TV4-huset. Foto: ALEX LJUNGDAHLTV4-huset. Foto: ALEX LJUNGDAHL
TV4-huset. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Agneta Sjödin ersätter temporärt Ingvar Oldsberg i Bingolotto. Foto: /IBL / /IBLAgneta Sjödin ersätter temporärt Ingvar Oldsberg i Bingolotto. Foto: /IBL / /IBL
Agneta Sjödin ersätter temporärt Ingvar Oldsberg i Bingolotto. Foto: /IBL / /IBL

Ingvar Oldsberg tvingas lämna Bingolotto

Publicerad

Ingvar Oldsberg tvingas lämna "Bingolotto".

Beskedet kommer efter en internutredning som produktionsbolaget Warner har gjort på uppdrag av TV4.

Utredningen har påvisat allvarliga arbetsmiljöproblem.

– Det är inga sexuella trakasserier eller så. Det kan vi vara säkra på. Det kanske kan vara om jag har styrt och dikterat, vilket man gör som programledare, säger Ingvar Oldsberg.

Ingvar Oldsberg tvingas sluta på "Bingolotto" med omedelbar verkan. Detta efter en internutredning som produktionsbolaget Warner har gjort på uppdrag av TV4.

– Tillsammans med TV4 har vi fattat beslutet att byta programledare efter att uppgifter om allvarliga arbetsmiljöproblem konstaterats. Av respekt för alla inblandade, och på grund av att detta i grunden är ett personalärende, kan jag inte gå in på närmare detaljer, säger Folkspels vd Hans Sahlin i ett pressmeddelande.

TV4: "Det här är tråkigt"

Från TV4:s sida beklagar man det inträffade. 

– Det här är tråkigt, men vi står helt bakom beslutet. Situationen som beskrivs i produktionsbolagets utredning är allvarlig, men vi kan inte kommentera mer än så, säger Åsa Barsness, kommunikations- och HR-direktör, Bonnier Broadcasting och TV4.

Vi har förstått att detta är på grund av att han just nu är avstängd då det pågår en utredning mot honom gällande #metoo-relaterade händelser?

– Eftersom det går att tolka in många saker i ”#metoo-relaterade händelser” vill jag understryka att det oss veterligen inte finns några uppgifter om sexuella trakasserier. Men jag kan bekräfta att produktionsbolaget gjort en utredning som visar på allvarliga problem med arbetsmiljön och att det är anledningen till att Bingolotto byter programledare, säger Åsa Barsness.

 

LÄS MER: Lotta Bromé byts ut – får inte vara med i Bingolotto

 

Vad är det som ska ha skett som föranleder avstängningen?

– Den utredning som produktionsbolaget tillsatt konstaterar att det funnits allvarliga problem med arbetsmiljön på Bingolotto-produktionen.

Hur ställer sig Ingvar Oldsberg själv till de anklagelser som förts fram?

– Den frågan får du rikta till honom.

Ingvar Oldsberg säger sig inte veta varför han fått sparken.

– Jag vet inte vad anledning är. Jag har fått samma pressrelease som du har fått. Och de pekar inte på något specifikt. Man säger att det handlar om allvarliga arbetsmiljöproblem. Men jag tycker att det har varit bättre än någonsin. Det är inga sexuella trakasserier eller så. Det kan vi vara säkra på. Det kanske kan vara om jag har styrt och dikterat, vilket man gör som programledare, säger han.

 

LÄS MER: Hon blir nya ansiktet i Bingolotto 

 

Ingvar Oldsberg kommer att temporärt ersättas av Agneta Sjödin, som hoppar in som vikarie den 10:e och 17:e december. Därefter tar Lotta Engberg över stafettpinnen och leder programmet under uppesittarkvällen före julafton och nyårssändningen.

Relaterade ämnen
Jens Andersson
Jens Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag