Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Oldsberg berättar – därför lämnade han "På spåret"

Björn Hellberg och Ingvar Oldsberg.Foto: LEIF JACOBSSON / GT/EXPRESSEN
Ingvar Oldsberg.Foto: OLLE SPORRONG
Björn Hellberg och Ingvar Oldsberg i "På spåret"

Ingvar Oldsberg var SVT trogen i 40 år.

Nu berättar programledaren, som nyligen sparkades från "Bingolotto", om varför han och Björn Hellberg lämnade public service.

– Det räckte mer än väl, säger han.

För knappt två veckor sedan fick Ingvar Oldsberg, 72, det oväntade beskedet att han sparkats från "Bingolotto". Sedan dess har turerna varit många.

Efter att den internutredning som produktionsbolaget Warner Bros gjort på uppdrag av TV4 kunnat påvisa "allvarliga arbetsmiljöproblem" har Expressen tagit del av flera anonyma vittnesmål från Ingvar Oldsbergs tidigare kolleger.

 

LÄS MER: Anställda vittnar om Oldsbergs skräckvälde

 

Enligt dem ska Ingvar Oldsberg ha haft en olämplig ledarstil i decennier – bland annat har han anklagats för att mobba och trakassera medarbetare.

Den enda som kritiserat Ingvar Oldsberg med namn är programledarens tidigare SVT-kollega, journalisten och författaren Helena Stjernström.

– Jag gör detta för att ge stöd för alla som farit illa på grund av Oldsbergs beteende genom åren. Men jag vill också lyfta det faktum att så många känt till detta så länge, det handlar om flera decennier, utan att ansvariga chefer reagerat, har Helena Stjernström tidigare berättat.

2009 arbetade hon på redaktionen för SVT:s "Här är ditt liv" där Ingvar Oldsberg var programledare, ett uppdrag han fick efter att han och Björn Hellberg slutade i "På spåret".

Därför lämnade Ingvar Oldsberg SVT

Nästa säsong fick Helena Stjernström erbjudande om att producera "Här är ditt liv" men valde att tacka nej.

– Jag sa att jag arbetar definitivt inte som producent med Ingvar Oldsberg som programledare. 

Ingvar Oldsberg började på SVT 1972 och gjorde totalt 19 säsonger av "På spåret". Enligt honom själv ligger det dock inga arbetsmiljörelaterade problem bakom att han valde att lämna programmet.

 

LÄS MER: Ingvar Oldsbergs nya hot efter "Bingolotto"-bråket

 

På frågan om han fick lämna "På spåret" av samma anledningar som han sparkades från "Bingolotto" svarar Ingvar Oldsberg:

– Nej, nej nej. Vi ville sluta redan när vi hade gjort 20 år. Vi gjorde 23 år. Så nej, vi ville lägga av successivt. Det räckte mer än väl. Och samma anledningar som du säger, jag vet ju fortfarande inte vad anledningen är. Så vi kan inte peka på någonting när vi inte vet någonting. Det är också därför stämningarna kommer den ena efter den andra.

Efter att Ingvar Oldsberg lämnade SVT gjorde han TV4-programmen "Slaget om Sverige" och "Sverigequizen" innan han blev programledare för "Bingolotto".