Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Oprahs tuffa väg mot USA:s maktelit

Det var 1986 som Oprah Winfrey slog igenom på allvar i hemlandet – pratshowen fick fler och fler tittare och hon nominerades till en Oscar för en biroll i filmen "Purpurfärgen". Nu ryktas det att hon siktar mot presidentposten i USA. Foto: SPLASH NEWS / SPLASH NEWS
Nu säger personer i Oprah Winfreys närhet att hon överväger att ställa upp i nästa presidentval i USA. Foto: IMAGECOLLECT/SCOPE / IMAGECOLLECT/SCOPE FEATURES/IBL SCOPE FEATURES
2011 sändes sista avsnittet av "Oprah Winfrey Show". Foto: GEORGE BURNS / AP HARPO PRODUCTIONS

Med storsuccén "Oprah Winfrey Show" fick hon miljontals fans, pengar och makt. 

Nu säger personer i Oprah Winfreys närhet att hon överväger att ställa upp i nästa presidentval i USA. 

Men barndomen var mycket tuff – Oprah växte upp under fattiga förhållanden och blev retad av andra barn för att hon bar kläder gjorda av gamla potatissäckar.  

Som 14-årig funderade hon på att ta sitt liv efter att en morbror gjort henne gravid.

Livet hade kunnat ta helt andra vägar för den lilla flicka som föddes i Kosciusko, i delstaten Mississippi, 29 januari 1954. Flickan – som faktiskt fick namnet Orpah efter en person i Ruts bok i Gamla testamentet – var inte planerad och hennes unga och ogifta mor hade inte råd att ta hand om henne. 

I stället fick den lilla flickan, som snart kom att kallas Oprah, bo hos sin mormor Hattie May. Hon växte upp under svåra förhållanden och blev retad av sina skolkamrater för att hon bar kläder gjorda av gamla potatissäckar, enligt The Guardian.  

Efter sex år hos sin mormor fick Oprah flytta till sin mamma i Milwaukee, Wisconsin, där hon bodde i ett par år – fortfarande i fattigdom. Efter ytterligare ett par år fick hon flytta till sin pappa Vernon i Nashville, Tennessee. 

Oprah som 13-åring. Foto: /IBL / /IBL SCOPE FEATURES

Utsattes för sexuella övergrepp

Vid 13 års ålder rymde hon hemifrån efter att ha blivit utsatt för flera sexuella övergrepp av män i hennes närhet. Hon var bara nio år när hon blev våldtagen första gången – av en kusin. 

Väl tillbaka i hos sin mor i Milwaukee fortsatte övergreppen. Som 14-åring blev Oprah Winfrey gravid, efter att en av hennes morbröder våldtagit henne. 

– Jag var nere på botten. Jag blev gravid och försökte dölja det. Faktum är att jag faktiskt hade tänkt ta livet av mig. Jag tänkte att det inte fanns någon annan lösning, sa Oprah Winfrey i en intervju med The Hollywood Reporter i somras. 

Graviditeten slutade i missfall och Oprah Winfrey gick vidare i livet. 

I "Oprah Winfrey Show" har Oprah tagit emot en lång rad tunga gäster, här syns Bill Clinton som gästade programmet 2004. Foto: GEORGE BURNS / AP HARPO PRODUCTIONS INC

Satsade tidigt på sin karriär

Trots den tuffa uppväxten har Oprah alltid gjort bra i från sig i skolan. Hon gick ett par år på college men valde att hoppa av som 19-åring för att göra karriär inom mediebranschen. 

Hon fick jobb som nyhetsankare i Nashville, senare i Baltimore, och blev i början av 1980-talet programledare för pratshowen "AM Chicago" i Chicago. 

Pratshowen blev snabbt en succé med Oprah som programledare – den fick snart namnet "Oprah Winfrey Show" och började sändas i hela landet. 

Succén "Oprah Winfrey Show" började sändas i hela USA i mitten av 1980-talet. Foto: Privat

Det var 1986 som Oprah Winfrey slog igenom på allvar i hemlandet – pratshowen fick fler och fler tittare och hon nominerades till en Oscar för en biroll i filmen "Purpurfärgen". 

