna med "Elvira Madigan" i Cannes återförenades Tommy Berggren och Pia Degermark på röda mattan.
Foto: Karin Törnblom / Ibl Bildbyrå / IBL BILDBYRÅ / IBLAB

Pia Degermark har äntligen funnit frid i sin turbulenta tillvaro.

Efter ett dramatiskt liv som filmstjärna, jetsettare, drogmissbrukare, fängelsedömd och hemlös lever hon i dag stillsamt med sin hund i Norrtälje.

Sagan om Pia Degermark är en omvänd Askungesaga. Hon börjar på samhällets högsta topp och rasar till dess djupaste botten. Allt inför öppen ridå medan svenska folket kan följa den undersköna överklassflickan från glans och glamour till misär och förnedring.

Som tonåring i mitten på 1960-talet är hon kronprins Carl Gustafs första kärlek och får huvudrollen i Bo Widerbergs romantiska film ”Elvira Madigan”. Hon gifter sig med en mångmiljonär och arvtagare i den tyska industrifamiljen Siemens och blir därmed medlem av det internationella jetset som turnerar mellan Europas mondäna vattenhål.

Sedan spårar det ur. Efter ett par skilsmässor gifter hon sig med en kriminell missbrukare, börjar själv använda droger, hamnar i fängelse för bedrägeri. Hon blir uteliggare, en hemlös som sover i tvättstugor och på härbärgen.  Och så den stora sorgen: de sociala myndigheterna tar ifrån henne yngste sonen, Robbin, när han är nyfödd.


För dig som loggar in – här kan du läsa fler artiklar. 


Lever i lugn och ro

I dag har Pia Degermark, 68, funnit något som liknar jämvikt i livet. Hon lever långt från sina gamla världar, både den övre och den undre. Hon bor i Norrtälje, sju mil norr om Stockholm där hon ägnar sig åt hunden Pi, som hon haft i många år och som betyder mycket för henne. Hon broderar kuddar och visar dem på konstutställningar. Och hon simmar, en motionsform som stärker henne både psykiskt och fysiskt.

– Jag lever i lugn och ro. Jag är en privatperson, säger Pia Degermark.

Men häromveckan gjorde hon ett mycket sällsynt inhopp i rampljuset. Hon dök upp på gamle vännen Tommy Berggrens releasefest för självbiografin ”Tommy”. De båda spelade huvudrollerna i ”Elvira Madigan” – och var ett kärlekspar både på och utanför filmduken. Nu kramade de om varandra och Tommy Berggren sade till Expressen:

– Pia och jag tycker fortfarande om varandra.

Pia Degermark understryker att hon föredrar sin tillbakadragna tillvaro och förklarar varför hon gjorde ett undantag den här gången.

– Tommy har alltid betytt väldigt mycket för mig. Han har varit en stor del av mitt liv. Så det är klart att jag ville hedra honom, han är en otroligt bra person, säger hon.


STILLSAMT LIV. Pia Degermark bor i dag i Norrtälje, där hon ägnar sig åt hunden Pi, som hon haft i många år och som betyder mycket för henne.
Foto: Cornelia Nordström

Pias hund överfallen

Annars tycks hunden Pi i dag stå för den mesta dramatiken i hennes liv. De båda gör dagligen flera hundpromenader i centrala Norrtälje – och Pi har flera gånger blivit överfallen av kamphundar. Senast i början av april.

”Igår blev min älskade Pi attackerad av en Rottweiler...sååå onödigt och såå tråkigt...hon mår någorlunda...har henne under uppsikt...”, skriver Pia på Facebook.

Häromåret höll det på att sluta riktigt illa. ”Men ett rådigt ingripande och snabba reflexer räddade livet på hunden Pi”, rapporterade Norrtelje Tidning den gången. Pia och Pi är ute och promenerar när de får syn på några ungdomar med två pitbullhundar som gläfser och morrar hotfullt.

Plötsligt gör en pitbull ett utfall mot Pi – och Pia rycker upp henne i famnen. En affärsinnehavare uppfattar situationen och drar snabbt in matte och hund i sin butik, skriver NT.

– Allt gick så fort och jag blev jätterädd. Efteråt kände jag bara hur adrenalinet pumpade, säger Pia till tidningen.

