Nyhetsuppläsarna som blev folkkära

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Mildred Eriksson är en av alla profiler som arbetat med Rapport.

Den 5 december 1969 sändes den första Rapportsändningen i SVT2 – samma dag som kanalen startades.

Genom åren har formatet förnyats och förändrats.

Men gemensamt för alla år är nyhetsankarna som med lugna, trygga röster lotsat tittarna genom brott, politik och katastrofer.

Expressen har pratat med Mildred Eriksson och Ewonne Winblad om sina minnen från tiden på Rapport. 

Vi uppmärksammar också ytterligare 12 av de folkkära tv-ankarna.

Utbildade sig till gymtränare

Mildred Eriksson, 70

När Mildred Eriksson var nyutbildad journalist började hon arbeta på Sveriges Radio. Ett par år senare började hon arbeta som utrikesreporter på "Rapport". Hon arbetade mycket från Afrika.

– Jag hade förmånen att jag varit med om många historiska händelser. Vi talar om när hela Östeuropa bröts upp och muren föll, säger Mildred Eriksson.

– För mig var det absolut största när man legaliserade ANC och när Mandela släpptes. Det var en enorm händelse för landet och för kontinenten och för mig att vara med om det.

Senare arbetade hon som programledare och i olika chefsroller på SVT. Men efter 40 år inom journalistiken valde hon en annan bana i livet. Hon flyttade från Stockholm till Norra Roslagen. I dag är hon utbildad tränare. Det började med att hon hade ont i en armbåge och blev ordinerad att träna på Friskis och Svettis.

– Jag frågade de som jobbade på "Friskis" om man var för gammal att bli styrketränare eller instruktör vid 68 års ålder. Då sa de att det var man inte. Det var så det började, säger Mildred Eriksson.


För dig som loggar in – här kan du läsa fler artiklar. 


Ewonne Winblad.
Foto: Stefan Hyttfors

"Ränderna går aldrig ur"

Ewonne Winblad, 79

Många kommer ihåg exakt vad de gjorde när statsminister Olof Palme mördades 28 februari 1986. Andra kommer ihåg att det var Ewonne Winblad som kom med beskedet i en extrasändning i "Rapport" klockan fyra på morgonen dagen därpå.

Ewonne Winblad var programledare åren 1981 - 1987. Därefter blev hon chef för "Rapport" och hade den tjänsten fram till 1992.

– Det var ju det jättestora nyhetsprogrammet med en miljonpublik. På den tiden hade vi nästan monopol på nyheterna. Dessutom gick det på en bra programtid vilket gjorde att både unga och äldre kunde följa oss, säger hon.

Ewonne tror att intresset för nyheter är lika stort i dag som då även om man hämtar informationen från så många olika nyhetskällor tack vare den nya tekniken.

– Snabbheten konkurrerar Rapport ju inte längre med. Expressen är ju snabbare många gånger än vad SVT är.

Hon berättar att hon fortfarande är en väldigt stor nyhetskonsument. Varje morgon börjar hon med att läsa 4-5 dagstidningar för att sedan hoppa över till utländska medier på nätet.

Saknar du något från tiden med Rapport?

– Det är klart att man saknar arbetsgemenskapen och inflytandet man hade. Jag tyckte ju på fullt allvar att jag sysslade med något som var viktigt.

– Det var en rolig redaktion, ett riktigt sammansvetsat gäng.

En gång journalist, alltid journalist?

– Ja, absolut. Ränderna går aldrig ur.


Claes Elfsberg.
Foto: Cornelia Nordström

Började på Rapport som 26-åring

Claes Elfsberg, 68

För många av oss är det som om Claes Elfsberg alltid hade suttit där och läst upp nyheterna, som om han ingick i själva paketet när vi köpte den där tv:n. Faktum är att han ledde Rapport första gången 1975 som 26-åring och sedan blev han kvar. Det är lätt att se vad cheferna såg hos den unge nybakade journalisten. Han levererade nyheterna med sakligt lugn och stor trovärdighet. Numera medverkar han som programledare i "Gomorron Sverige".


Bent Öste.

Stor passion för sportfiske

Bengt Öste

(1927–2004)

Det var mycket nyheter i Bengts liv. Hans pappa Alfred var utrikeskorre på Svenska Dagbladet, bland annat i New York i början av 1950-talet. Storebror Sven var korre hos Dagens Nyheter med ”världen som arbetsplats”.

Bengt var till en början yrkesmilitär innan han började med journalistiken. 1971 kom han till Rapport där han stannade till fram till pensioneringen 1992. I många år ledde han dessutom tv-programmet ”Visst nappar det”. Sportfiske var en stor passion. Många kommer ihåg honom med den där pipan i munnen. När Öste gjort sin sista sändning hade han tillbringat 69 300 minuter i rutan.

Han gick bort 2004 efter en längre tids sjukdom, 77 år gammal.


Bo Holmquist.
Foto: SVT

Stannade på SVT till pensionen

Bo Holmqvist, 85

Bo Holmqvist arbetade under lång tid för Sveriges Television. Han började på dåvarande Aktuellt 1964 där han stannade till 1970. Därefter gick han över till grannkanalen och Rapport. Där stannade han fram till pensioneringen. Den som vill ta del av mer av Bo Holmqvist kan göra sig besväret att söka på hans namn på Youtube. Tillsammans med meteorologen John Pohlman på piano framför de sången As Time Goes By. Klippet är från 1989 men håller än i dag.


LÄS MER: Linda Evans okända liv – så gick det för "Krystle" i "Dynastin"Knut Ståhlberg.
Foto: Madeléne Bengtsson

"Legendarisk korrespondent"

Knut Ståhlberg

(1919–2015)

"VI ÄLSKAR Knut Ståhlberg", stod det en gång på Expressens löpsedlar över hela landet.

Han var en strålande journalist men en lika stor personlighet. Ståhlberg bodde i Paris sedan hösten 1945, bara några månader efter andra världskrigets slut. Men på somrarna var han nyhetsuppläsare i Rapport. Det var en händelse i sig. Vintern 2015 gick han bort, 95 år gammal.

– För oss var han legendarisk som korrespondent och han var en fantastisk, social och trevlig människa. Han älskade att prata och umgås, han älskade konst, vin och litteratur. Han kunde så väldigt mycket. Det var en ynnest bara att vara i hans närhet, sa kollegan Claes Elfsberg i samband med bortgången.Christina Jutterström.
Foto: Jennie Sundberg

Många tunga chefspositioner

Christina Jutterström, 76

Frågan är om det finns någon svensk journalist som har haft så många tunga chefsbefattningar inom media som Christina Jutterström. Hon gjorde sina första lärospån inom lokal- och veckopress innan hon dök upp som reporter på radion och därefter på Rapport. Därefter följde en rad chefsposter inom etermedia. 1982 hamnade Juttan på Dagens Nyheter som chefredaktör där hon stannade till 1995 då hon tog över Expressen. 2001 rundade hon av den journalistiska karriären genom att bli vd för Sveriges Television.Lisbeth Åkerman.
Foto: Christian Örnberg

Uppskattad insats som julvärd

Lisbeth Åkerman, 49 

Lisbeth Åkerman hade inte varit nyhetsankare särskilt länge på Rapport innan hon blev en av de mest populära. (Hon började 2005.) Tittarna uppskattade hennes lediga men återhållsamma stil. Man skulle kunna kalla den trygghetsskapande. Det kan behövas när rollen som nyhetsuppläsare innebär att man tvingas berätta om de många ohyggligheter som sker i vår värld. Den som föreslog att hon skulle få vara SVT:s julvärd 2009 var nog inne på spår. Expressens läsare gav henne fem getingar för den insatsen.


Ingemar Odlander.
Foto: Jan Düsing

"Skaparen av rapport" 

Ingemar Odlander 

(1936 - 2014) 

Han var med från det att "Rapport" började sändas 1969 och blev programmets första nyhetsankare. Ingemar Odlander var också utrikeschef och redaktionschef för programmet.

Den erfarne journalisträven var utbildad till socionom och började arbeta på Sveriges Radios Ekoredaktion 1961. Han var också SVT:s och SR:s förste korrespondent i Afrika. Under en tid var han även ordförande för Föreningen Riksdagsjournalisterna och Publicistklubben.

