Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dina vinylskivor kan vara värda tusenlappar

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Hårdrocksplattor går alltid hem, menar vinylexperten Stefan Renström på Nostalgipalatset.
Foto: Peter Thunborg

Intresset för vinylskivor blir allt större.

Och det är inte bara gamla gubbar bland köparna.

– Det kommer hela tiden in yngre människor i butiken. Många var inte ens födda när deras favoritartister kom ut med skivorna, säger Stefan Renström på Nostalgipalatset i centrala Stockholm.

I källare och på vindar kan det finnas rariteter värda massor. Men det gäller att veta vad som gäller om man vill sälja sina gamla plattor.

Stefan Renström märker att allt fler människor söker sig till butikerna som säljer och köper gamla plattor i vinyl.

En trogen grupp är de som älskar hårdrock och Heavy Metal.

– Det är en kategori som alltid funkar. De sviker inte sina artister i första taget, de är hårdrockare hela livet ut, säger Stefan Renström.

Andra säkra artister och grupper är de klassiska, säger Stefan och räknar upp Bob Dylan, Tom Waits, Neil Young, Frank Zappa, Pink Floyd.

– Det handlar om artister som gjort avtryck, musik som håller än i dag.

The Beatles "Please Please Me" kan i rätt utgåva och skick var värd 30 000 kronor.
Foto: Peter Thunborg

Stefan går omkring i butiken och fortsätter bland storsäljarna.

– Thin Lizzy, Bruce Springsteen, Jimi Hendrix, Beatles, Stones, Fleetwood Mac…

Det är en trevlig känsla som infinner sig hos en medelålders man när man strosar runt i butiken. Gamla skivor och affischer väcker minnen från ungdomen.

Helt plötsligt är man tillbaka med sina gamla polare. Det är fest och någon berusad kompis får för sig att byta platta på skivspelaren. Rasp! Aj, fan!

Man slås av hur mycket som förändrats. Skivomslagen ser annorlunda ut i dag, affischerna präglas av en annan estetik.

Nostalgipalatset hyser runt 40 000 LP-skivor och lika många singlar.

Sämre för 50-talsrocken

Det finns ingen direkt tydlig musiktrend som råder just nu. Däremot säger Stefan att den gamla 50-talsrocken säljer allt sämre. Efterfrågan minskar.

– Den musiken börjar bli för gammal. De gubbarna börjar dö av.

Han nämner även gamla 60-talsgrupper som han kallar ”tråkiga” och nämner Spencer Davis Group och The Kinks som exempel.

Äldre svensk musik är inte heller lika hett. Det som säljer är artister som till exempel Kent och Lars Winnerbäck. Det finns även ett sug efter svensk proggmusik.

– Ulf Lundell kanske vi säljer en skiva i veckan av och Robert Broberg en gång i månaden. Svenskt har egentligen aldrig varit riktigt populärt.


Beroende på vilken utgåva du har Sex Pistols singel "God Save The Queen" i, kan den vara värd mellan 75 och 75 000 kronor.
Foto: Peter Thunborg

Är en signerad platta dyrare än en vanlig?

– Det beror helt och hållet på vad det är för artist. Är det en tråkig svensk artist så kan det rentav förstöra värdet. Skulle det däremot vara ett omslag där Beatles skrivit sina autografer så är det ju en helt annan grej. Men hårdrock fungerar alltid.

En säker inkomstkälla är som sagt hårdrockarna. Death Metal och Trash Metal säljer bra. Men sen är det de säkra korten som AC/DC, Black Sabbath, Deep Purple, Rainbow, Led Zeppelin, Iron Maiden.

Stefan Renström har märkt en tydlig trend bland sina kunder och det är att allt fler yngre söker sig till de gamla skivbutikerna.

Köper de också framför allt hårdrock?

– Nej, de köper allt. Det kan hända att de läst en blogg där någon berömmer en platta med Fleetwood Mac, och så kommer de in och vill den plattan.

– De här ungdomarna har inte ens växt upp med vinyl.

Bruce Sprinngsteens ”The Rising” från 2002 är värd 1500 kronor.
Foto: Peter Thunborg

Dire Straits ”Brothers in Arms” är poppis – men inte speciellt värdefull.
Foto: Petter Thunborg

Köpare i alla åldrar

Stefans kunder är mellan 15 och 70 år. Den största gruppen är inte oväntat medelålders män. Män är klart överrepresenterade även om tjejer dyker förbi då och då också. Männen är ingen ny grupp som funnit vägen till gamla vinylskivor. Enligt Stefan har de aldrig slutat samla på skivor.

– Vinyl är inget nytt fenomen utan det har tillverkats hela tiden även om det bara var i en liten upplaga. Alla Stones och Dylan har hela tiden funnits på vinyl.

Vad är det som driver kunderna? Är det musiken eller det maniska samlandet?

– Helt klart är det främst helt vanliga lyssnare där musiken spelar största roll.

De vinylskivor som säljs bäst ligger i intervallet 50-250 kronor.

– Våra kunder är trötta på att ladda ner musik eller streama. De vill ha en fysisk produkt, något att hålla i handen. Jag tycker man märker det i samhället i stort, titta bara på loppisarna och återvinning hur stort det har blivit.

Är det här med att köpa vinylskivor ett storstadsfenomen?

