Antikrundan-stjärnorna – så här gick det sen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Anne Lundberg och "Antikrundan" vid Bäckaskogsslott.
Foto: Tomas Leprince

Inledningen var försiktig. SVT skulle göra två avsnitt med hjälp av experterna från BBC:s ”Antique roadshow” och se om det fungerade.

Det var 1989 och att säga att svenska ”Antikrundan” blev en supersuccé är helt i sin ordning.

På torsdag startar 29:e säsongen av en av TV:s största långkörare.

Upplägget är både enkelt och smart. SVT med inspelningscrew och experter åker till ett antal orter i Sverige dit får alla komma med sina saker och få dem värderade. Den som har tunga pjäser kan få dem transporterade till den tillfälliga studion.


För dig som loggar in på Expressen – här hittar du fler artiklar.


Inspelningen sker på sensommaren, när vädret och humöret är på topp. Det blir två entimmesprogram från varje plats och när serien sedan visas från början av januari får vi tittare både njuta av sommaren och folks överraskade miner när de får höra vad ”skräpet” som stod i uthuset verkligen var värt.

En annan anledning till att serien ses av runt två miljoner tittare är att experterna verkligen har roligt på inspelningarna, en glädje som smittar av sig.

Men serien har även drabbats av tragedier. En av experterna blev mördad i sitt  hem, en annan fortsatte att vara med, trots att han drabbats av cancer. När sedan avsnitten skulle visas hade han avlidit av sjukdomen.

Programledarna:

Jesper Aspegren och Anne Lundberg.
Foto: / SVT

Jesper Aspegren (1989–2000)

Jesper var ”the Golden boy” på SVT. Han var med att starta ”Sköna söndag” 1986 och ”Antikrundan” 1989 och var programledare för båda. Han drog även igång Sveriges första lyckade matprogram ”Aspegren mitt i maten” 1995. Och så var han programledare för ”Gomorron Sverige” när SVT startade morgonsändningar 1993.

Men allt tog slut när Aspegren år 2000 tog jobbet som vd för nystartade Crafoord auktioner, som skulle ta upp kampen mot Bukowskis och Stockholms Auktionsverk.

Crafoord skulle satsa stort på nätet och pumpade in massor av pengar på en digital auktionsförrättare. Men tiden och tekniken var inte mogen och allt gick åt skogen och miljonerna försvann upp i cyberrymden.

Fem år senare var Aspegren tillbaka i rutan och under 2012 berättade han för Bingolottos tittare om antikviteter i TV4.

Jesper Aspegren har författat en rad böcker om mat och antikviteter och han är sedan 1977 gift med Maria-Pia Hellström.

Anne Lundberg (från 2001)

Lundberg har gått från att vara tuff reporter på ”Uppdrag granskning” till folkkär programledare ibland annat ”Antikrundan”. Hon lyckas balansera experterna och fånga upp dem innan de gräver ner sig för djupt i silverstämplar och vilket färglager på möblerna som är original. Anne Lundberg har gjort det så bra att hon utsetts till årets kvinnliga programledare vid Kristallengalorna 2008, 2010 och 2011. Under hösten var hon programledare för tv-serien ”Konstnärsdrömmar”.

Anne Lundberg har bestigit Kilimanjaro, i november sprang hon sitt tredje maraton i New York på 4 timmar och 51 minuter.

– Det är intensivt att göra ”Antikrundan”. Där är vi som en roadmovie med 50 personer som kuskar runt till sex olika orter och gör två program från varje stad, sa hon till Expressens Karin Sörbring i december 2016.


Experter:

Joakim Bengtsson.
Foto: Christian Örnberg

Joakim Bengtsson (Från 2009)

Expert på keramik, porslin och enklare allmängods. Joakim Bengtsson driver Helsingborgs Auktionsverk sedan år 2000. Han älskar prylar och var fram till nyligen bosatt i Landskrona. Under julmarknaden på Gamla kassan passade han på att låta alla kafégäster behålla sin kaffekopp. Det fanns 1000 stycken.

