Stefan Renström märker att allt fler människor söker sig till butikerna som säljer och köper gamla plattor i vinyl.
En trogen grupp är de som älskar hårdrock och Heavy Metal.
– Det är en kategori som alltid funkar. De sviker inte sina artister i första taget, de är hårdrockare hela livet ut, säger Stefan Renström.
Andra säkra artister och grupper är de klassiska, säger Stefan och räknar upp Bob Dylan, Tom Waits, Neil Young, Frank Zappa, Pink Floyd.
– Det handlar om artister som gjort avtryck, musik som håller än i dag.

Stefan går omkring i butiken och fortsätter bland storsäljarna.
– Thin Lizzy, Bruce Springsteen, Jimi Hendrix, Beatles, Stones, Fleetwood Mac…
Det är en trevlig känsla som infinner sig hos en medelålders man när man strosar runt i butiken. Gamla skivor och affischer väcker minnen från ungdomen.
Helt plötsligt är man tillbaka med sina gamla polare. Det är fest och någon berusad kompis får för sig att byta platta på skivspelaren. Rasp! Aj, fan!
Man slås av hur mycket som förändrats. Skivomslagen ser annorlunda ut i dag, affischerna präglas av en annan estetik.
Nostalgipalatset hyser runt 40 000 LP-skivor och lika många singlar.
Sämre för 50-talsrocken
Det finns ingen direkt tydlig musiktrend som råder just nu. Däremot säger Stefan att den gamla 50-talsrocken säljer allt sämre. Efterfrågan minskar.
– Den musiken börjar bli för gammal. De gubbarna börjar dö av.
Han nämner även gamla 60-talsgrupper som han kallar ”tråkiga” och nämner Spencer Davis Group och The Kinks som exempel.
Äldre svensk musik är inte heller lika hett. Det som säljer är artister som till exempel Kent och Lars Winnerbäck. Det finns även ett sug efter svensk proggmusik.
– Ulf Lundell kanske vi säljer en skiva i veckan av och Robert Broberg en gång i månaden. Svenskt har egentligen aldrig varit riktigt populärt.

Är en signerad platta dyrare än en vanlig?
– Det beror helt och hållet på vad det är för artist. Är det en tråkig svensk artist så kan det rentav förstöra värdet. Skulle det däremot vara ett omslag där Beatles skrivit sina autografer så är det ju en helt annan grej. Men hårdrock fungerar alltid.
En säker inkomstkälla är som sagt hårdrockarna. Death Metal och Trash Metal säljer bra. Men sen är det de säkra korten som AC/DC, Black Sabbath, Deep Purple, Rainbow, Led Zeppelin, Iron Maiden.
Stefan Renström har märkt en tydlig trend bland sina kunder och det är att allt fler yngre söker sig till de gamla skivbutikerna.
Köper de också framför allt hårdrock?
– Nej, de köper allt. Det kan hända att de läst en blogg där någon berömmer en platta med Fleetwood Mac, och så kommer de in och vill den plattan.
– De här ungdomarna har inte ens växt upp med vinyl.


Köpare i alla åldrar
Stefans kunder är mellan 15 och 70 år. Den största gruppen är inte oväntat medelålders män. Män är klart överrepresenterade även om tjejer dyker förbi då och då också. Männen är ingen ny grupp som funnit vägen till gamla vinylskivor. Enligt Stefan har de aldrig slutat samla på skivor.
– Vinyl är inget nytt fenomen utan det har tillverkats hela tiden även om det bara var i en liten upplaga. Alla Stones och Dylan har hela tiden funnits på vinyl.
Vad är det som driver kunderna? Är det musiken eller det maniska samlandet?
– Helt klart är det främst helt vanliga lyssnare där musiken spelar största roll.
De vinylskivor som säljs bäst ligger i intervallet 50-250 kronor.
– Våra kunder är trötta på att ladda ner musik eller streama. De vill ha en fysisk produkt, något att hålla i handen. Jag tycker man märker det i samhället i stort, titta bara på loppisarna och återvinning hur stort det har blivit.
Är det här med att köpa vinylskivor ett storstadsfenomen?
– Det är klart att det är stort i storstäderna men vi har mycket folk som reser in från landet som tar några dagar för att göra en riktig skivrunda.
– Det här med nedladdningen gjorde ju att många skivaffärer försvann ute i landet. Men det går bra för de butiker som klarade sig.



Köper helst i butik
Nostalgipalatset säljer även på postorder men inte några större mängder. Kunderna vill helst komma in i butiken och klämma lite och skaffa sig en uppfattning om skicket.
– En tid var det vanligt att sitta framför datorn och köpa skivor på Ebay och Tradera. Men nu vill folk helst komma in och skaffa sig en uppfattning.
Vad kan jag tänkas få betalt om jag har en skiva som du vill köpa?
– Om det är en riktig raritet som jag vet att jag har en köpare till och kan få 1500 spänn för så kan jag betala hälften. Annars är det en tredjedel av vad jag tar ut i butiken.

Överskottet går till moms, lokalhyra, anställda, med mera.
Vika tips ger du till den som sitter på en vinylsamling och är beredd att sälja?
– Hör av dig till en befintlig skivaffär och se till att få en korrekt och ärlig bedömning av skivorna. Svara inte på några radannonser, Blocket eller någon privatperson som inte betalar skatt. En skivaffär kommer inte försöka blåsa dig, då förlorar vi vårt rykte och våra kunder.

Han avråder också från att stirra sig blind på olika sajter för värderingar.
– Många har inte en aning om vad de ska titta på. Det handlar om pressningar, utgivningsland och så vidare. Det ska helst vara engelsk press.
Laddar du ner musik själv?
– Jag har ALDRIG gjort det. Det har aldrig varit min grej.