– Det är klart att det är stort i storstäderna men vi har mycket folk som reser in från landet som tar några dagar för att göra en riktig skivrunda.

– Det här med nedladdningen gjorde ju att många skivaffärer försvann ute i landet. Men det går bra för de butiker som klarade sig.

Lee Haxelwood, ”A House Safe For Tigers", är mycket sällynt och kom bara ut i Sverige. Har du en sån kan du få över 2500 kronor.
Foto: Peter Thunborg
The Cardigans "First band on the Moon" kom ut i begränsad upplaga vilket höjer dess värde.
Foto: Peter Thunborg
Etiketten avgör värdet.
Foto: Peter Thunborg

Köper helst i butik

Nostalgipalatset säljer även på postorder men inte några större mängder. Kunderna vill helst komma in i butiken och klämma lite och skaffa sig en uppfattning om skicket.

– En tid var det vanligt att sitta framför datorn och köpa skivor på Ebay och Tradera. Men nu vill folk helst komma in och skaffa sig en uppfattning.

 Vad kan jag tänkas få betalt om jag har en skiva som du vill köpa?

– Om det är en riktig raritet som jag vet att jag har en köpare till och kan få 1500 spänn för så kan jag betala hälften. Annars är det en tredjedel av vad jag tar ut i butiken.

The Who "My Generation" kan var värd upp till 10 000 kronor.
Foto: Peter Thunborg

Överskottet går till moms, lokalhyra, anställda, med mera.

Vika tips ger du till den som sitter på en vinylsamling och är beredd att sälja?

– Hör av dig till en befintlig skivaffär och se till att få en korrekt och ärlig bedömning av skivorna. Svara inte på några radannonser, Blocket eller någon privatperson som inte betalar skatt. En skivaffär kommer inte försöka blåsa dig, då förlorar vi vårt rykte och våra kunder.

Svensk, modern Jazz, som Lars Gullin, är inne.
Foto: Peter Thunborg

Han avråder också från att stirra sig blind på olika sajter för värderingar.

– Många har inte en aning om vad de ska titta på. Det handlar om pressningar, utgivningsland och så vidare. Det ska helst vara engelsk press.

Laddar du ner musik själv?

– Jag har ALDRIG gjort det. Det har aldrig varit min grej.

Är dina vinylskivor en guldgruva?

Så mycket får man betala för dessa skivor. Men de ska vara i toppskick.

1. METALLICA. ”Black Album” . Skivan som Metallica slog igen med för den breda massan. 400 kronor för ett original oavsett pressning.

2. THE BEATLES. ”Plesae please me”. Ska vara Gold Label, det vill säga den absolut första pressningen. Titta noga på etiketten på skivan.

8 000 – 30 000 kronor beroende på skick.

3. THE BEATLES. ”Magical Mystery Tour” Finns i överflöd. I absolut toppskick max 200 kronor. Finns i 150 ex i butiken.

4. Lars Gullin. ”The Artistry of Lars Gulin”. Storbandjazz är dödsdömt. Däremot finns det ett sug efter svensk modern jazz med artister som Lars Gullin, Lars Färnlöf. Börje Fredriksson och Staffan Albeleen.

2000 kronor.

5. THE WHO. ”My Generation”. Första plattan. Det ska stå Brunswick på den första pressningen. Den andra utgåvan från 1980-talet är släppt på märket Virgin.

Upp till 10 000 kronor i toppskick för originalet.

300 kronor för nypressningen från 1980-talet.

6. THE CARDIGANS. ”First band on the Moon”. Kom 1996. Gick ut i en begränsad upplaga om cirka 500 ex. Väldigt ovanlig.

1500 kronor.

7. LEE HAZELWOOD. ”A House Safe For Tigers (Må Vårt Hus Förskonas Från Tigrar)” Kom bara ut i Sverige. Väldigt sällsynt.

2500 kronor.

8. DIRE STRAITS. ”Brothers in Arms”. Finns i jätteupplagor men mycket populär. Stor åtgång.

50 kronor.

9. BRUCE SPRINGSTEEN. ”The Rising” Kom ut 2002. Dubbel-LP. US-utgåva.

1500 kronor.

10. SEX PISTOLS. ”God Save the Queen”. Singel. Släpptes ursprungligen på skivbolaget A&M. Den utgåvan drogs dock in. Originalet får man betala upp till 75 000 kronor för. Den som kom ut på Virgin betingar dock bara ett pris på 75 kronor.

Tänk på det här när du säjer vinyl

Får en korrekt bedömning

Hör av dig till en skivaffär för att få en ärlig och korrekt bedömning, Stefan Renström på Nostalgipalatset menar att det är att föredra framför Blocket eller annonser. Om skivaffärerna skulle luras förlorar de sitt rykte, menar han.

Kolla utgivningsland

Stirra inte bild på sajter för värderingar. Många vet inte vad de ska titta på. Pressningar och utgivningsland har bland annat stor betydelse för vad prislappen hamnar på.

Satsa på hårdrock

Hårdrocksplattor är ett säkert köp. Hårdrock säljer alltid och säkrra kort är AC/DC, Black Sabbath, Deep Purple, Rainbow, Led Zeppelin, Iron Maiden.

Signerad?

Tänk på att en signering kan höja värdet på skivan – men också sänka det. Vissa artisters autograf kan sänka värdet, men har du en signerad Beatlesplatta kan du sitta på en riktig guldklimp.