– Jag  har  köpt  ett  hus i Höganäs, Blå hallen. Där hamnar nästa  julmässa eller julmarknad nästa år eller året efter. Allting har en början och ett slut, sa Joakim Bengtsson till Helsingborgs Dagblad.

Antonia Berglund.
Foto: SVT

Antonia Berglund, 66 (2003–2016)

Expert på glas och keramik. Antonia Berglund var tidigare intendent på Bukowskis i Stockholm, där hon anställdes 1975.

Magnus Bexhed.

Magnus Bexhed, 31 (Från 2016)

Expert på allmänt. Förutom att vara vd på Uppsala auktionskammare har han även varit med i TV4:s Mästerkocken.

Jan Bäckman.
Foto: Lasse Svensson

Jan Bäckman (1999–2012)

Expert på möbler och konst. Jan Bäckman var som klippt och skuren för ”Antikrundan”. Han växte upp i Löttorp på Öland och redan som elvaåring öppnade han ett eget museum hemma på gården. Där fick besökarna se gamla redskap och saker han fått av föräldrarna.

Han pluggade i Lund och blev kompis med två andra ”Antikrundan”-profiler, Jörgen Martinsson och Knut Knutson. Samtliga tre fick jobb på museet Kulturen i Lund.

Från extrajobbet på Kulturen fick de tre jobb på Bukowskis i Malmö, fast inte samtidigt.

På Bukowskis träffade Bäckman sin kärlek Pia Staël von Holstein som även hon blev expert i ”Antikrundan” 2006.

Förutom att vara expert i tv arbetade Bäckman på Crafoords auktioner i Lund.

När Bäckman drabbades av cancer valde han att fortsätta i ”Antikrundan”. Han gick bort 2012, 59 år gammal.

Per Ekelund.

Per Ekelund (Ny i år)

Expert på klockor, gamla ur. Peter Ekelund är konsult hos Stockholms auktionsverk. Så här presenterade han sig själv på företagets hemsida:

”Jag har arbetat med klockor under i stort sett hela mitt yrkesliv, de senaste trettio åren under egen firma och senast Antikurmakaren i Malmö.”

Anette Granlund.
Foto: SVT

Anette Granlund, 63 (Från starten 1989)

Expert på mattor, textilier och islamiskt och asiatiskt konsthantverk. Anette Granlund är ansvarig specialist för dessa områden på Bukowskis i Stockholm.

Hennes kanske mest kända fynd var ett jakthorn hon upptäckte hemma hos en säljare. Barn hade lekt med den och den låg bara där och skräpade. Men Anette Granlund anade att den kunde vara värd en hel del, kanske rent av 700 000 kronor! När så auktionen ägde rum dök det upp ett antal personer med livvakter.

När klubban till slut föll hade schejken av Qatar köpt en olifant, ett snidat jakthorn från 1000-talet för hela 17 miljoner kronor.

– Olifanten klubbades för 17 miljoner kronor och i auktionssalen stod fyra välskräddade araber med kostymer från Savile Row och bjöd emot varandra, minns Bukowskis dåvarande vd Car-Gustaf Petersén för Pontus Silfverstolpe i hans blogg.

Björn Gremner.
Foto: SVT

Björn Gremner, 66 (Från starten 1989)

Expert på Ostindiskt porslin och konstföremål från Japan och Kina. Gremner driver sedan 1971 AntikWest Oriental Art & Antiques i Göteborg. Han driver även utställningsverksamhet i Hong Kong och Beijing.

Harald Hultqvist.
Foto: / OKÄND

Harald Hultqvist (2012–1016)

Expert på böcker. Harald Hultqvist har jobbat med antikvariska böcker i över 20 år. När han fick frågan om vad han skulle rädda om hans hus brann ner var svaret Dantes ”Den gudomiga komedin”. Ett slitet och trasigt exemplar som ägts av Olof Lagercrantz vars bok om komedin fick Harald Huntqvist att flytta till Italien och lära sig italienska.

Erik Ingare.
Foto: Christer Wahlgren

Erik Ingare (Från 2013)

Expert på folkkonst och leksaker. Erik Ingare arbetar som värderingsman på Bukowskis i Stockholm.

Bengt Janson.
Foto: SVT

Bengt Janson (1989–2005)

Expert på allmogeföremål. Bengt Janson var en av de mest lågmälda profilerna i ”Antikrundan”. Han värderade och pratade med inlämnarna ungefär som en läkare till sin patient, mycket noggrant och exakt. Det var en chock när Janson hittades mördad i sitt hem på Södermalm i Stockholm i januari 2005.

– Det här är en oerhört stor förlust. Det är en stor kraft som gått bort. Som nu försvinner, sa Jesper Aspegren till Expressen efter mordet.

Janson hade varit på den lokala krogen och träffat en då 29-årig man som han bjöd hem för att ta några öl med.

Någon gång under kvällen gick allt fel och 29-åringen, som tidigare dömts för våldsbrott, tog upp en morakniv och dödade Bengt Janson med ett stort antal hugg. Efteråt gick han till polisen och anmäler sig själv.

Efter Bengt Jansons död vädjade Aspegren till SVT att de skulle klippa bort Janson från serien som visades just då. Men SVT valde, tillsammans med Bengt Jansons familj, att visa serien som den var tänkt.

29-åringen dömdes senare till tio års fängelse.

Lars-Yngve Johansson.
Foto: SVT

Lars-Yngve Johansson (Från 1999)

Expert på silver, smycken och ljuskronor. Driver antikhandeln Lars Y Johansson smycken och antikviteter i Stockholm.

Inger Johanson-Thor.
Foto: Tommy Pedersen

Inger Johanson-Thor, 68 (1995–2012, 2015)

Expert på böcker och grafik. Inger Johanson-Thor hoppade av 2012, samtidigt som leksaksexperten Peter Plunkty:

– Jag sade upp mig redan förra året, men övertalades att medverka i några program för att skola in min efterträdare. Jag är inte kritisk mot Anne Lundberg, men jag tycker själva programmet har blivit för folkligt, sa hon då till Expressen.

Inger Johanson-Thor, som är dotter till antikvariatbokhandlaren Gunnar Johanson-Thor (som också var med i ”Antikrundan”, enligt Dagens Nyheter) och brorsdotter till konstnären Emil Johanson-Thor, gjorde comeback 2015.

Knut Knutson.
Foto: Cornelia Nordström

Knut Knutson, 65 (Från starten 1989)

Expert på modernt konsthantverk, konstglas, möbler och allmoge. Knutson är ”Antikrundans” okrönte kung. Han ger sig i kast med alla uppdrag, stora som små, med en enorm energi. Till vardags arbetar han på Uppsala auktionskammare.

När Knut växte upp i Växjö var det tänkt att han skulle bli jurist. Men någonstans under utbildningen i Lund bytte han fokus och började studera konst och etnologi.

1980 började han arbeta på Bukowskis i Stockholm och var den som fick det stora anrika auktionsföretaget att ta in moderna föremål till auktion. Tidigare tyckte företaget att 1800-talet var det nyaste man kunde tänka sig. När Knutson väl tjatat in en Alvar Aalto-fåtölj, som såldes för ett rekordbelopp, ja då var dörren öppen för både 1900-talet och Knutson.

Hur populär är då Knutson?

Jo, han har sin egen fanbase av äldre damer som kommer till ”Antikrundans” inspelningar, bara för att se ”Knutte”. Som utsänd reporter på en av inspelningarna bevittnade jag två kvinnor, en med rullator, som försökte sig smita in bakvägen och ursäktade sig med att de hade hjärtfel, bara för att träffa Knut.

Till vardags driver Knutson nu Uppsala auktionskammare där han arbetar med hustrun Charlotte Widenfelt, tidigare expert i ”Antikrundan”.

2006 var Knutson med om en felbedömning av rekordart. En skiss i Rubens skola från 1600-talet skulle säljas och Auktionskammaren bedömde värdet till 15 000 kronor. Men när det var dags för auktion pratades det plötsligt om att det var Rubens som gjort den och skissen klubbades för 16,6 miljoner. Tre år senare konstaterades att det nog inte var Rubens, utan ett tänkbart verk av Jan van den Hoecke. Exemplet visar hur otroligt svårt det är att värdera ett föremål rätt.