Hon försäkrar att hon ska fortsätta att gå ut med hunden i staden eftersom ”vi ska komma ihåg att det finns väldigt många jättebra hundägare i Norrtälje”.

– Jag älskar Norrtälje. Alla är snälla och det är ett lugnare tempo. Jag tycker om den här småstadskänslan, säger Pia till TT.


Ståndscirkulation

Pia Degermarks liv kallas en omvänd klassresa, från toppen till botten. Bara två generationer tidigare gjorde hennes farfar en lika stor resa uppåt, från mycket små omständigheter.

Pias farfar Rudolf föds i Piteå 1886 som ”oäkta” son till en piga, skriver Piteå-Tidningen. Han växer upp i en fosterfamilj. Den energiske och begåvade unge mannen blir elitidrottare, som vinner OS-guld 1908 med svenska gymnastiklandslaget, och senare affärsman. Han startar en grossiströrelse i strumpor som blir Sveriges största i branschen.

Pias pappa Torsten Degermark tar över familjeföretaget. Han kallas ”strumpkungen” och äger i början av 1960-talet företagen Rudolf Degermark AB, Libra damstrumpor och korsetter, Elektro Gennel och Twins textil, enligt PT.

En omvänd klassresa

Pias trots hundattackerna oftast fridfulla liv i roslagsstaden utgör en skarp kontrast till hennes tidigare tillvaro i den svenska och europeiska överklassen och som utslagen i Stockholm. Hennes liv har kallats en omvänd klassresa.

Pia föds 1949 och växer upp med föräldrar och två bröder i en stor gul villa i burgna Äppelviken i Stockholmsförorten Bromma. När hon är tio år flyttar familjen till Schweiz. Hon sätts i internatskola i Sigtuna där äldste brodern Peter redan går. De är skolkamrater med kronprins Carl Gustaf och ingår i hans kompisgäng.

Pia känner också kronprinsen från påskloven i Storlien där de båda tonåringarna åker skidor varje år. I medierna pekas hon ut som den blivande kungens första ”flamma”.

– Det var en liten flört. Det utvecklades aldrig till en större romans, men när vi hade middagar skulle jag sitta bredvid Carl Gustaf. Kom inte jag fick platsen vara fri. Det var lite gulligt, har hon sagt till Expressen.

Påsken 1966 då Pia är 16 dansar hon med kronprinsen på högfjällshotellet i Storlien. En bild på paret pryder omslaget på Hänt i Veckan. Filmregissören Bo Widerberg ser bilden på den vackra blondinen i kronprinsens armar – och erbjuder Pia huvudrollen i filmen ”Elvira Madigan”.

DYRKÖPT FRAMGÅNG. Pia Degermark fick betala ett högt pris för sin succé i filmen "Elvira Madigan" från 1967.
Foto: / VIASAT

Sommarlov fyllt av romantik

Det blir ett sommarlov i Skåne fyllt av romantik för den unga flickan. Filmen är en tragisk kärlekssaga och själv finner hon kärleken i form av den mer än tio år äldre skådespelaren Tommy Berggren (som fram till nyligen stavade sitt förnamn med ”h”).

”Vi blev mer och mer förälskade och till slut så älskade vi med varandra. Det var en utveckling av våra känslor som inte gick att hejda”, skriver han i sina nyutkomna memoarer.

Pia Degermark ger en mindre romantisk beskrivning och antyder att regissören Bo Widerberg låg bakom skådespelarnas romans.

– Bo Widerberg var krassare. Han lär ha sagt till Thommy Berggren: Sätt på henne så hon får rätt blick i ögonen, säger Pia till Svenska Dagbladet.

Hon understryker att hon inte själv hört Widerberg säga detta. Men han var ju i så fall inte den förste regissör som insett att en relation mellan huvudrollsinnehavarna kan vara bra både för laddningen i kärleksscenerna och som PR för filmen.

– Bosse var otroligt duktig på att manipulera. Fast inte elakt, han ville ha en bra film. Första dagen sa Bosse: ”Ni får gå in och kyssas i skogen där.” Det var pinsamt, jag var 16 år och var väl okysst, säger Pia till P1 Dokumentär.


