Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Christer Lindarws tvekan om After Dark efter tragedin

Lasse Flinckman och Christer Lindarw gjorde succé i Melodifestivalen 2004 med låten "La Dolce Vita". Foto: GUGGE ZELANDER
Snart spelas den sista föreställningen av After Darks avskedsshow "This is it" på Oscarsteatern i Stockholm – och Christer Lindarw, 64, får njuta av lite välförtjänt ledighet. Foto: /IBL / /IBL

I över 40 år har dragshowgruppen After Dark underhållit med imitationer, musik, dans och sång. 

Men Christer Lindarw funderade på att lägga ned After Dark 2009 när ursprungsmedlemmen Lasse Flinckman tvingades hoppa av på grund av sjukdomen som senare tog hans liv. 

– Vi hade ju frontat showen som par och jag kände mig väldigt ensam där ett tag, säger Christer Lindarw.  

Nu är det i stället Lindarw som ensam ska ta hand om avskedsshowen ”This is it”. 

År 1976 öppnar After Dark Club i Stockholm där vännerna Christer Lindarw, Lasse Flickman och Roger Jönsson uppträder – och gör succé. Imitationerna, musiken, dansen och sången underhåller och roar. 

Året efter sänder SVT en After Dark-show och gruppen når en långt större publik. Kungaparet blir tidigt förtjusta i After Dark. Redan 1978 gör Christer Lindarw sin första  imitation av drottning Silvia. 

– När vi började fanns inga öppet homosexuella kändisar och det skrevs och pratades inte mycket om sådant överhuvudtaget. Det var en väldigt tyst tid. Men vi lyckades, kanske genom att redan från början göra bra grejer som folk tyckte var kul, att få bra respons, även om det inte var snack om gay-grejen då. Utan det var mer underhållningsformen som uppskattades, säger Christer Lindarw.  

– Man får vara lite glad för att vi var med och, lite indirekt, öppnade den här acceptansdörren i och med att folk såg att det fanns en värld i Stockholm som många ensamma gaykillar- och tjejer ute i landet kanske inte visste fanns, fortsätter han. 

Christer Lindarw. Foto: /IBL / /IBL

"70-talet var en häftig tid"

Klubben blir jättepopulär. Enligt Christer Lindarw ville "alla stjärnor som var i stan" komma förbi – bland andra Elton John.   

– Han var alltid hos oss så fort han var i Sverige. Han bjöd oss på middagar, sina konserter och vi blev skjutsade i hans limousin – det var ett riktigt popstjärneliv vi fick uppleva med honom. Så det var en häftig tid berättar Christer Lindarw.  

På 80-talet får After Dark sitt riktiga genombrott, bland annat efter flera populära shower på Hamburger börs. 

– Sedan jobbade vi bara på. Vi gjorde lite mer live och sen kom ju "La Docle Vita", säger Christer Lindarw.  

Christer Lindarw i Melodifestivalen 2016. Foto: SVEN LINDWALL

Succé i Melodifestivalen

Med "La Dolce Vita" når After Dark en tredjeplats i Melodifestivalen 2004 och når en ny, och mycket yngre, publik. Framgången och den uppmärksamhet som följde ledde till en nytändning för gruppen – åtminstone medialt sett, enligt Christer Lindarw. 

– Den blev ju en hit, säger han.  

– Vi hade hela tiden stämplats som en mim-grupp i och med att vi gjorde imitationer och mimade till andra stjärnor. Vi gjorde även egna inslag och använde våra egna röster i vissa nummer, men det skrevs det inget om och vi var lite halvt besvikna över det. Men när vi gjorde "La Dolce Vita" blev det ett slags erkännande – ett "oj, de kan själva". Det var lite skönt för oss, fortsätter Christer Lindarw. 

Lasse Flinckman gick bort förra året. Foto: LASSE SVENSSON

Lasse Flinckman tvingades sluta

Men 2009 förändras After Dark i grunden. Lasse Flinckman, som varit sjuk i ett par år, lämnade gruppen. Han gick bort förra året.  

– Han blev sjuk och orkade inte riktigt hålla det här tempot. Han var med fram till 2009, sedan var han tvungen att sluta. Jag var lite tveksam där när Lasse inte orkade längre. Jag tänkte "men vad fan, ska jag stå själv där och fronta?", säger Christer Lindarw.  

– Vi hade ju frontat showen som par och jag kände mig väldigt ensam där ett tag. Då funderade jag på om jag skulle fortsätta eller inte, men sedan kände jag väl "men vad ska jag annars göra?". Jag tyckte det var kul och vi hade publiken. Det var ju inte så att det inte höll längre och att det inte kom folk, fortsätter han.  

Lars-Åke "Babsan" Wilhelmsson uppträder i Malmö på Git Gay-galan 2016. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Snart spelas sista After Dark-showen

En vän föreslog Lars-Åke "Babsan" Wilhelmsson som ny After Dark-medlem.

– Så Lars-Åke Wilhelmsson kom in där och jag fick en sidekick och partner som också var väldigt rolig, men en annan typ än Lasse. Och det fungerade jättebra, säger Christer Lindarw. 

Men i avskedsföreställningen, "This is it", är det Christer Lindarw som frontar själv. 

– Men med den sista showen kände jag att jag ville göra något retrospektivt – prata och ta upp milstolpar från hela karriären och då kände jag att det nog bara är jag själv som ska berätta den historien, säger han.  

Den 16 december spelas den absolut sista föreställningen av "This is it" på Oscarsteatern i Stockholm. 

– Jag skojar lite på scenen mot slutet, när jag står och flåsar, och säger "det märks att man inte är 60 längre". Jag går ju mot pensionsåldern och det är en väldigt krävande show. Det är ett högt tempo, med många byten och dans, koreografi, sång och prat, säger Christer Lindarw. 

Christer Lindarw ska göra After Darks sista show – sedan väntar lite välbehövd semester Thailand. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

"Jag behöver få lite ledigt"

När den sista showen är klar väntar lite välförtjänt ledighet och en semester i Thailand för den 64-årige dragshowstjärnan. 

– Sedan efter det har jag inget planerat. Jag fick ett erbjudande om en musikalroll i vår och jag blev jättesmickrad, men bestämde mig för att tacka nej. För nu har vi kört den har sista showen i 1,5 år nästan oavbrutet och jag behöver få lite ledigt. Men jag kan tänka mig något sådant framöver.

TV4 har sänt en dokumentär i två delar om After Dark. Dokumentären finns att se på TV4 Play och på C More. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!