Bo Knutsson.
Foto: Christian Örnberg

Bo Knutsson (Från starten 1989)

Expert på måleri, skulptur, glaskonst och konsthantverk. ”Antikrundans” egen stilikon. Bo Knutsson är antikhandlare med butik i Vänersborg. Han är ordförande i CINOA, Internationella Konst- och Antikhandlarföreningen och var tidigare ordförande i Sveriges Konst- och Antikhandlarförening.

Bo Knutsson är den som återupptäckte den store silversmeden Wiwen Nilsson. 1981 bjöd han in ett åttakantigt sockerskrin på auktion för 2 600 kronor, vilket fick många kolleger att ruska på huvudet.

– Jag betraktades näst intill som sinnessvag, berättade han för Antik och Auktion i december 2016.

När han hade fått ihop tillräckligt visade han sin Wiwen Nilsson-samling på den årliga antikmässan i Helsingborg. Då fick många upp ögonen för Wiwens strama linjer.

Nu räknas Wiwen Nilsson som den största svenska silverkonstnären i Sverige. Tack vare Knutsson.

Om någon undrar var Bo Knutsson köpt sina superläckra glasögon är svaret: Japan.

Jörgen Martinson.
Foto: Lasse Svensson

Jörgen Martinson (Från 1990)

Expert på möbler och konsthantverk. Tidigare intendent på Stockholms auktionsverk. Driver sedan 2004 Probus Auktioner tillsammans med Max Sjöberg. Samspelet mellan Jörgen och Knut Knutson i Antikrundan är legendariskt.

Claes Moser.
Foto: Tommy Pedersen

Claes Moser (Från 1996)

Expert på måleri, skulptur, teckningar och grafik. Claes Moser är den färgsäkre experten i ”Antikrundan” med ofta kläder i vågade färger. Han driver Claes Moser i Stockholm med förkärlek för ”Nordic light”, konst 1880–1920 och gärna bortglömda kvinnliga konstnärer.

Sonia Nilsson.
Foto: SVT

Sonia Nilsson (2010-2016)

Expert på allmänt, norrländska antikviteter och målade möbler. Sonia Nilsson driver Epok antik Sonia Nilsson, en antikhandel i Umeå.

Peter Pluntky.
Foto: Patrick Trägårdh

Peter Pluntky  (1989–2012)

Expert på leksaker och teknikhistoria. Peter Pluntky var en färgstark profil i ”Antikrundan” som nästan hade läxförhör med personerna som ville få sina föremål värderade. 2012 fick han sparken från serien efter att ha medverkat i reklamfilm för Siba.

Själv sade han då till Expressen att han lade av för att programmet utvecklats i fel riktning:

– Det är alldeles för mycket trams. Jag har en lång lista på saker som är fel, sade han Expressens Sara Fridh.

Han var dessutom sur för att ”Antikrundan” innehöll för många inslag och för få värderingar.

– Och jag har helt rätt! Fjorton experter i " Antikrundan" håller med mig men för dem är det, oavsett hur dåligt programmet är, en slags marknadsföring av egot, sa han då.

Jan Ribbhagen.
Foto: Lasse Svensson

Jan Ribbhagen (1990–2016)

Expert på silver, smycken och stenar.  Jan Ribbhagen driver Kurt Ribbhagen i Stockholm, en antikhandlare för silver och smycken. Firman grundades av Jans far 1942. Jan är en sprudlande entusiastisk expert, väl i klass med Knut Knutson. Men till den här säsongen hoppaade Jag av, för han tyckte att serien urartat:

– Jag är en gammal surgubbe och tycker det är mer show än fakta nu för tiden, sa Jan Ribbhagen tidigare till Expressen. Nu har det blivit mer inslag och kringlekar, med tävlingar och grejer.

Detta hindrade dock inte honom för att rekommendera sin kollega Carolina Tüür att ta över silverstafetten.