Efter det har karriären bara rullat på. Miljontals tittare följde "Oprah Winfrey Show" under de 25 år programmet sändes. Medieforskare menar att Oprah påverkat hela tv-branschen genom sitt personliga och ofta känslomässiga sätt att intervjua gäster och diskutera olika ämnen. 

En av världens rikaste kvinnor

Hon har i princip haft alla stora filmstjärnor, artister och politiker i sin soffa och har blivit god vän med flera av dem – bland andra Barack och Michelle Obama.

Efter att det sista avsnittet av "Oprah Winfrey Show" hade sänts 2011 startade hon tv-kanalen "OWN" (Oprah Winfrey Network) – med flera olika livsstilsprogram, pratshower och dramaserier.    

Framgångarna har förstås gjort Oprah Winfrey förmögen. Produktionsbolaget Harpo Studios har omsatt enorma summor pengar i runt 30 år – enligt Forbes är Oprah i dag god för cirka 23 miljarder svenska kronor. 

I sitt privatliv verkar Oprah Winfrey också vara lycklig med särbon Stedman Graham. De förlovade sig 1992, men skrotade bröllopsplanerna. 

Stedman Graham och Oprah Winfrey har varit ett par i över 30 år. De är inte gifta och har inga barn ihop. Foto: Privat

"Jag är inte lesbisk"  

Att de två aldrig gift sig och inte ens bor under samma tak har gett upphov till en hel del spekulationer om att Oprah i själv verket har en kärleksrelation med bästisen och tv-programledaren Gayle King – vilket Oprah förnekat. 

Hon har retat sig på det envisa kärleksryktet. 

– Jag är inte lesbisk. Jag är inte ens lite lesbisk. Anledningen till att ryktet retar mig är för att det betyder att någon tror att jag ljuger. Det är det första. Det andra är ... varför skulle man dölja en sådan sak? Det är inte så jag lever mitt liv, sa Oprah i en intervju med Barbara Walters på ABC under 2010 enligt nöjessajten People.    

 

I många år har rykten florarat om att Gayle King och Oprah Winfrey är med än bara bästa vänner. "Jag är inte lesbisk", har Oprah sagt om saken. Foto: Privat

Enligt Oprah är det för henne och Stedman ingen stor sak att de två aldrig gift sig – tvärtom hade det sannolikt inneburit att relationen hade spruckit, har hon sagt. 

– Vi hade inte fortsatt vara tillsammans, eftersom ett äktenskap kräver att man är på ett annat sätt i den här världen. Hans tolkning av vad det innebär att vara en make och vad det skulle innebära för mig att vara en hustru är kanske traditionell, och jag hade inte passat för det, sa 63-åringen till Vogue i somras. 

Kan utmana Trump i nästa presidentval

Under de senaste åren har Oprah Winfrey ägnat sig en hel del åt skådespeleriet igen. Hon syns bland annat i "The Butler" från 2013 och "Selma" från 2014 och i "Ett veck i tiden" som har premiär i Sverige senare i vår. 

 

Succétalet vid Golden Globe-galan i början av januari har fått många att spekulera i om inte Oprah Winfrey funderar på att ställa upp i nästa presidentval i USA. Personer nära Oprah har uppgett att det hon överväger att göra just det, enligt flera amerikanska medier. Foto: VINCE FLORES / VINCE FLORES/STARTRAKSPHOTO.COM/ STARTRAKS PHOTO

Hennes tal vid Golden Globe-galan i Los Angeles, där hon fick ett hederspris, fick många att spekulera i om Oprah Winfrey planerar att ställa upp i nästa presidentval i USA. Flera medier rapporterade att hon seriöst överväger att kandidera.

– Det är upp till det folket. Hon skulle absolut göra det, sa kärleken Stedman till Los Angeles Times efter galan. 

Bästa kompisen Gayle har sagt att Oprah är "nyfiken" på idén om att kandidera till presidentposten, men att hon inte "aktivt överväger det", rapporterar Time Magazine.  

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!