1978 gifte sig Odlander med Christina Jutterström som senare blev vd för SVT.

Odlander var kvar på "Rapport" fram till 1996. Ett par år tidigare, 1990, köpte han gården Bjursätter i Sörmland och kombinerade journalistiken med arbetet på gården.

Ingemar Odlander gick bort den 19 juli 2014, 78 år gammal.

I samband med hans bortgång mindes SVT:s dåvarande vd Eva Hamilton honom som "en av skaparna av Rapport".


Jane Brick.
Foto: SVT

Rapporterade om Berlinmurens fall

Jane Brick 

(1942-2016) 

Jane Brick hade journalistiken i generna. Hon var dotter till journalisten Lennart Brick. För den svenska tv-publiken blev hon känd som nyhetsankare i "Rapport".

Brick arbetade även som utrikeskorrespondent och rapporterade bland annat om Berlinmurens fall där hon intervjuade DDR:s statschef Egon Krenz.

Den 3 september 2016 gick hon bort efter ett kort sjukdomsförlopp i sviterna av cancer. Jane Brick blev 74 år gammal.


Ulf Wallgren.
Foto: SVT

Blev yogainstruktör

Ulf Wallgren, 62 

Under 27 år arbetade Ulf Wallgren på SVT och blev folkkär som tv-ankare i både "Rapport" och "Aktuellt". Men i slutet på förra året blev det känt att han skulle lämna SVT eftersom han inte kunde få ändra sina arbetstider som han tyckte blivit för tuffa.

Han gjorde sin sista sändning för Rapport på nyårsdagen i år.

Men Wallgren har inte gått i pension – han har slagit in på en ny yrkesbana och arbetar som yogainstruktör.

– Det har varit rätt omtumlande att lämna SVT. Jag blev särskilt överraskad av den enorma respons jag har fått från kolleger och från tittare via sociala medier, sa han nyligen till Expressen.


Ulla-Carin Lindquist.
Foto: SVT

Skrev bok om sin sjukdom

Ulla-Carin Lindquist 

(1953-2004) 

Ulla-Carin Lindqvist var under många år verksam som nyhetsankare på "Rapport", men arbetade också vid Sveriges Radio. 2003 diagnostiserades hon med den dödliga nervsjukdomen ALS.

Sin sista tid i livet ägnade hon åt att informera om sjukdomen. Hon skrev boken "Ro utan åror" om sin sjukdom – som blev en bästsäljare.

Med hjälp av två kolleger spelade hon även in dokumentärfilmen "Min kamp mot tiden".

Ulla-Carin Lindqvist somnade in i sitt hem den 10 mars 2004 omgiven av sina närmaste. Hon blev 50 år gammal.

Innan hon gick bort föreslog hon att delar av inkomsterna från hennes bok skulle gå till forskning och information om sjukdomen. Efter hennes död startades Ulla-Carins stiftelse för ALS-forskning med hjälp av Ulla-Carins familj och Nordstedts förlag.


Kattarina Sandström.
Foto: Cornelia Nordström

Prisats som bästa nyhetsankare

Katarina Sandström, 42 

Katarina Sandström arbetade på Västerbottens folkblad och Ekot innan hon började på "Rapport" där hon arbetat sedan 2000. Hon har vid flera tillfällen nominerats till och vunnit pris för sina insatser som nyhetsankare. Parallellt har hon medverkat i SVT:s sändningar från bland annat Nobelbanketten.

Sandström föddes i Etiopien. Åtta månader gammal adopterades hon till Sverige. 2004 gifte hon sig och 2009 fick paret en liten flicka.Jan Alfredius.

Läste nyheterna klockan 21

Jarl Alfredius

(1943–2009)

Man ska nog inte underskatta en lugn och trygg nyhetsuppläsare i en tid av oro och stormar. Jarl Alfredius var lugnet och tryggheten själv. Det där märkte tittarna och det visste cheferna på Aktuellt om. Det var därför han ständigt återkom vid samma tidpunkt, klockan 21.00, år efter år. I juli 2008 fick Alfredius veta att han drabbats av prostatacancer. Han sjukskrevs men kom aldrig tillbaka. Den sista mars 2009 dog Jarl Alfredius.