Andreas Rydén.
Foto: Carl-Johan Söder/SVT

Andreas Rydén (Från 2005)

Expert på 1800-tals, 1900-tals och nutida konst. Andreas Rydén är sedan 2015 vice vd på Bukowskis och chefsspecialist på konst. När Andreas Rydén värvades från Stockholms auktionsverk skrev Pontus Silfverstolpe på sin blogg på Barnebys att ”Stockholms Auktionsverks Zlatan gått över till ärkekonkurrenten Bukowskis”.


Torngy Schunnesson talar med en gäst.
Foto: Carl-Johan Söder/SVT

Torgny Schunnesson (Från 2005)

Expert på böcker, autografer och dokument. Den ende i samlingen som verkligen ser snygg ut i munktröja i tv. Driver Antikvariat Torgny Schunnesson i Malmö

Eva Seeman.
Foto: SVT

Eva Seeman (Från 1999)

Expert på 1900-talets konsthantverk, modernt silver, glas och keramik. Ansvarig specialist på design och modernt konsthantverk på Bukowskis i Stockholm. Gift med Jörgen Martinson.

Max Sjöberg.
Foto: Lasse Svensson

Max Sjöberg (Från starten 1989)

Expert på vapen och militaria. Driver sedan 2004 Probus Auktioner tillsammans med Jörgen Martinson.

Pia Staël von Holstein.
Foto: Carl-Johan Söder/SVT

Pia Staël von Holstein, 56 (Från 2006)

Expert på smycken, möbler och keramik. Pia Staël von Holstein car tidigare vd för Skånes auktionsverk. Nu driver hon Pia Staël von Holstein Värderingar. Sedan 2012 änka efter ”Antikrundans” expert Jan Bäckman.

Charlotte Strömstedt.
Foto: Privat

Charlotte Strömstedt (Från 2012)

Expert på möbler och konsthantverk. Driver Tumlaren antik i Teckomatorp i Skåne.

Greger Sundin.
Foto: SVT

Greger Sundin (2002–2016)

Expert på äldre konsthantverk och möbler. Greger Sundin är doktorand vid konstvetenskapliga institutionen i Uppsala. Han har tidigare arbetat på Uppsala auktionskammare. Nu skriver han avhandlinigen ”A matter of amusement: The material culture of games and pastimes in European princely collections 1550-1750”.

Malin Sveholm och Carolina Tüür.
Foto: Martina Holmberg/SVT

Malin Sveholm (Ny i år)

Expert på vintage och mode. Sveholm är chef för program- och eventavdelningen, samt specialist på fashion på Bukowskis i Stockholm.

– Vintage har kommit starkt på auktioner de senaste tio åren, det är roligt att det lyfts i "Antikrundan", sade hon tidigare i Expressen.

Carolina Tüür (Ny i år)

Expert på smycken och silver. Carolina Tüür är gemolog och arbetar på Kurt Ribbhagen i Stockholm tillsammans med sin föregångare på posten, Jan Ribbhagen.

Hon har inga planer på att försöka härma sin företrädare.

– Man kan inte bli den nya Janne, så jag får inrikta mig på att köra mitt race. Det ska bli roligt, sade hon tidigare i Expressen.

Mikael Wallhagen.

Mikael Wallhagen (Ny i år)

Expert på klockor. Mikael Wallhagen är urmakare och specialist på klockor hos Bukowskis.

Charlotte Widenfelt.
Foto: SVT

Charlotte Widenfelt, 61 (1991–2016)

Expert på silver, keramik och konsthantverk. Jobbar på Uppsala Auktionskammare med Knut Knutson.

Bertil Svensson.
Foto: SVT

Bertil Svensson (1993–2016)

Expert på klockor. Driver Beso ur och antik i Antikhallarna på Västra Hamngatan i Göteborg.

2006 utsattes Bertil Svensson för ett rån i affären när två män med hammare började slå vilt.

– Jag tryckte på larmet direkt. Och så sa jag "Du får ge dig i väg nu, för polisen kommer när som helst!" Han tittade faktiskt upp då och sen stack båda, berättade Bertil Svensson för GT då.

Rickard Thunér.
Foto: SVT

Rickard Thunér (Från 2007)

Expert på 1700-tals möbler och speglar. Driver Thunér antikhandel i Stockholm.