Pia Degermarks liv

1949. Föds i Stockholm.

1960. Familjen flyttar till Schweiz.

1965. Börjar på internatskola i Sigtuna.

1966. Upptäcks av Bo Widerberg och spelar in ”Elvira Madigan”. Har en romans med motspelaren Thommy Berggren.

1967. Får pris som bästa skådespelerska vid filmfestivalen i Cannes. Drabbas av anorexi.

1968-1970. Spelar in tre filmer.

1971. Gifter sig med den tyske mångmiljardären och producenten Pier Caminneci.

1972. Blir mamma till sin första son Cesare. Flyttar från Tyskland till Schweiz.

1980. Skilsmässa. Flyttar till Stockholm där hon lever med Jacob Curman. De driver ett konferenscenter.

1991. Förhållandet tar slut. Börjar missbruka amfetamin och lever i månader som hemlös. Träffar en ny man.  Hamnar i fängelse efter att ha dömts för grovt bedrägeri, narkotikabrott och våld mot tjänsteman.

1992. Får sonen Robbin, som omhändertas av de sociala myndigheterna.

1994. Åker på drogavvänjning till USA.

1995. Råkar ut för en bilolycka och börjar missbruka igen.

1998-1999. Blir drogfri.

2006. Ger ut en självutlämnande bok om sitt liv.

Beskrev ångest och prestationskrav

Filmen blir en internationell jättesuccé och Pia tilldelas vid Cannesfestivalen 1967 det prestigefyllda priset Guldpalmen som årets bästa kvinnliga skådespelerska. Då är hennes lyckliga filmsommar då ”allt stämde” sedan länge över. Pia har drabbats av anorexi. Hon väger mindre än 30 kilo och vill inte åka till Cannes för att hämta priset, men tvingas att göra det. I sin självbiografi ”Gud räknar kvinnors tårar” (2006) beskriver hon den ångest och de prestationskrav som utlöste ätstörningarna.

Efter succén är Pia internationell filmstjärna. Hon gör ytterligare tre filmer, men ingen av dem blir någon större framgång. 1971 gifter hon sig med den filmproducenten Pier Caminnechi, som tillhör den tyska industrifamiljen Siemens. Kronprins Carl Gustaf är hedersgäst på deras bröllop. Paret för ett intensivt kringflackande liv i Europa. De reser från fest till fest, mellan exklusiva skid- och badorter. De bor omväxlande i Schweiz och Frankrike och har också en våning i Stockholm.

I slutet av 1970-talet skiljer de sig. Pia kallar makens alkoholism som den utlösande orsaken.

Sonen Cesare stannar hos pappan och dennes familj, Pia flyttar tillbaka till Stockholm. Där träffar hon en ny man och de driver ett konferenscenter tillsammans under 1980-talet. Också den relationen tar slut.

Nu hamnar hon i en nedåtgående spiral. Hon har en lång relation med en man som visar sig vara missbrukare och kriminell. Hon börjar själv använda droger, blir hemlös, hamnar i häkte flera gånger och döms till 14 månaders fängelse för bedrägeri.


I CANNES. Pia Degermark i Cannes tillsammans med regissören Bo Widerberg och Thommy Berggren.
Foto: Lars Åström/Scanpix / SCANPIX SWEDEN SKÅNE REPORTAGE

Socialtjänsten tog hand om sonen

Paret får sonen Robbin 1992, men socialtjänsten tar hand om pojken. Under 14 år får hon bara träffa sin son tre timmar varje månad, alltid i fosterpappans närvaro. Till slut släpper hon kontakten med sonen för att han ska få en normal uppväxt – och kallar detta sin ”jättesorg”.

I slutet av 1990-talet söker Pia hjälp och lyckas ta sig ur sitt drogberoende.

Under de svåra åren undviker hon kontakt med sina tidigare vänner. Hon ber dem aldrig om hjälp utan är fast besluten att själv ta sig ur sin situation. Hon säger att hon skämdes, men att dessa vänner finns kvar. Hon har kontakt med många av dem. Hennes bror Peter Degermark tillhör den kungliga vänkretsen och var inbjuden till kungens 70-årsfest förra året.

– Jag har fått tillbaka kärleken till livet och tycker det är skoj att leva, jag tycker inte att det är jobbigt. Jag har min underbara hund, säger Pia Degermark till ”Malou efter tio” i TV4.

– Jag vet att en dag kommer mitt liv att bli en film. Det vet jag, säger hon.