Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lill-Babs kärlekslängtan: "Ibland är det ensamt"

Barbro "Lill-Babs" Svensson fyller 80 år i mars, men har inga planer på att varva ner. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
"Lill-Babs" uppträder 1955.Foto: EXP
"Lill-Babs" mitt i ett familjefoto från 2013.Foto: STELLA PICTURES / FAMEFLYNET SWEDEN

I mars fyller en av Sveriges mest folkkära artister 80 år. 

Trots att Barbro "Lill-Babs" Svensson har jobbat på för fullt i 65 år tänker hon inte trappa ner ännu. 

Nu berättar Lill-Babs om sina planer för det nya året, att hon vill träffa en ny man, operationerna som gjort att hon slipper dras krämpor, om hur det känns att snart fylla  jämnt igen – och om motgångarna i livet som gjort henne klokare. 

– Jag lever ett så fantastiskt liv – att fortfarande ha en publik som kommer och lyssnar. Sedan älskar jag att underhålla. Så länge jag får vara frisk kan inget stoppa mig, säger hon. 

Från slutet av 50-talet har Barbro "Lill-Babs" Svensson varit en av landets mest framgångsrika och älskade artister. Hon har turnerat i Sverige och utomlands, släppt hundratals skivor, gjort krogshower och revyer och varit med i flera olika tv-program. 

Att varva ner nu är inte aktuellt. 

I sommar ska Lill-Babs på turné med vännerna och kollegerna Siw Malmkvist och Ann-Louise Hansson igen. Men innan dess ska hon turnera i Norge och spela in nya avsnitt av SVT:s "Bonusfamiljen". Allra först väntar dock en resa till Kanarieöarna där Lill-Babs och hennes trio planerar för framtiden och repar nya låtar. 

"Lill-Babs" i Ekebyhovs slottspark.Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

"Jag älskar att underhålla"

Någon mjukstart på 2018 är det inte tal om. 65 år efter det första offentliga framträdandet på "Barnens dag" i Järvsö 1953 är motivationen fortfarande hög – trots att hon i princip redan har gjort allt. 

– Det enda är väl att jag inte har stått på Dramatens scen eller sjungit på Operan. Men jag tror inte att jag passar på Operan, säger Lill-Babs och skrattar. 

– Jag har en fantastisk publik, jag har fantastiskt material, jobbar med fantastiska musikanter. Jag lever ett så fantastiskt liv – att fortfarande ha en publik som kommer och lyssnar! Sedan älskar jag att underhålla. Så länge jag får vara frisk kan inget stoppa mig, fortsätter hon.  

Du har haft en väldigt framgångsrik karriär och har fortfarande en trogen publik. Vad tror du att det beror på?

– Vad tror du? Haha. Jag tror inte att man kan hänga med så här länge om man inte är nyfiken och om man inte gör ett bra jobb. Jag tror att jag har gjort ett bra jobb och jag tror det märks att jag älskar mitt jobb. Att berätta alla dessa texter jag får skrivna – vi har så fantastiska textförfattare och musikanter! Jag har fått vara med på den resan med dem allihopa och det har varit helt otroligt, säger Lill-Babs. 

I mars fyller den folkkära artisten 80 år. Hur firandet blir vet hon inte. 

– Jag har ingen aning. Jag låter mig överraskas. Jag hoppas mina barn, min familj och mina vänner vill överraska mig.

Hon utvecklar svaret: 

– Det som är roligt med att fylla år tycker jag, det är att man får vara orsak till att en massa goda vänner och släktingar får träffas. De kanske inte har setts på länge och så får man sitta där och se alla kramar, tårar, glädjetjut. Det är så underbart. Jag har fått göra det några gånger och det är... det är helt otroligt.

"Lill-Babs", här med döttrarna Kristin Kaspersen och Malin Berghagen, får energi av att umgås med sin familj. Foto: STELLA PICTURES / FAMEFLYNET SWEDEN

"Tar det inte för självklart att jag får hålla på"

Lill-Babs säger att hon inte tycker det är jobbigt att bli äldre. Hon snarare tacksam. Att hon fyller jämnt väcker inga särskilda tankar. 

– Jag är glad för att jag fortfarande får vara med, för jag jag vet ju att åren tar ut sin rätt. Jag tar det inte för självklart att jag får hålla på fortfarande utan jag är vansinnigt fantastiskt tacksam för det – att min kropp vill och att publiken vill. 

– Men så har jag känt i många många år, det är inte bara nu. Herregud, man kan ju ramla och bryta benen eller trilla av pinnen när man är 35! Men jag får vara med och än så länge tror jag att hjärnan är med också, fortsätter Lill-Babs. 

"Jag kan inte ångra någonting i livet"

Några direkta krämpor har hon inte heller, åtminstone inte nu. Lill-Babs håller fram en positiv sak med att bli äldre – nämligen att man kan så det hon kallar för "reservdelar".  

– Jag har hörapparat, jag har fått ett nytt knä, jag har linser. Det är fantastiskt. Det finns ju hjälpmedel, säger Lill-Babs och fortsätter:

– Om man inte blir svårt sjuk förstås, men där har jag ju klarat mig. Sedan tror jag att det bästa av allt, det är att man känner efter vad man mår bra av och att man är lite rädd om sig själv. Det är det bästa, jag lovar dig. Jag är beviset på det. 

Den blivande 80-åringen säger att hon inte ångrar någonting i livet. Motgångarna har hon lärt av. 

– Det har hänt saker som sårat mig, som gjort ont. Det har hänt roliga saker, galna saker. Men man har ju klarat av dem och lärt sig något av livet. Även om det gjort ont har man säkert lärt sig någonting klokt. Men jag mår bra! Jag kan inte ångra någonting i livet, tvärtom. Jag är bara tacksam för att livet har satt krokben för mig några gånger. Det var nog behövligt, säger hon. 

"Lill-Babs" gite sig med Lasse Berghagen 1965.Foto: / IBL

"Kommer han så kommer han" 

Sedan många år tillbaka lever Lill-Babs ensam. Så har det förstås inte alltid varit – döttrarna Monica Svensson, 62, Malin Berghagen, 51, och Kristin Kaspersen, 48, har som bekant olika pappor. Därtill har hon förstås haft ett par olika pojkvänner. 

Lill-Babs har tidigare sagt att inte är vidare kul att vara singel. Nu säger hon att hon inte skulle ha något emot att träffa en ny man – men hon letar inte aktivt. 

– Jag har sagt många gånger; det har jag ingenting emot. Men det är inte svårt att vara singel, det är ganska skönt att vara själv. Men som jag också brukar säga; ibland är det ensamt. Jag tror inte någon tycker om att sitta ensam och känna ensamheten, säger Lill-Babs. 

– Men sen har jag underbara ungar, underbara vänner – jag har det så bra! Där får du ingen bra rubrik. Kommer han så kommer han, tror jag, fortsätter hon.   

Saknar du något i livet? 

– Nej. Men vad jag verkligen kan längta efter varenda dag är mina barn. Mina härliga ungar och barnbarn.  

Till saken hör förstås att artistlivet innebär en hel del resande – både i Sverige och utomlands. Så har det i princip alltid varit för Lill-Babs del. Hon berättar att hon är  hemma i Järvsö ungefär lika mycket som hon är i Stockholm eller ute på turné. 

– Jag jobbar runtom i världen och när folk frågar var jag bor någonstans brukar jag säga; jag bor i Sverige, säger Lill-Babs. 

Många hotellnätter blir det förstås fortfarande. Som tur är tycker att den folkkära artisten att svenska hotell är "väldigt trevliga". 

 – Man har alltid rena lakan, nymanglade, när man kryper i säng, säger Lill-Babs.   

Slog igenom stort 1959

Det folkliga genombrottet kom med "Är du kär i mig ännu Klas-Göran?", skriven av Stikkan Andersson, 1959. Låten, som Lill-Babs till en början hade svårt för, blev en landsplåga. 

Under åren som följde blev efter blev exempelvis "Itsy Bitsy", "Tuff brud i lyxförpackning" och "Leva livet" stora hits. 

Lill-Babs har besökt nästan alla folkparker i Sverige – vilket hon fått pris för. 

Hennes fanclub, "Splorr", fick snabbt hela 17 000 medlemmar och blev störst i Sverige. Men de många medlemmarna blev snart omöjliga att hantera – efter en tid drev de skenande kostnaderna för administrationen klubben i konkurs. 

"Lill-Babs" på "Allsång på Skansen" 2012.Foto: ANNA BERGKVIST

Syns i dokumentär och dramakomedi

Den folkkära artisten känns ständigt aktuell. 

När Expressen talar med Lill-Babs har hon ännu inte sett hela den tvådelade dokumentären om henne, "Leva livet" av filmaren Kajsa Stål, som sänts i TV4 och fortfarande finns på TV4 Play. Men hon har fått mycket positiv respons – i samband med att den första delen visades på tv blev Lill-Babs telefon snabbt full av sms från vänner och bekanta som uppskattat programmet. 

– Det är fantastiskt – all ära till Kajsa Stål som klippt ihop det här och hittat så mycket grejer i mitt liv som inte jag visste om att de fanns. Jag tycker hon har gjort ett fantastiskt jobb, säger Lill-Babs. 

Snart syns hon i tv-rutan igen – i den andra säsongen av SVT:s dramakomedi "Bonusfamiljen" som har premiär i slutet av januari. Lill-Babs säger att det är "fantastiskt kul" att få spela en roll. 

– Att få ta tag i en roll och försöka göra den så bra som möjligt, så att alla runtom kring är nöjda. Och så har jag fått spela med Marianne (Mörck reds. anm) som är en härlig skådespelerska – och det teamet, ja det var helt otroligt. Vi jobbade på så små platser ska du veta, men det var ingen som klagade en enda gång, säger hon.

"Är jättebra på att ta vara på stunden" 

Även du måste väl återhämta dig ibland. Var hämtar du kraft?

– Jag är jättedålig på att vila, men jag njuter av tillfällen. Det behöver inte vara något speciellt. Nu till exempel ska jag gå ut och gå i snön – vad härligt! Sedan ska jag träffa min äldsta dotter, så sitter vi och pratar. Och sedan gör vi i ordning julmat.

– Man behöver inte sätta sig ner för att koppla av, utan man kan koppla av med andra saker. Det är jätteskönt att hålla på i tvättstugan och plocka litegrann. Det är avkoppling, fortsätter Lill-Babs. 

Du har ingen "pärla ute i världen" som du gärna besöker?

– Nej. Men när jag lugnar ner mig litegrann ska jag söka upp alla de där pärlorna som jag vet finns runtom i Sverige och världen. 

Det låter som att du är rätt duktig på att vara närvarande och njuta av stunden. Stämmer det?

– Ja, det är jag verkligen. Igår bara när jag körde hit upp – man börjar närma sig snön, granarna som hänger tunga av snö, det var så vackert! Det var solnedgång och så otroligt vackert så du anar inte. När jag kom hem och fick sätta mig framför brasan, åh! Så ja, jag är jättebra på att ta vara på stunden. 

 

Barbro "Lill-Babs" Svensson

Lill-Babs föddes 9 mars 1938 i Tå, i Järvsö, Hälsingland. 

Hon gjorde sitt första offentliga framträdande på "Barnens dag" i Järvsö 1953. Året efter fick hon sjunga i radioprogrammet "Morgonkvisten". Orkesterledaren Simon Brehm lyssnade på programmet och blev så imponerad att han bjöd Lill-Babs till Stockholm där hon fick provsjunga för honom – vilket gick alldeles utmärkt.

Lill-Babs blev kvar i Stockholm och Simon Brehm blev hennes manager. Den första skivan "Min mammas boogie" släpptes 1954. Samma år blev hon gravid med dottern Monica. 

Efter en tid reste Lill-Babs tillbaka till Stockholm och fortsatte jobba. I mitten av 60-talet träffade Lill-Babs Lasse Berghagen som hon fick dottern Malin med 1966. 

Tre år senare fick Lill-Babs dottern Kristin med norrmannen Kjell Kaspersen.

Lill-Babs har släppt hundratals skivor, gjort flera populära shower och turnéer i Sverige och utomlands, och har varit med i massor av olika tv-program. 

Just nu är hon bland annat aktuell i dokumentären "Leva Livet" som finns på TV4 Play och snart syns hon i SVT:s "Bonusfamiljen".